Update articol:

Opinie Adrian Vascu despre Planul de relansare economică: Fapte, fapte şi iar fapte

Autor:  Adrian Vascu,  Senior Partner Veridio 

Zilele acestea guvernul a prezentat un plan de relansare economică de 100 miliarde de euro pentru următorii zece ani. Documentul conține o mulțime de informații și idei pentru mai toate domeniile. Un fel de „vom face tot ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani”, „să fie bine, să nu fie rău”, „câte ceva pentru fiecare”.

În primul rând nu cred că termenul „relansare” este cel mai bun pentru situația în care ne găsim. Este adevărat că economia a fost zdruncinată de pandemie, dar unele domenii au functionat din plin. De aceea cred ca un plan de adaptare a economiei la realităţile curente generate de COVID 19 ar fi fost mai apropiat de nevoile zonei economice.

În condiţiile actuale, la baza cheltuirii banului public ar trebui să stea principiul de investire în companiile care funcționează în România, care plătesc taxe și impozite la bugetul de stat, care susțin locuri de muncă – salarii pentru oameni și contribuții la bugetul țării. Altfel spus, banii cheltuiți de stat ar trebui să circule cât mai mult prin cât mai multe companii din România, importul fiind excepția, nu regula.

Ca de fiecare dată, taberele iau poziții. Cei din tabăra autorilor apără planul, subliniază proiectele bune, acoperirea extinsă a problemelor adresate și toate intențiile bune de a repara tot ceea ce stricaseră ceilalți. Cei din tabăra adversă critică planul ca fiind un simplu program electoral, promisiuni fără surse de finanțare și fără garanții de implementare.

Dacă nu ești parte din niciuna dintre tabere, simplu cetățean, plătitor de taxe care își câștigă pâinea respectând legile țării, te uiți la acest plan și te gândești că sunt lucruri de bun simț, care nu ar trebui sa aiba nicio culoare politică si care ar fi trebuit să fie deja o realitate de mulți ani. Cum reproşurile nu îşi au niciun rost, să vedem ce este de făcut.

Momentul de cotitură actual este cel legat de nevoia iminentă de a nu ne mai opri la vorbe, ci de a trece la punerea în practică a vorbelor şi cifrelor scrise măiastru pe slieduri.

Așa cum Grupul de Comunicare Strategică face informări zilnice la oră fixă cu privire la situația pandemiei din țară, tot așa mi-aş dori și o informare, să zicem săptămânală, cu privire la progresele făcute pe liniile de însănătoşire şi dezvoltare economică. Practic o raportare de fapte – ce s-a făcut, ce nu s-a făcut, de ce și când va fi făcut.

Astfel vom ști câte proiecte au intrat în lucru, câte încă sunt în așteptare, cât la sută din fiecare a fost implementat și cât mai avem până la finalizare. Dacă sunt întârzieri, se aplică consecințele de rigoare – penalități și alte măsuri reparatorii. Așa se întâmplă în orice contract dintre două părți. Așa ar trebui să se întâmple și în cazul contractului dintre cetățeni și stat prin care noi plătim taxe și impozite pentru servicii și beneficii prestate de către autoritățile centrale și locale.

Dacă nu avem un sistem de măsurare a faptelor, ne aflăm, din nou, strict într-o cheie electorală. Promisiunile nu costă nimic și nu oferă nimănui niciun beneficiu. În schimb dacă am măsura în permanență faptele, atunci am ști cum înaintăm concret şi cum lucrurile pe care le aşteptăm de mulţi ani (ca autostrăzi, educaţie, spitale) se şi întâmplă.

A trecut vremea promisiunilor, ştim demult asta, dar …Haideţi să cerem şi să credem că, în sfârşit, este vremea faptelor. Că pandemia ne-a arătat că, dacă nu intervii la timp, orice moment ulterior este prea târziu.

De aceea nu cred că merită pierdută multă vreme pe analizarea măsurilor propuse în plan, că de unde vom lua bani? cum vom face? Etc. O putem ţine aşa la infinit. Şi nu am face altceva decât să rămânem şi noi în zona vorbelor. Prin urmare haideţi la suflecat mânecile la propiu şi să vedem, fapte, fapte şi iar fapte.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 - 30 septembrie 2022

E-mini S&P 500 TURBO LONG 0.01/ 3,350/3,450 (EBSPTL48) (03/10/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 03 si 04 Octombrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (03/10/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 26 septembrie - 30 septembrie 2022

OMV PETROM S.A. (SNP) (03/10/2022)

OMV Petrom si Complexul Energetic Oltenia investesc in energia fotovoltaica