Update articol:

Parlamentul UE blochează ratificarea acordului de investiţii cu China, până când Beijingul ridică sancțiunile impuse unor politicieni UE

  • Rezoluția de blocare a ratificării a fost adoptată cu 599 voturi pentru, 30 voturi împotrivă și 58 abțineri.

  • Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile a avut ca scop plasarea companiilor UE pe picior de egalitate în China și consolidarea statutului Beijingului de partener comercial de încredere.

 

Parlamentul European a blocat joi ratificarea unui nou pact de investiții cu China până când Beijingul ridică sancțiunile împotriva politicienilor UE, adâncind o dispută în relațiile sino-europene și refuzând companiilor din UE un acces mai mare la China, potrivit CNBC. Rezoluția de blocare a ratificării a fost adoptată cu 599 voturi pentru, 30 voturi împotrivă și 58 abțineri.

Acordul cuprinzător UE-China privind investițiile, convenit de negociatori în decembrie, după șapte ani de discuții, urmărea să plaseze companiile UE pe picior de egalitate în China și să consolideze statutul Beijingului ca partener comercial de încredere.

Dar Beijingul a impus sancțiuni în martie asupra a 10 politicieni din UE, precum și a grupurilor de reflecție și a organismelor diplomatice, ca răspuns la sancțiunile occidentale împotriva oficialilor chinezi acuzați de detenția în masă a uigurilor musulmani din nord-vestul Chinei. Sancțiunile Chinei se refereau la cinci membri ai adunării UE și subcomitetului său pentru drepturile omului.

„Cu sancțiunile sale, China a calculat greșit. Ar trebui să învețe din greșelile lor și să regândească. Din cauza sancțiunilor Chinei, Acordul cuprinzător privind investițiile a fost îngheţat”, a declarat Reinhard Butikofer, un parlamentar german al UE pe care Beijingul l-a vizat cu sancțiunile sale.

Parlamentarii UE spun că sancțiunile chineze nu se bazează pe dreptul internațional, în timp ce măsurile UE, precum cele ale Marii Britanii și ale Statelor Unite, abordează abuzurile ale drepturilor omului confirmate în tratatele Națiunilor Unite.

Beijingul neagă orice acțiune greșită.

Parlamentul ”cere Chinei să ridice sancţiunile înainte de a adopta acordul de investiţii”, se arată în rezoluţie, care nu este obligatorie din punct de vedere juridic, dar care este acum poziţia oficială a legislativului. „Este posibil ca relațiile de afaceri UE-China să nu continue ca de obicei”, a spus acesta.

Ca răspuns la rezoluție, misiunea Chinei în UE a declarat că acordul de investiții este „reciproc avantajos” și nu o „favoare” de la o parte la alta. Sancțiunile Chinei au fost un răspuns legitim la acțiunile UE, a spus acesta.

“China a promovat sincer tot timpul cooperarea bilaterală”, a declarat misiunea chineză într-un comunicat postat pe site-ul său vineri.

Impasul este un obstacol atât pentru China, cât şi pentru UE. Ratificarea pactului ar permite o mai mare protecţie a investiţiilor europene şi a drepturilor de proprietate intelectuală în China. China spera la îmbunătăţirea poziţiei internaţionale ca partener comercial corect şi respectuos, spun diplomaţii europeni.

Activiştii şi experţii în drepturile ONU afirmă că cel puţin un milion de musulmani sunt reţinuţi în tabere în Xinjiang. Activiştii şi unii politicieni occidentali acuză China că foloseşte tortura, munca forţată şi sterilizările. China neagă încălcarea drepturilor omului în Xinjiang şi afirmă că taberele sale oferă pregătire profesională, fiind necesare pentru combaterea extremismului.

Parlamentul European urmează să voteze astăzi înghețarea acordului de investiţii cu China

 

BVB | Știri BVB

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (08/12/2021)

Reluare tranzactionare ora 16:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 1529/08.12.2021 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF3

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (08/12/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

CARBOCHIM S.A. (CBC) (08/12/2021)

Convocare AGAE 05/06.01.2022 Versiune in limba Engleza

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (08/12/2021)

Hotararea Consiliului de Administratie - 7 decembrie 2021

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (08/12/2021)

Hotarari AGEA din data de 8 decembrie 2021