Update articol:

Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat: “Ar fi profitabil ca Masoneria să se mai și facă, nu doar să se povestească”

Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat (R.S.A.A.) din România, a acordat recent un interviu, înaintea unui Convent care a avut loc sâmbătă, în care și-a exprimat susținerea pentru George Ivașcu la conducerea Marii Loji Naționale a României. 

Pe de altă parte, Marea Lojă Națională din România ne-a infirmat informațiie apărute în presă referitoare la numirea actorului George Ivașcu, fost ministru al Culturii, ca nou Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România. MLNR este condusă de prof. univ. dr. Radu Bălănescu, ne-a transmis Biroul de presă al Marii Loji Naționale din România. 

Potrivit RSAA, la Conventul de ieri au participat: 414 delegați cu drept de vot + 20 membri ai Marelui Consiliu – reprezentand 4354 Maestri din 237 Loji. Maestri Invitati fara drept de vot au fost 1676.

La solicitarea noastră pentru precizări privind numirea noii conduceri MLNR, RSAA ne-a transmis interviul publicat înainte de Convent (din care prezentăm mai jos un rezumat), precum și numărul de delegați, prezenți la Convent.

 

Masoneria s-a întors prea devreme în societatea românească la începutul anilor ’90, spune în interviu Stelian Nistor, Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat (R.S.A.A.) din România, explicând: “Cred că societatea românească nu era pregătită. Masoneria, ca și democrația, a lipsit din evoluția societății românești mai mult de 50 de ani. Din această cauză, după Revoluție ne-am dus cu capul înainte în proiecția care s-a construit despre masonerie în tot acest timp, în ceea ce credeam și ne doream să fie masoneria, nu în ceea ce era și este de fapt. Această proiecție nu prea are suport în realitatea masonică universal acceptată.
Așa am ajuns într-o democrație „originală” și într-o masonerie la fel de „originală”. Cred că din aceste cauze s-au făcut cu entuziasm greșeli inițiale, pe care le-am perpetuat din inerție. Ele ar fi fost evidente doar pentru cineva din afară, care ar fi putut să le vadă dinăuntru… Noi nu le mai vedem, le-am găsit de la inițiere, le-am adoptat, uneori pe „nemestecate” și ni se par acum ca făcând parte în mod firesc din peisajul masonic românesc. Ne-am obisnuit cu ele. Acum facem eforturi să ne întoarcem la fundamentele masoneriei. Alde Bălănescu au lansat o adevărată campanie de dezinformare, implementând idei care sunt în contradicție cu principiile regularității internaționale. Familia masonică din Romania a fost atacată din interior la însăși esența sa, prin metode ce au promovat idei false, iregulare, care nu se practică la nivelul masoneriei mondiale regulare. De aici au și venit reacțiile internaționale care i-au condamnat acțiunile, pentru că lumea masonică regulară nu acceptă minciunile lui Bălănescu. Masoneria din România va supraviețui și dictaturii imitației de masonerie impusă de către aventurierul Bălănescu”.

Potrivit lui Stelian Nistor, instituțional, Supremul Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România – Suveran, Regular și Recunoscut în întreaga lume, respectă Suveranitatea sacră și inviolabilă a Marii Loji Naționale din România: “. Supremul Consiliu al R.•.S.•.A.•.A.•. nu s-a amestecat și nu se amestecă instituțional în tulburările cu care se confruntă administrarea M.•.L.•.N.•.R.. Aceste probleme ne afectează însă pe toți, deci și pe noi cei care, fiind membri ai M.•.L.•.N.•.R.•. ca Maeștri Masoni, am ales perfecționarea în R.•.S.•.A.•.A.•.”.

Potrivit lui Stelian Nistor, membrii Marilor Loji pot alege să se perfecționeze într-un Rit: “Eu vorbesc despre Ritul Scoțian, care este elita masoneriei. Asa cum Marea Lojă nu te primește direct Maestru, ci treci prin calitatea de Ucenic și apoi prin cea de Calfă, așa și Ritul Scoțian te primește doar după ce ești Maestru, adică doar după ce ai urcat niște trepte ale cunoașterii. De aceea le și zice Gradelor Ritului Scoțian „High Degrees”, „Gradele Înalte” și nu „Gradele mai Mari”! La înălțarea gradului de cunoaștere se referă. Eu sunt gradul 3, ca Maestru mason în Marea Lojă și în același timp sunt și gradul 4 ca membru al Ritului Scoțian. Cum pot fi eu însumi mai mare decât mine însumi sau cum pot fi eu însumi mai mic decât mine însumi?

E o prostie uriașă. În Masoneria din România, atacul irațional și iregular început acum un an de către conducerea Marii Loji, confiscată de Bălănescu, împotriva Ritului Scoțian, a fost perceput și evaluat corect de către membrii craftului ca un atac făcut împotriva ordinii de drept a Masoneriei din România. Un atac împotriva Maeștrilor masoni care au ales să se perfecționeze în Ritul Scoțian. Membrii craftului s-au “răsculat” împotriva dictaturii, totalitarismului și corupției conducerii Marii Loji, a lui Radu Bălănescu. Nu este o înfruntare Între Marea Lojă și R.•.S.•.A.•.A.•.. Această mișcare internă a Craftului a generat demiterea unei conduceri abuzive și totalitare, conform unei proceduri statutare din Regulamentul de funcționare”.

Referitor la candidatura lui George Ivașcu, Stelian Nistor a spus: “Cred că i-ar fi mai ușor lui George dacă am ști cu totii mai multă Masonerie. Avem încă Frati care si-au luat „permisul de conducere prin Masoneria Română”, cum se eliberau permisele auto din „fabricile de permise”de la Pitești, Suceava, etc. Este nepermis și chiar periculos să circulăm prin masonerie fără să cunoaștem semnele de circulație. Te poți ciocni de Landmark-uri. Și doare. Cred însă că Prea Ilustrul Frate George va ști să-și aleagă echipa dintre cei care candidează. Cred că deja are formată o idee despre echipă, cred că Frații așteaptă de la el doar semnalul cuvenit pentru a-i legitima echipa prin vot. Să nu uităm că a fost ministrul culturii acum doi ani, nu la începutul secolului XIX. E director de teatru, este Decanul Facultății de teatru din cadrul UNATC, are un bun profil de administrator, pe lângă o imagine foarte bună de mason vechi. Când se propunea ca Marele Maestru să fie din țară, să nu fie din București, un Frate a spus că George este al nostru, al tuturor”.

Potrivit lui Stelian Nistor, “câtă vreme va fi întreținută confuzia voită că Marea Lojă singură este Masoneria dintr-o țară, cineva va avea din nou temei să se considere proprietarul masoneriei din țara respectivă și în trei minute se poate crea o nouă „aberație Bălănescu”. Masoneria este alcătuită din Marea Lojă – Regulară și Recunoscută și din Riturile de Perfecționare, dacă sunt Regulare și Recunoscute. Niciunul nu poate fi șeful celuilalt. De aceea, de exemplu, Ritul Scoțian a cedat în 1923 administrarea primelor trei grade Marii Loji. Pe de altă parte, orice Constituție este perfectibilă și noua conducere poate să rectifice elementele greșite care au rămas în această versiune”.

România, prin Stelian Nistor, urmează să preia Președinția Conferinței Mondiale a Supremelor Consilii ale ale R.•.S.•.A.•.A.•.. Stelian Nistor susține: “Alegerea este făcută, trebuie doar formalizată în cadrul Conferinței din Paraguay. Date fiind problemele cu pandemia în America de Sud, se fac demersuri de diplomație masonică, cu larg sprijin internațional, ca ediția aceasta să se țină în 2025 în România, la București”.

Ca mesaj pentru masonii din primele 3 grade, Stelian Nistor a transmis: “Ar fi profitabil ca Masoneria să se mai și facă, nu doar să se povestească. Există totuși și o latură de poveste pentru că, oricât de dur ai fi ca bărbat, oricâte păduri ai tăia fără topor, doar cu muchia goală a palmei, ai nevoie și de un pic de poveste. Și masoneria este povestea noastră de bărbați, e o poveste care nu are trup în sine. Fiecare dintre noi este trupul. Și povestea asta de bărbați, mai trebuie și apărată din când în când. Să nu mai permitem nimănui să ne-o ia!

Pădurea arde și un colibri, cea mai mică pasăre, duce apă în cioc să stingă focul, deși focul este uriaș. Maimuța o vede și începe să râdă de pasăre: prostule, nu vezi cât ești de mic și cât e de mare focul? Și pasărea colibri răspunde: Văd, dar încerc. Mergem fix înainte!”

 

 

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (07/05/2021)

Contracte cu valoare peste 10% din cifra de afaceri

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 10 si 11 Mai 2021

E-mini S&P 500 TURBO SHORT 0.01/4,400/4,300 (EBSPTS46) (07/05/2021)

Suspendare tranzactionare - 17:12 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera