Update articol:

Orban: România a înregistrat în primele 7 luni un deficit comercial pe produse agricole de 1,2 miliarde de euro

Sursa foto: facebook.com

România a înregistrat în anul în curs, în primele şapte luni, un deficit comercial pe partea de produse agricole de 1,2 miliarde de euro, şi nu este numai problema deficitului ci şi a structurii importurilor şi exporturilor, a declarat, miercuri, premierul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

“Contribuţia agriculturii la PIB este 4,8% şi considerăm că această contribuţie la PIB, ţinând cont de faptul că România este una dintre ţările cu cel mare potenţialul agricol, suntem ca ţară pe locul şase în ceea ce priveşte suprafaţa agricolă, trebuie să crească. De asemenea, după datele de la INS, continuăm să înregistram un deficit comercial pe produse agricole, pe anul în curs, pe 7 luni, de 1,2 miliarde de euro şi nu este numai problema deficitului ci şi a structurii importurilor şi exporturilor. În continuare exportăm aproximativ 70% cereale vrac sau animale vii, produse agricole care nu au valoare adăugată înmagazinată ci pur şi simplu sunt produse primare. În structura importurilor vedem că este dominată de produse care sunt procesate”, a spus Orban.

El a spus că unul dintre obiectivele noastre la nivelul Uniunii Europene este acela de a obţine realizarea unor plăţi la hectar care să crească competitivitatea agriculturii româneşti.

“România beneficiază de un suport financiar semnificativ de la bugetul UE. Pe de altă parte, plăţile la hectar sunt mici în raport plăţile care se acordă la hectar în alte ţări. Unul dintre obiectivele noastre la nivelul Uniunii Europene este acela de a obţine realizarea unor plăţi la hectar care să crească competitivitatea agriculturii româneşti. Pe de altă parte, simpla creştere a plăţilor la hectar nu poate să modifice radical structura producţiei agricole, iar aici va trebui prin Planul Naţional Strategic să negociem alocarea resurselor pentru atingerea unor obiective legate de dezvoltarea zootehniei, de creşterea gradului de procesare a materiilor prime, a produselor primare din agricultură, astfel încât să susţinem orice iniţiativă privată care urmăreşte realizarea acestor capacităţi care pot să dezvolte atât cantitativ cât şi calitativ producţia agricolă, cât şi contribuţia agricolă la realizarea produsului intern brut”, a spus Orban.

Premierul a fost prezent miercuri la preluarea mandatului de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de către Nechita-Adrian Oros.

BVBStiri BVB

BRD - GROUPE SOCIETE GENERALE S.A. (BRD) (01/04/2020)

Solicitare completare ordine de zi AGA

SOCEP S.A. (SOCP) (31/03/2020)

Informare Depozitarul Central - structura sintetica la 26.03.2020

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (31/03/2020)

Raport conf. art. 82 din Legea 24/2017