Update articol:

Pandora Papers: Băncile din întreaga lume și-au ajutat clienții să înființeze cel puțin 3.926 de companii offshore, cu asistenţa Alcogal

Băncile din întreaga lume și-au ajutat clienții să înființeze cel puțin 3.926 de companii offshore cu asistența Alemán, Cordero, Galindo & Lee, o firmă de avocatură din Panama condusă de un fost ambasador în SUA, potrivit unui document din Pandora Papers care mai arată că firma – cunoscută și sub numele de Alcogal – a înființat cel puțin 312 companii în Insulele Virgine Britanice pentru clienții gigantului american de servicii financiare Morgan Stanley.

Ancheta “Pandora Papers”, la care au colaborat circa 600 de jurnalişti, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

Documentele Pandora oferă mai mult de două ori mai multe informații despre proprietatea companiilor offshore decât Panama Papers. În total, noua scurgere de documente relevă proprietarii reali ai peste 29.000 de companii offshore. Proprietarii provin din peste 200 de țări și teritorii, cu cele mai mari contingente din Rusia, Marea Britanie, Argentina și China.

Un purtător de cuvânt al Morgan Stanley a spus: „Nu creăm companii offshore. . . . Acest proces este independent de firmă și la discreția și direcția clientului”.

Ancheta Pandora Papers subliniază, de asemenea, modul în care Baker McKenzie, cea mai mare firmă de avocatură din SUA, a contribuit la crearea sistemului modern offshore și continuă să fie un pilon al acestei economii ascunse:

“Baker McKenzie și filialele sale globale și-au folosit cunoștințele de lobby și de elaborare a legislației pentru a modela legile financiare din întreaga lume. De asemenea, au profitat de munca depusă pentru persoanele conectate la fraude și corupție, a constatat raportul ICIJ.

Oamenii pentru care firma a lucrat îl includ pe oligarhul ucrainean Ihor Kolomoisky, despre care autoritățile americane susțin că a spălat 5,5 miliarde de dolari printr-o reţea de companii carcasă, care achiziționează fabrici și proprietăți comerciale din inima SUA.

Baker McKenzie a lucrat, de asemenea, pentru Jho Low, un finanțator acum fugar acuzat de autoritățile din mai multe țări de delapidarea a peste 4,5 miliarde de dolari dintr-un fond de dezvoltare economică din Malaezia, cunoscut sub numele de 1MDB. Rapoartele ICIJ au constatat că Low s-a bazat pe Baker McKenzie și afiliații săi pentru a-l ajuta pe el și asociații săi să construiască o rețea de companii în Malaezia și Hong Kong. Autoritățile SUA susțin că au folosit unele dintre acele companii pentru a transfera bani jefuiți de la 1 MBD.

Un purtător de cuvânt al Baker McKenzie a declarat că firma încearcă să ofere cele mai bune sfaturi clienților săi și se străduiește „să se asigure că clienții noștri respectă atât legea, cât și cele mai bune practici”.

Purtătorul de cuvânt nu a abordat direct multe întrebări cu privire la rolul lui Baker McKenzie în economia offshore, invocând confidențialitatea clienților și privilegiul legal. El a spus însă că firma efectuează verificări stricte pentru toți potențialii clienți”.

 

BVB | Știri BVB

PRIMARIA ORASULUI NAVODARI (NAV27) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 25 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

PRIMARIA ORASULUI SIRET (SRE28) (25/10/2021)

Plata cuponului 25 si rambursare rata principal 24 & calcul rata dobanda pentru cuponul 26

Erste Group Bank AG (EBS) (25/10/2021)

Notificare - detineri > 4%

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021