Update articol:

Orban: Decizia BNR de a restricţiona creditarea, luată prea târziu

Decizia BNR privind reducerea nivelului maxim al gradului de îndatorare a fost luată prea târziu, pentru că restrângerea consumului se manifestă pe piaţă de circa trei luni, a declarat , duminică, Preşedintele PNL, Ludovic Orban.

“Decizia BNR nu este o decizie care a fost luată devreme şi care ar provoca o restrângere a consumului, aşa cum încearcă să acrediteze cei de la PSD. Restrângerea consumului este un trend de trei luni de zile, care s-a manifestat pe piaţă înaintea deciziei BNR, iar BNR a luat decizia, după opinia mea, prea târziu, pentru că o bună perioadă de timp consumul a fost alimentat artificial prin creşteri de venituri în sectorul public şi prin relaxarea condiţiilor de creditare, adică ne-am întors iar în perioada 2007, când se lua credit cu buletinul”, a spus Orban într-o conferinţă de presă.

Preşedintele PNL a explicat că foarte multe persoane, având şi venituri mai mari, au manifestat “optimism” şi şi-au asumat riscuri foarte mari, îndatorându-se într-un procent foarte mare raportat la veniturile pe care le au, existând astfel riscul incidentelor de plăţi. Potrivit lui Orban, citat de Agerpres, restrângerea consumului va duce la dispariţia singurului motor de creştere economică folosit de Guvernul PSD-ALDE, motiv pentru care este posibil ca în 2019 creşterea economică să nu depăşească 2%.

“Restrângerea consumului tocmai acestui fapt se datorează: că oamenii s-au dus mai mult decât le permitea plapuma, iar în momentul de faţă nu mai au din ce să cumpere şi asta e restrângerea cererii pe piaţă, care va duce la dispariţia singurului motor de creştere pe care l-au folosit guvernanţii PSD-ALDE, şi anume, creşterea consumului. În momentul în care le dispare şi acest motor de creştere, aşteptările noastre sunt ca în 2019, nu că va fi creştere de 3-3,5%, ci e posibil să avem o creştere economică de unu, maximum două procente, ceea ce ar însemna o catastrofă pentru proiecţiile bugetare în baza legii salarizării publice şi legii pensiilor. Nu mai vorbesc de toate celelalte pomeni pe care le-au făcut în diferite domenii”, a afirmat Orban.

Nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută începând din 1 ianuarie 2019, în timp ce pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea condiţiilor de creditare aprobat miercuri de Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni