Update articol:

Parlamentarii USR și Forța Dreptei vor depune luni o moțiune simplă adresată Ministrului de Interne Lucian Bode, pe subiectul Schengen

palatul parlamentului

Parlamentarii USR și Forța Dreptei vor depune luni o moțiune simplă adresată Ministrului de Interne Lucian Bode pe subiectul Schengen.

“Am decis ca parlamentarii din Forţa Dreptei, alături de cei din USR, să depunem luni o moţiune împotriva ministrului Lucian Bode pentru eşecul înregistrat în procesul de aderare la Schengen. Nu poate rămâne fără niciun fel de consecinţă acest rateu major al coaliţiei PSD-PNL şi normal ar fi fost să vină de la sine demisia/demiterea actualului ministru de Interne”, a scris liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, pe Facebook.

  • Orban, despre neacceptarea României în Schengen: Iohannis şi coaliţia guvernamentală au înregistrat un eşec major de politică externă

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că prin neacceptarea României în Schengen, Iohannis şi coaliţia guvernamentală au înregistrat un eşec major de politică externă.

“Adevărul este că Iohannis şi coaliţia guvernamentală au înregistrat un eşec major de politică externă, de politică europeană. Respingerea integrării României în Schengen de către Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Interne reprezintă o lovitură dată cetăţenilor români nu numai de Austria şi Olanda, ci, mai ales, de cei care conduc astăzi România: Iohannis, Ciolacu etc”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că principalul vinovat este Klaus Iohannis.

“Principalul vinovat este concetăţeanul dumneavoastră, care o fi fost el un primar bun al Sibiului, dar ca preşedinte este o catastrofă (…). Greşelile grave făcute de Iohannis şi de Guvern sunt, din punctul meu de vedere, următoarele: nu a existat o strategie bine pusă la punct, nu a existat o discuţie directă, din timp, dinainte de a iniţia procura de a introduce la vot aderarea României. Această consultare trebuia făcută nu numai la nivelul Parlamentului European şi Comisiei Europene şi la nivel de şefi de state şi guverne, cu toate ţările UE. De asemenea, la nivel de ministru de externe cu toţi miniştrii de externe, şi la nivel de ministru de interne cu toţi miniştrii de interne. Era nevoie de acest dialog făcut cu cel puţin şase luni înainte de a demara procedura”, a afirmat Orban.

Fostul premier a mai spus că greşeli majore au fost şi menţinerea României la pachet cu Bulgaria, dar şi forţarea, joi, a introducerii pe ordinea de zi a votării intrării în Schengen a României.

“A doua greşeală majoră este cea legată de menţinerea României la pachet cu Bulgaria (…). Este decizia liderilor români. Nimeni altcineva nu a impus menţinerea României în acelaşi vot cu Bulgaria (…) O altă greşeală majoră este aceea că Iohannis şi cu Guvernul au forţat introducerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI de ieri, votarea integrării României în Schengen în condiţiile în care eram aproape siguri că nu există nici cea mai mică şansă ca România să fie integrată în Schengen”, a susţinut Ludovic Orban.

Acesta consideră că este de criticat şi o atitudine a guvernanţilor de a nu îşi asuma eşecul aderării la spaţiul Schengen.

“Nesimţirea guvernanţilor este nelimitată! Arată cu degetul spre Austria, nici măcar nu arată corect, ar trebui să arate spre partidul care e membru PPE, cu PNL (…), arată cu degetul spre Rusia. Acum nu mai arată cu degetul spre Olanda, numai aşa, în comentarii colaterale”, a mai afirmat liderul formaţiunii Forţa Dreptei.

  • Drulă: “O diplomaţie neîndemânatică şi o reprezentare externă făcută de amatori pentru România”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă a declarat vineri, la Oradea, că moţiunea simplă pe care parlamentarii formaţiunii sale şi cei ai Forţei Dreptei o vor depune luni împotriva ministrului Lucian Bode vine în urma eşecului în dosarul aderării la spaţiul Schengen.

Liderul USR a menţionat că a fost dezamăgit de refuzul Austriei la acest vot, dar dincolo de acesta a putut constata şi “o diplomaţie neîndemânatică şi o reprezentare externă făcută de amatori pentru România”, după ce luni de zile au asigurat că este rezolvată problema aderării României la Schengen.

“În ultimul moment am văzut nişte pseudoeforturi care aproape au intrat în domeniul ridicolului. Cu oameni din PNL care se filmează cu telefonul la întâlniri diplomatice, cu o agitaţie mai mult pentru camere. Dacă România ar fi avut oameni de stat care să o reprezinte nu şi-ar fi permis niciodată Austria ceea ce a făcut ieri”.

  • Dan Barna – Moțiunea necesară

Ieri, Austria a pervertit cinic pentru interesul propriu, meschin și individual al unui cancelar vremelnic, regula unanimității și principiile Uniunii Europene. Cu asta suntem lămuriți, a trasnmis Deputatul Dan Barna (USR) Dan Barna.

Acesta a mai declarat: “S-a întâmplat acest lucru pentru că și-a permis și, mai ales, prin non politica noastră externă a ultimilor ani, pentru că i-am permis. Noi ca stat prezent doar cu scaunul și steagul la marile decizii.

Intern, urmărind declarațiile, pare că nimeni, dar chiar nimeni, din cei direct implicați în daravelă nu are vreo vină sau asumă vreo responsabilitate și toată lumea și-a făcut dom’le treaba:

⏺️ Președintele Iohanis ne-a scris din dos de tastatură un fel de mesaj de analist care mulțumește publicului din sală.

⏺️ Premierul Ciucă ne-a spus aseară că suntem ca la un fel de olimpiadă unde important e să participi și să anunți că vii și data viitoare.

⏺️ Ministrul Bode, omul cu dosarul Schengen pe brațe, ne-a explicat astăzi cât de bine și-a făcut el treaba și că nu are nimic să-și reproșeze.

În fața uneia din cele mai mari umiliri politice a României de după ‘89, din „echipa câștigătoare” a președintelui, team Iohannis, nu doar că nu e nimeni responsabil în vreun fel dar discursurile sunt ca și cum am fi câștigat un pic dar n-am băgat noi de seamă”.

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Incetarea temporara unei parti substantiale a activitatii societatii

Sphera Franchise Group (SFG) (31/01/2023)

Raport auditor S2 2022 - art. 108 Legea 24/2017 (R)

TERAPLAST SA (TRP) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) - S2 2022

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (31/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) S2 2022