Update articol:

Opinie: Războiul și jocul de șah al Rusiei prin intermediari 

captura Youtube

Recenta criză a migranților, aduși cu avioanele din Orient la granița Belarus-Polonia, spre a face presiuni asupra UE, are valoarea unui război hibrid contemporan în care armele folosite nu mai sunt convenționale. Este clar că Rusia se folosește în acest caz, în politica externă, de satelitul său Belarus, așa cum China se folosește uneori de Coreea de Nord sau de Iran, pentru a nu acționa direct și a-și proteja propria imagine mondială.

În acest caz inedit de la granița poloneză, Rusia are în primul rând interesul de a presa UE pentru a pune în funcțiune gazoductul Nord Stream 2 (NS2), în prezent finalizat integral, dar blocat prin decizii geostrategice. Gazoductul NS2, care trece 1300 Km pe sub Baltică, este o investiție majoritar rusească de 12 miliarde $, care ocolește Europa de Est și alimentează direct Germania lângă Hamburg.

Nord Stream 2 este proiectată ca cea mai mare magistrală de gaz metan din Europa, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an (vechiul Nord Stream 1 transportă 28 miliarde m3/an, iar conducta terestră Yamal Gaz are capacitatea de 33 de miliarde m3/an).

Jocul de șah al Rusiei cu migranții e calculat de așa manieră încât Rusia să câștige oricum, indiferent ce ar face UE (sau SUA) pentru a contracara.

1) Dacă migranții nu sunt lăsați să treacă, în condițiile inumane și de temperatură scăzută, de sezon, civilizația occidentală va fi blamată de întreaga lume. Deja presiunea publică este imensă, în fața imaginilor cu copiii migranților stând în  pădure în frig, fără asistență medicală și fără hrană.

2) Dacă UE sancționează suplimentar Belarus, pentru a-l forța să oprească migranții, regimul lui Lukașenko de la Minsk închide imediat gazoductul Yamal care le traversează pe diagonală teritoriul și lasă EU într-o criză a gazului în plină iarnă (depozitele actuale fiind insuficiente), iar ca rezultat se va deschide imediat Nord Stream 2, spre interesul Moscovei.

3) Dacă cei 8000 de migranți actuali de la granița Belarus-Polonia sunt lăsați să treacă spre Occident, vor fi aduși imediat alții dintre cei 10 milioane din Orient care așteaptă să vină. Instituțiile UE nu sunt pregătite să absoarbă atâția migranți câți pot aduce rușii și turcii spre a face presiuni politice asupra Occidentului.

4) Prezența acestor migranți la granițele UE agită ideologic în statele componente deopotrivă atât partidele de extremă dreaptă cât și pe cele de extrema stângă, polarizând radical curentele politice. Cele două extreme, din ce în ce mai vocale în UE, având acum teme și subiecte favorabile propagandei, dezechilibrează prin acțiunile lor stabilitatea statelor și actuala arhitectură politică. Partidele de extremă dreaptă naționaliste fiind indignate de venirea iminentă a “străinilor”, iar cele de extremă stângă protestând pentru “lipsa de empatie și umanitate internaționalistă” a autorităților, care lasă oameni nevinovați să sufere la temperaturi scăzute. Statele UE au de gestionat prezumtive demonstrații și acțiuni de stradă violente.

Desigur că Rusia, când a trasat tactic circuitul migranților orientali, aduși cu avioanele la granița poloneză, a luat în calcul toate aceste posibile dezechilibre și presiuni în interiorul UE. Rezultatul simulării teoretice fiindu-i foarte probabil extrem de favorabil.

Astăzi, în situația real-dramatică dată, Rusia punctează în noul tip de război hibrid împotriva rezistenței UE. Un război ciudat, pe cât de cinic pe atât de eficient, la care se pare că nu se aștepta la Bruxelles chiar nimeni.

Peste toate acestea, ca și cum nu era de ajuns, se suprapune și o creștere a numărului de cazuri de infectări Covid chiar pe traseul teoretic al migranților mai departe de Belarus. Polonia și Germania au reintrat de astăzi pe lista roșie.

Autor: Ştefan Jicol  

 

BVB | Știri BVB

PREBET SA AIUD (PREB) (07/12/2021)

Numire administratori provizorii si Convocare AGA O & E 12/13 Ianuarie 2022