Update articol:

Ordinul ANRM care stabilește că preţul de referinţă pentru ţiţei va fluctua în funcţie valoarea ţiţeiului Brent – publicat în Monitorul Oficial

Preţul de referinţă pentru ţiţeiurile extrase în România, stabilit acum printr-un Ordin al ANRM, va fluctua în funcţie valoarea ţiţeiului Brent la Bursa de la Londra, după ce Ordinul respectiv a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial. 

Preţul mediu al ţiţeiului Brent a fost, în 2018, de 70 de dolari barilul.

Potrivit noului ordin, producătorii de petrol din România vor plăti redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13,5%, în funcţie de cantitatea extrasă, la un preţ de referinţă modificat.

Compania Petrom va fi afectată de aceste modificări, având o producţie semnificativă în România.

Oficialii ANRM susţin că, după schimbarea metodei de calcul al preţului de referinţă la ţiţei, nu ar trebui să vedem creşteri de preţuri la benzină. Aceştia ne-au spus, recent: ”Prin acest ordin, vrem să corelăm preţul de la noi cu preţul la ţiţei pe pieţele internaţionale.  Nu există motive pentru creşterea preţului la benzină, în condiţiile modificării preţului de referinţă la ţiţei, dacă Autoritatea de Concurenţă îşi face treaba. Marja de profit din downstream este mai mult decât asiguratoare pentru noul preţ de referinţă”.

Oficialii ANRM susţin că la noul preţ de referinţă sunt luate în calcul 8 clase noi de ţiţei brut extras în România de către titularii acordurilor petroliere, în funcţie de caracteristicile fizico-chimice (densitate, grad de aciditate, diferenţial conţinut de sulf).

Se consideră ţiţei de referinţă, cu caracteristici fizico-chimice şi condiţii de calitate şi de piaţă asemănătoare tipurilor de ţiţei din producţia internă, sortimentul Brent, potrivit Ordinului ANRM.

Preţurile de referinţă ale claselor de ţiţei brut extrase în România, la punctele de măsurare a producţiei brute de petrol, se stabilesc lunar, ca medie aritmetică a cotaţiei ţiţeiului de referinţă pentru luna anterioară lunii pentru care preţul este valabil. Aceste preţuri se corectează cu un diferenţial API, care ţine cont de densitate, cantitatea de sulf şi gradul de aciditate.

Schimbarea metodei de calcul pentru prețul de referință la țiței, în funcție de care se plătesc redevențele, vine după ce ANRM a dispus modificarea metodei de calcul pentru prețul de referință la gaze la începutul anului trecut, astfel încât acesta să fie legat de cotațiile de pe bursa din Austria. Schimbarea era solicitată, de ani de zile, de Curtea de Conturi, prețul de referință la gaze nemaifiind actualizat din 2008. Măsura a fost aspru criticată de producători, care ar fi dorit ca prețul să fie legat de cotațiile de pe bursa locală.

BVBStiri BVB

TERAPLAST SA (TRP) (27/05/2020)

Notificare prag detineri/vot >10%

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/05/2020)

Convocare AGAE pentru data de 2/3 iulie 2020

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (27/05/2020)

Convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor 29/30.06.2020

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (27/05/2020)

Modalitatea de plata a dividendelor distribuite in temeiul HAGOA nr. 5/2020