Update articol:

Opinie: Facem față provocărilor și creăm un viitor Mai Bun (Ambasadorul Jiang Yu, Reprezentantul Special al MAE din China pentru Afacerile China-CEEC)

Autor: E.S. Ambasadorul Jiang Yu, Reprezentantul Special al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze pentru Afacerile China-CEEC

Este o mare plăcere să mă întorc în România la scurt timp după ce am fost numită Reprezentant Special al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei pentru Afacerile China-CEEC și să am discuții sincere cu reprezentanți ai guvernului român, reprezenți ai parlamentului, comunității de afaceri și mass-media despre cum ar putea fi avansate relațiile bilaterale și cooperarea China-CEEC în următorii ani. Prietenia tradițională dintre China și România datează cu mult timp în urmă. Cele două țări s-au bucurat de o cooperare excelentă în cei 73 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice.

Formatul de cooperare China-CEEC, creat în 2012, a oferit o opțiune suplimentară pentru cooperarea China-România. În ultimul deceniu, membrii formatului au rămas angajați în cooperarea practică și au lucrat împreună pentru a pune în aplicare o serie de platforme de cooperare într-o gamă largă de domenii, inclusiv comerț, investiții, conectivitate, turism, agricultură, cultură, educație, precum și lupta împotriva COVID-19, bazându-se pe principiile consultărilor amicale, eforturilor comune, deschiderii și incluziunii și înțelegerea faptului că cooperarea China-CEEC este o parte importantă și o completare utilă a cooperării China-UE. Au fost obținute rezultate fructuoase, de care a beneficiat și România și toate celelalte părți participante, contribuind la creșterea generală a relațiilor bilaterale dintre China și țările CEEC. În ultimii 10 ani, comerțul dintre China și țările din Europa Centrală și de Est a crescut rapid cu 142,6%, ajungând la 136,2 miliarde USD în 2021, dintre care exportul de produse agricole din Europa Centrală și de Est către China a crescut de 1,5 ori. În 2019, numărul de turiști chinezi în țările Europei Centrale și de Est a crescut de aproape patru ori față de perioada de lansare a mecanismului de cooperare, ajungând la 2,166 milioane. În cazul României, exportul românesc de produse agricole către China a crescut de 2,6 ori față de 2012, în timp ce numărul de turiști chinezi care vizitează România a crescut cu peste 200% în 2019 față de numărul celor din 2012. Parcul științific și tehnologic agricol China-România, Centrul de Medicină Tradițională Chineză China-România și Bank of China Sucursala din București au fost deschise succesiv în România,  întreprinderile chineze au construit o fabrică de frigidere și participă la proiectul de centură Zalău în România, astfel potențialul cooperării noastre a fost în mod constant dezvoltat. Putem spune că Cooperarea China-CEEC a servit ca un motor major care a condus cooperarea prietenoasă China-România, împreună cu relația bilaterală în sine și cooperarea China-UE, aducând beneficii reale oamenilor din cele două țări.

În cel de-al 10-lea an de Cooperare China-CEEC, trebuie să ne gândim încotro se va îndrepta cooperarea în noua conjunctură. Cred că trebuie să se concentreze asupra următoarelor aspecte pentru a face eforturi comune:

În primul rând, trebuie să respectăm direcția generală de cooperare. În fața unei situații internaționale complicate și volatile și a pandemiei de COVID-19, trebuie să aderăm la intenția inițială de cooperare, să consolidăm încrederea în cooperare și să menținem impulsul principal al cooperării, profitând de efectul său de cluster și asigurându-ne că formatul îi servește scopul remodelării și consolidării relațiilor bilaterale. Ritmul cooperării nu poate fi împiedicat de un singur eveniment, altfel singurul lucru care va fi prejudiciat sunt interesele comune ale tuturor părților implicate.

În al doilea rând, trebuie să rămânem angajați în cooperarea practică. Scopul nostru comun a fost întotdeauna să încercăm să facem tortul de Cooperare China-CEEC mai mare, astfel încât toți cei implicați să beneficieze. În noua situație, trebuie să continuăm să explorăm, să extindem noi modele de cooperare și să jucăm din plin avantajele incluzive ale cooperării. Prin accelerarea implementării rezultatelor Summit-ului de la Beijing și prin introducerea de noi măsuri pragmatice de cooperare, aprofundăm cooperarea pragmatică în comerț și investiții, conectivitate, economie verde și inovarea și alte domenii, în speranța de a obține rezultate mai pragmatice.

În al treilea rând, trebuie să respectăm principiul încrederii reciproce și al prieteniei. Trebuie să aprofundăm în continuare cooperarea culturală, să creștem înțelegerea și prietenia dintre popoarele și să consolidăm sprijinul public pentru cooperare. În același timp, vom continua să rezolvăm problemele de cooperare în spiritul consultării amicale, al deschiderii și al incluziunii, să ne adaptăm pe deplin la nivelul de confort al tuturor părților și să ne opunem curentului politizării care vizează cooperarea.

În al patrulea rând, trebuie să căutăm dezvoltarea comună prin unitate. Cooperarea China-CEEC nu a fost niciodată un cerc exclusiv, ci o platformă largă pentru ca țările să facă schimb, să învețe unele de la altele și să își completeze reciproc avantajele. China va colabora cu țările din Europa Centrală și de Est pentru a sinergiza cooperarea cu mecanismele regionale de cooperare și pentru a adopta moduri de cooperare mai flexibile și mai diverse, vom practica în comun un multilateralism autentic, contribuind astfel la construirea unei comunități a omenirii pentru un viitor comun.

Așteptând cu nerăbdare următorii 10 ani de cooperare China-CEEC, suntem plini de încredere și suntem încrezători că cu eforturile comune ale tuturor părților, cooperarea China-CEEC va aduce cu siguranță mai multe beneficii.

Privind următorii 10 ani de Cooperare China-CEEC, suntem plini de încredere și suntem încrezători că cu eforturile comune ale tuturor părților Cooperarea China-CEEC ne va aduce cu siguranță și mai mult beneficii.

 

BVB | Știri BVB

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (28/11/2022)

Rascumparare actiuni proprii in perioada 21-25.11.2022

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (28/11/2022)

Convocare reuniune Consiliu de Administratie 7 decembrie 2022

MedLife S.A. (M) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 -25 noiembrie 2022

TERAPLAST SA (TRP) (28/11/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21 - 25 noiembrie 2022