Update articol:

Pandemia a tăiat dividendele cu 220 de miliarde de dolari, la nivel mondial, în 2020 – raport

bani, dobanzile, economiile pixabay.com

Dividendele globale au scăzut brusc în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus, suma distribuțiilor către investitori scăzând cu 12,2%, la 1,26 trilioane de dolari, potrivit unui raport, citat de CNBC.

Pe măsură ce criza globală de sănătate publică s-a răspândit în întreaga lume, provocând blocaje și reducând activitatea comercială, suma dividendelor anulate sau reduse a fost de 220 miliarde de dolari între trimestrele al doilea și al patrulea al anului 2020, potrivit celui mai recent raport Global Dividend Index al managerului de active Janus Henderson.

Cu toate acestea, suma totală a dividendelor plătite între aprilie și decembrie 2020 a fost de 965,2 miliarde de dolari, a remarcat Janus Henderson, care analizează dividendele plătite de cele mai mari 1.200 de firme după capitalizare, înainte de începerea fiecărui an.

Reducerea dividendelor a fost cea mai severă în Marea Britanie și Europa, reprezentând împreună mai mult de jumătate din reducerea totală a plăților la nivel global, „în principal din cauza reducerii forțate a dividendelor bancare de către autoritățile de reglementare”, a constatat Janus Henderson.

SUA rezistă

Cu toate acestea, plățile dividendelor au rezistat în SUA, unde au urcat cu 2,6%.

„America de Nord s-a descurcat atât de bine, în principal pentru că emitenții au reușit să păstreze banii și să-și protejeze dividendele prin suspendarea sau reducerea răscumpărărilor de acțiuni și pentru că autoritățile de reglementare au fost mai îngăduitoare cu băncile”, a constatat raportul.

Totodată, Australia a fost grav afectată, dar China, Hong Kong și Elveția s-au alăturat Canadei printre cele mai performante națiuni.

„O companie din opt și-a anulat total plata dividendelor și una din cinci a făcut o reducere, dar două treimi și-au majorat dividendele sau le-au menținut stabile”, arată raportul.

Sectorial, băncile au reprezentat o treime din reducerile de dividende la nivel mondial în funcție de valoare, cu reduceri de aproape 54 de milioane de dolari și anulări de 34 de milioane de dolari, de peste trei ori mai mult decât producătorii de petrol – următorul sector cel mai grav afectat – care a înregistrat plăți reduse sau anulate de peste 24 de milioane de dolari.

Băncile din Marea Britanie și din zona euro au fost supuse unor interdicții temporare de plată a dividendelor, începând din luna martie, pe fondul îngrijorării legate de criza coronavirusului. Cu toate acestea, Banca Angliei a declarat în decembrie că băncile pot relua plata dividendelor limitat; Banca britanică Barclays a anunțat joi că va relua plata dividendelor către acționari.

Consiliul de supraveghere al Băncii Centrale Europene a solicitat, de asemenea, creditorilor regionali în martie anul trecut să evite plata dividendelor în numerar acționarilor.

Perspectiva

Janus Henderson estimează că plățile dividendelor vor continua să scadă în primul trimestru al anului 2021, deși declinul va fi probabil mai mic decât între cel de-al doilea și al patrulea trimestru al anului 2020.

“Perspectivele pentru întregul an rămân extrem de incerte”, a menționat acesta: „Pandemia s-a intensificat în multe părți ale lumii, chiar dacă lansările de vaccinuri oferă speranță. Foarte important, dividendele bancare se vor relua în țările în care au fost restrânse, dar nu se vor apropia de nivelurile din 2019 în Europa și Marea Britanie, iar acest lucru va limita potențialul de creștere.”

Cel mai bun scenariu al Janus Henderson estimează dividende în 2021 în creștere cu 5%, la nivel global, până la un total de 1,32 trilioane de dolari.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/03/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014