Update articol:
Barometrul industrial:

Optimismul managerilor a ajuns la cota cea mai coborâtă din ultimele 10 luni, iar producţia industrială este la un pas de creşterea zero

Producţia industrială a căzut, in luna iunie, la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni şi s-a apropiat la 2 puncte de creşterea zero, alimentând îngrijorările privind creşterea economică în ansamblu, potrivit Barometrului industrial, realizat de IRSOP şi SNSPA. Conform acestuia, comenzile pentru export au intrat în contracţie si s-a accentuat scăderea cererii interne ceea ce va afecta nivelul activităţii în lunile următoare.

Optimismul managerilor a ajuns la cota cea mai coborâtă din ultimele 10 luni, conform Barometrului industrial: “Indicatorul global de încredere a managerilor în viitor a scăzut continuu de la 70 de puncte în ianuarie, la 58 în iunie 2019. Managerii cred că cererea, producţia, stocurile şi importurile de materii prime s-ar putea să scadă în continuare, în timp ce costurile de producţie, exporturile şi preţurile încasate ar putea să crească. Tiparul aşteptărilor arată însă că, în afara exporturilor, managerii nu văd altă perspectivă posibilă de redresare pe termen scurt”.

Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Potrivit analizei, volumul producţiei a scăzut în iunie la 52 de puncte faţă de 58 în mai semnalând că industria se apropie de contracţie (sub 50) şi va putea afecta creşterea economiei în ansamblu. Stocurile se află deja în contracţie – 46 de puncte faţă de 47 în mai.

Totodata, comenzile noi s-au comprimat masiv, cu 6 puncte ajungând la 53 în iunie faţă de 59 în mai. Comenzile pentru export au căzut dramatic cu 12 puncte, de la 57 la 45 în zona de contracţie. Prăbuşirea semnalează o situaţie dificilă în zona euro, principala destinaţie a exporturilor româneşti. 

Importurile de materii prime s-au „subţiat” la 52 de puncte din lipsă de comenzi. Nivelul importurilor a scăzut atât de mult încât intrarea în contracţie este inevitabilă dacă cererea va continua să scadă chiar si moderat în lunile următoare.

BVBStiri BVB

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

MedLife S.A. (M) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

Turbo Long on adidas AG (RCADSTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 11:30 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie