Update articol:

Orban referitor la compensarea cu 50 de bani a preţului carburanţilor: Măsura vine prea târziu şi reprezintă prea puţin

Ludovic Orban Sursa foto: Facebook

Compensarea preţului carburanţilor cu 50 de bani este o măsură care vine prea târziu şi reprezintă prea puţin faţă de cât era necesar în raport cu preţurile, a susţinut preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban.

Preşedintele Forţa Dreptei a declarat, joi, la Slatina că acest partid a propus printr-un proiect reducerea accizei şi reducerea TVA la carburanţi.

“În urmă cu patru luni şi jumătate, parlamentarii din Forţa Dreptei au depus un proiect de lege, noi am propus ca soluţie, care e evident liberală, pentru a reduce preţul la carburanţi să reducem taxele colectate de stat, care sunt parte componentă în structura preţului la carburanţi. Se ştie că acciza reprezintă aproape 2 lei din preţul la pompă şi TVA-ul reprezeintă încă aproape vreo 2 lei. Deci din preţul la pompă astăzi, taxele, dacă mai adăugăm impozitul pe profit, pe salarii, contribuţii şi aşa mai departe, taxele reprezintă peste 60% din structura preţului la pompă pe care-l plăteşte cetăţeanul. Propunerea noastră este simplă. Am propus reducerea TVA de la 19% la 5% cât permite legislaţia UE şi reducerea la jumătate a accizei, pe o perioadă de 6 luni, cât îţi permite şi legislaţia europeană, cu posibilitate ulterioară de prelungire a acestei măsuri”, a spus Orban, potrivit Agerpres.

Liderul Forţa Dreptei a afirmat că măsura compensării cu 50 de bani pe litru a preţului carburanţilor este una antieconomică, iar companiile private ar putea creşte preţul pentru a face compensarea.

“După şase luni de zile de inacţiune, s-a trezit şi Guvernul (…)să se facă că ar lua vreo măsură. Şi anume să plafoneze şi să compenseze preţurile ca urmare a plafonării, spunând că îşi asumă ca Guvernul să plătească 50 la sută ca să scadă preţul la pompă cu 50 de bani şi să-şi mai asume şi mediul privat, asta nu înţeleg, să-şi asume şi mediul privat restul de 50 la sută. Adică tu plafonezi pe banii firmelor private, e ceva, un concept pe care nu l-am înţeles. Mai bine tăceau, luau proiectul nostru şi şi-l asumau ei. (…) Măsura vine prea târziu, reprezintă mult prea puţin faţă de ceea ce este necesar în raport cu preţurile aberante, care au luat-o razna, măsura este antieconomică. Guvernul deşi s-a angajat prin OUG nici astăzi nu a făcut plăţile pentru compensarea preţului plafonat la energie şi gazul natural creând probleme majore în piaţa de energie. (…)Măsura nu va genera efectele dorite şi veţi vedea că acea compensare pe care zice Guvernul că ar trebui să o facă companiile private va fi făcută printr-o creştere într-un timp foarte scurt cu 50 de bani a preţului la carburanţi pentru că aceste companii private nu au cum să facă această compensare. Şi aşa marja de profit la care funcţionează este o marjă de profit decentă”, a mai declarat Ludovic Orban.

Preşedintele Forţa Dreptei a participat joi, la Slatina, la lansarea grupului de iniţiativă al organizaţiei Slatina a partidului, coordonat de Valentin Mihalache, aceasta fiind prima organizaţie Forţa Dreptei dintr-o reşedinţă de judeţ.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)