Update articol:

Opinie Mihaela Mitroi, Global Tax Advice: Ministerul Finanțelor vrea să elimine facilitatea de impozitare a salariilor pentru angajații din IT, dar și facilitățile pentru lucrătorii în construcții; consultarea mediului de afaceri este absolut necesară

Mihaela Mitroi

Ministerul Finanțelor se uită să elimine facilitatea de impozitare a salariilor pentru angajații din IT (software și hardware), dar și facilitățile pentru lucrătorii în construcții. Eliminarea facilităților de taxare pentru cele două categorii de salariați este angajată și asumată prin PNRR în cadrul reformei fiscale.

Principiul echității fiscale stă în spatele acestei eliminări pe care o analizează Ministerul. Dar discutăm despre două lucruri distincte. Facilitatea de scutire a impozitului pentru IT este o facilitate care funcționează de 20 de ani. A dus la dezvoltarea sectorului care deja are o creștere anuală de aproximativ 15%. Guvernul poate să beneficieze, pe termen lung de pe urma dezvoltării acestui sector.

De partea cealaltă, facilitatea de eliminare a plății contribuțiilor pentru sectorul de construcții, a fost introdusă în 2018 pentru o perioadă de 10 ani și asumată astfel în Codul Fiscal ba chiar și în PNRR. Perioada lungă a fost gândită ca un element de predictibilitate. În cazul acestei măsuri, presiunea pe sistemele de asigurări sociale este foarte mare dar trebuie pusă în balanță cu nevoia de lucrători în acest sector.
Dacă executivul vrea într-adevăr să elimine această facilitate, trebuie să o facă într-un mod cât mai predictibil. Consultarea mediului de afaceri este absolut necesară, la fel și agrearea unui calendar cu un orizont de timp de punere în practică a unei asemenea măsuri. Este nevoie să protejăm piața muncii care este oricum supusă unor presiuni fantastice în acest sector.

Autor: Mihaela Mitroi, Partener, Global Tax Advice

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (24/05/2024)

Schimbari in conducerea societatii

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (INFINITY) (24/05/2024)

Demersuri vanzare pachet de actiuni detinut la Constructii Feroviare Craiova

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (24/05/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (24/05/2024)

Document informare - alocare actiuni gratuite

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (24/05/2024)

Raport tranzactii cu parti afiliate Hidroelectrica - Transelectrica