Update articol:

Parchetul European (EPPO) investighează pierderi de 5,4 miliarde EUR pentru bugetul UE în primele 7 luni de activitate – raport

Kovesi

Parchetul European (EPPO) investighează pierderi de 5,4 miliarde EUR pentru bugetul UE în primele 7 luni de activitate, potrivit raportului instituţiei. Parchetul European ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul lui 2020, dar şi-a început activitatea la 1 iunie 2021.

În timp ce mulți se așteptau la un început lent, urmat de o creștere treptată a activității, EPPO a lucrat cu viteză maximă din prima zi . EPPO este o parte sistemică a arhitecturii generale puse în aplicare pentru a proteja banii contribuabililor din UE.

Laura Kövesi, procuror-șef european, a declarat: „European nu poate însemna slab! EPPO este un instrument foarte puternic pentru protejarea cheltuielilor, precum și a veniturilor bugetului UE prin intermediul dreptului penal. La 20 de ani de la zona euro, am creat zona EPPO. Încorporat în sistemul judiciar național din cele 22 de state membre participante, EPPO se află în prima linie de apărare a statului de drept în UE. Primele 7 luni ale operațiunilor noastre au clarificat cel puțin un lucru: dacă suntem împiedicați în exercitarea competenței noastre, protecția bugetului UE este în joc”.

2021 în cifre

EPPO prezintă câteva dintre cifrele cheie prezentate în raportul anual, valabil la 31 decembrie 2021:

  • au fost procesate 2832 procese-verbale de infracțiune;
  • 576 de investigații deschise de la 1 iunie 2021;
  • 515 investigații active la 31 decembrie 2021;
  • 5,4 miliarde de euro daune estimate în investigațiile active;
  • 147,3 milioane EUR în sechestru, de trei ori bugetul efectiv al EPPO pentru 2021;
  • Au fost numiți 95 de procurori europeni delegați, care lucrează în 35 de birouri EPPO din cele 22 de state membre participante;
  • 122 de angajați în biroul central din Luxemburg.
  • Din cele 576 de investigații deschise în 2021, 298 au fost cazuri noi inițiate de EPPO, iar 278 au fost așa-numite cazuri de restanțe raportate de autoritățile naționale și preluate de EPPO.

Cele mai frecvente tipuri de infracțiuni

EPPO se concentrează pe investigații complexe, transfrontaliere, privind criminalitatea economică și financiară sofisticată, în special în cazul în care este implicată o criminalitate organizată gravă. EPPO investighează frauda care implică fonduri UE de peste 10.000 EUR și frauda transfrontalieră în materie de TVA cu daune de peste 10 milioane EUR.

Dintre cele 515 investigații active, EPPO a identificat următoarele drept cele mai frecvente tipuri de infracțiuni care afectează bugetul UE:

-Frauda la cheltuielile non-achiziții (31,8%): utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, frecvente în subvențiile agricole.

-Frauda privind veniturile din TVA (17,6%): fraudă tip carusel, fraudă TVA prin comercianți dispăruți și fraudă TVA comisă în cadrul unei organizații criminale.

-Frauda cu venituri fără TVA (13,4%): fraudă cu taxele vamale și antidumping.

-Frauda la cheltuielile de achiziții (11,2%): utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete, în principal în programele de construcții, deșeuri, tehnologie și dezvoltare HR.

-Corupție (4%): corupție activă și pasivă a funcționarilor publici.

EPPO: Cooperare transfrontalieră excelentă și eficientă

Actorii de aplicare a legii din UE au descoperit rapiditatea, eficiența și câștigurile de informații la care se pot aștepta atunci când lucrează cu EPPO, în comparație cu acordurile tradiționale de asistență juridică reciprocă și cu metodele de coordonare transfrontalieră. Din cauza independenței EPPO și a competențelor transfrontaliere, organizarea de percheziții sau arestări coordonate transfrontaliere a fost o chestiune de câteva săptămâni, în loc de luni, potrivit EPPO.

Îmbunătățirea nivelului de protecție a intereselor financiare ale UE începe cu creșterea nivelului de detectare a fraudei UE. Diferențele dintre statele membre în această privință sunt semnificative de mult timp, iar EPPO se angajează să elimine aceste lacune cu sprijinul partenerilor săi naționali și internaționali.

Investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE este misiunea EPPO și va continua să identifice deficiențele și să analizeze orice provocări care apar în scopul final de a proteja banii contribuabililor din UE de infractori.

Cooperare cu parteneri, state membre UE neparticipante și țări terțe

Pentru a permite un schimb mai rapid de informații, EPPO a semnat acorduri de lucru cu Comisia Europeană, Eurojust, Europol, OLAF, Curtea Europeană de Conturi, Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții.

Danemarca, Ungaria, Irlanda, Polonia și Suedia nu participă la EPPO. În 2021, aceste cinci state membre au fost implicate în 48 de cazuri EPPO. Cooperarea cu Suedia se desfășoară fără dificultăți din cauza actelor relevante ale UE privind cooperarea judiciară în materie penală. Un acord de lucru cu Biroul Procurorului General al Ungariei a fost semnat în aprilie 2021.

Cu toate acestea, atât autoritățile daneze, cât și cele irlandeze au încă nevoie de timp pentru consultări interne, iar negocierile privind un acord de lucru cu Parchetul Național al Poloniei au eșuat. În ceea ce privește țările terțe, EPPO a inițiat negocieri cu scopul de a încheia acorduri de lucru cu autoritățile relevante din Statele Unite ale Americii și Ucraina.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (24/03/2023)

Finalizare achizitie Sunwind Energy SRL

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (24/03/2023)

Documente suport AGOA & AGEA 25.04.2023

FARMACEUTICA REMEDIA SA (RMAH) (24/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R) - tranzactii parti afiliate 2021

VES SA (VESY) (24/03/2023)

Convocare AGA O & E 27-28.04.2023