Update articol:

Orbán: Planul de sancțiuni pentru petrol este o „bombă nucleară” pentru economia maghiară

Viktor Orban Viktor Orban/ Sursa foto: miniszterelnok.hu/en/
  • Declarațiile premierului ungar vin în momentul în care ambasadorii UE se întâlnesc pentru a dezbate noul pachet de măsuri împotriva Rusiei.

 

Noul plan de sancțiuni al UE echivalează cu „o bombă nucleară” pentru economia Ungariei, a declarat vineri premierul țării Viktor Orbán, potrivit Politico.

Odată cu propunerea sa de eliminare treptată a petrolului rusesc, Comisia Europeană încearcă să impună o singură regulă tuturor celor 27 de țări membre, a declarat Orbán pentru postul local de radio Telex. Acest lucru ar reprezenta o amenințare pentru economia maghiară, deoarece ignoră contextul local, a spus el.

Conform celui mai recent proiect de sancțiuni, care trebuie aprobat de toate țările membre, țările UE ar trebui să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului. Ungaria și Slovacia ar avea un an în plus pentru a face acest lucru.

Orbán a declarat postului de radio că dorește o amânare de cinci ani pentru țara sa, argumentând că Comisia nu a ținut cont de faptul că Ungaria fără ieșire la mare primește petrol exclusiv prin conducte, ceea ce face mai dificilă înlocuirea petrolului rusesc.

Deși nu a amenințat direct cu un veto împotriva pachetului, el a spus că Budapesta nu va aproba planurile „până când problema maghiară nu va fi rezolvată”.

Comentariile vin în momentul în care ambasadorii UE se adună astăzi la Bruxelles pentru a negocia pachetul de sancțiuni. Acordarea unei perioade mai lungi de eliminare treptată înainte de începerea embargoului petrolului ar fi o pastilă amară de înghițit pentru multe țări care susțin că termenul este deja prea lung.

Diplomații UE se așteaptă la o noapte lungă de discuții care s-ar putea prelungi până sâmbătă.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (06/06/2023)

Hidroelectrica anunta intentia de listare pe Bursa de Valori Bucuresti

PREFAB SA (PREH) (06/06/2023)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (06/06/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 29.05.2023 - 02.06.2023