Update articol:

Orange și Proximus au ales Nokia pentru construirea rețelelor 5G în Belgia, renunţând la Huawei

Sursa foto: pixabay.com/id/photos/bendera-brugge-belgia-692894

Orange și Proximus au ales Nokia pentru construirea rețelelor 5G în Belgia, în timp ce renunță la Huawei pe fondul presiunii SUA de a exclude firma chineză de la furnizarea de echipamente cheie de telecomunicații, potrivit Reuters.

Astfel, Orange Belgium, o filială a companiei franceze Orange, a declarat vineri că a selectat echipamentul Nokia atât pentru reînnoirea rețelelor sale existente, cât și pentru lansarea viitoarei sale rețele 5G, potrivit Reuters.

Măsurile sunt printre primele efectuate de operatorii comerciali din Europa care renunță la Huawei pentru rețelele de nouă generație și vin după luni de presiuni diplomatice de la Washington, care susține că echipamentul Huawei ar putea fi folosit de Beijing pentru spionaj, mai scrie Reuters.

Capitala belgiană Bruxelles găzduiește alianța NATO, Executivul și Parlamentul Uniunii Europene, ceea ce face din această locaţie o problemă deosebit de îngrijorătoare pentru agențiile de informații americane.

“Belgia s-a bazat 100% pe furnizorii chinezi pentru rețelele sale radio – iar oamenii care lucrează la NATO și la UE efectuau apeluri de telefonie mobilă de pe aceste rețele”, a declarat John Strand, consultant independent din domeniul telecomunicațiilor, adăugând: „Operatorii trimit un semnal că este important să aveți acces la rețele sigure.”

Statele Unite au salutat deciziile luate de operatorii Orange Belgium şi Proximus, care au un acord de folosire în comun a reţelei.

„Acesta este cel mai recent exemplu de evaporare a ofertelor Huawei și confirmarea suplimentară a acestui impuls mondial către furnizorii de încredere”, a declarat Keith Krach, subsecretarul SUA la Departamentul de Stat pentru creștere economică, energie și mediu.

Huawei, cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicaţii din lume, neagă cu tărie acuzaţiile americane şi a criticat puternic apelurile SUA de blocare a accesului său la reţelele 5G. Cu toate acestea, compania chineză a anunţat vineri că acceptă deciziile luate de Orange Belgium şi Proximus.

„Acesta este rezultatul unei licitații organizate de operatori și rezultatul pieței libere”, a spus un purtător de cuvânt al Huawei.

„Adoptăm o concurență loială, cu cât un lanț de aprovizionare este mai diversificat, cu atât devine mai competitiv”, a spus el, adăugând că Huawei furnizează echipamente în Belgia de mai bine de un deceniu și angajamentul său a rămas neschimbat.

Potrivit Reuters, deciziile Orange şi Proximus lasă Telenet din Liberty Group ca singurul operator de telefonie mobilă din Belgia care încă nu a spus ce furnizor va folosi pentru rețelele mobile. Telenet se bazează în prezent pe echipamentele fabricate de ZTE China și intenționează să-și anunțe decizia 5G în prima jumătate a anului 2021, a spus o purtătoare de cuvânt.

Orange şi Proximus nu au dezvăluit valoarea contractelor. Acţiunile Nokia au urcat vineri cu circa 3%.

 

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (23/10/2020)

Tranzactii raportate conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

COS TARGOVISTE S.A. (COS) (23/10/2020)

Stadiu procedura insoventei

VES SA (VESY) (23/10/2020)

Hotarari AGA O & E 23.10.2020