Petrom este un brand românesc și nu depinde financiar decât de români, a declarat la conferința ZF Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, fost ministru al Energiei și unul dintre cei trei români din Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom.
Răzvan Nicolescu a explicat: “Toți acționarii trebuie să susțină respectarea statutului companiei și realitatea că este o companie listată. Petrom a fost, este și va rămâne un brand românesc, indiferent de acționari. Vă rog să vă uitați la sigla Petrom și veți vedea simboluri importante românești. Structura acționarilor este tot timpul dinamică și poate suferi oricând modificări. Nu trebuie înțeles că sunt de părere că statul ar trebui să-și vândă acțiunile. Dimpotrivă, statul român trebuie să rămână un acționar implicat într-o companie care nu depinde financiar decât de români”.
OMV este acționar majoritar la OMV Petrom cu 51% din acțiuni.
Săptămâna trecută, după votul negativ al Austriei, oficialii OMV Petrom au transmis: “Suntem un punct de sprijin pentru economia românească, pentru securitatea energetică a ţării şi un partener pentru cele mai relevante cauze sociale.
Nu este rolul nostru să comentăm decizii politice. Cu toate acestea, votul pentru Schengen are un impact asupra noastră, având în vedere că deținem operațiuni atât în România, cât și în Bulgaria. Am crezut întotdeauna că dreptul la liberă circulație în zona Schengen este un atu puternic al UE, prin urmare susţinem ferm accesul României la Schengen. Avem acelaşi punct de vedere în privinţa Bulgariei. Ne exprimăm speranţa că decidenţii vor ajunge la o soluţie cât mai curând”.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie integrată din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,6% din acțiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deținute de persoane fizice și juridice.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2021. În aceeași perioadă, compania a investit circa 17 miliarde de euro.