Update articol:

OTP Bank cumpără Mobiasbanca – Groupe Societe Generale din Republica Moldova

Societe Generale a semnta un acord de vânzare a participației sale majoritare în Mobiasbanca Societe Generale (Moldova) către OTP.  Societe Generale estimează că tranzacția urmează să se finalizeze în următoarele luni, sub rezerva obținerii autorizației din partea autorităților corespunzătoare de reglementare bancară, a concurenței și pieței financiare, respectiv Comisia Națională a Pieței Financiare din Republica Moldova.
 
Se estimează că tranzacția va avea un impact pozitiv asupra Ratei Fondurilor Proprii de gradul 1, aproximativ cu 1 punct de bază și reducerea activelor ponderate la risk ale grupului cu aproximativ 400 milioane EUR. Tranzacția va avea un impact de aproximativ -28 milioane EUR asupra venitului Grupului pentru trimestru IV 2018, datorită deprecierii fondului comercial, potrivit SocGen. Acest impact este înglobat în cheltuielile excepționale de circa -240 milioane EUR.
 
Adițional, Societe Generale și OTP Bank au semnat un acord de cooperare, care cuprinde prestarea serviciilor reciproce în diverse domenii de activitate (și anume: investiții bancare, piețe de capital, finanțare, gestiunea numerarului și a lichidității). Ungaria face parte din acest acord de cooperare; Bulgaria și Croația se vor alătura curând. Albania, Serbia și Moldova vor fi parte a acestuia după finalizarea tranzacțiilor.
 
Philippe Heim, Directorul General Adjunct al Groupe Societe Generale, responsabil pentru activitatea Internațională de Retail Banking, Servicii Financiare și Asigurări, a menționat: “Prin vânzarea Mobiasbanca, Societe Generale face un pas înainte în planul său strategic „Transform to Grow” prin optimizarea alocării capitalului propriu și concentrarea activităților sale internaționale de Retail banking în zonele unde dispune de dimensiuni mari și sinergii cu potențial înalt. Suntem încântați să anunțăm despre semnarea acordului de cooperare cu OTP Bank, care ne va permite să prestăm servicii reciproce clienților noștri corporativi din regiune”. 
 
Cu o cotă de piață de 13,3%, Mobiasbancă este a 4-a cea mai mare bancă din Moldova.
 

BVB | Știri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (26/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (25/05/2022)

Majorarea cu 24,5% din luna iunie a salariilor angajatilor societatii