Update articol:

Parlamentul European a adoptat raportul privind implementarea mecanismului european de redresare și reziliență

*Siegfrien Mureșan: Banii nealocați din Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie investiți în proiecte energetice transfrontaliere

Parlamentul European a adoptat raportul privind implementarea mecanismului european de redresare și reziliență.

Banii nealocați din Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie investiți în proiecte energetice transfrontaliere, a apreciat eurodeputatul Siegfried Mureșab, co-raportor pe implementarea Mecanismului European de Redresare și Reziliență.

El a scris pe Facebook: “Adoptăm astăzi Raportul de implementare a Mecanismului de Redresare și Reziliență în valoare de peste 700 de miliarde de euro.

✅ Împlinim un an de la aprobarea primului plan național de redresare și reziliență finanțat din acest mecanism. Acum, după un an, avem 25 de planuri naționale adoptate din 27 posibile, iar mecanismul a început să producă rezultate.

✅ În raportul nostru, arătăm că acest instrument are deja efecte pozitive asupra economiei Uniunii Europene. Impactul pozitiv ale mecanismului se va resimți și mai mult cu cât vom înainta cu implementarea planurilor naționale de redresare și reziliență.

✅ Tocmai de aceea, cerem Comisiei Europene și țărilor membre accelerarea reformelor și investițiilor finanțate din Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Observăm, totodată, că avem încă peste 200 de miliarde de euro din componenta de împrumuturi alocată acestui mecanism care nu au fost solicitate de țările membre.
De aceea, în contextul războiului din Ucraina, susținem ca acești bani să fie folosiți pentru a crește independența și siguranța energetică a Uniunii Europene, prin investiții în infrastructura energetică transfrontalieră.

✅ Suntem de acord, în acest sens, cu propunerea de modificare a legislației mecanismului, înaintată de Comisia Europeană în contextul inițiativei REPowerEU.

Concret, prin această modificare legislativă, țările membre, inclusiv România, vor putea folosi fondurile din Mecanismul de Redresare și Reziliență mai eficient pentru investiții în infrastructura energetică și tranziția spre o economie verde.
Legislația europeană prevede clar ca fondurile alocate statelor membre prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență să fie corelate de respectarea principiilor privind statul de drept.

Tocmai de aceea, în raportul pe care îl adoptăm astăzi, cerem Comisiei să monitorizeze respectarea statului de drept în țările membre pe toată perioada implementării PNRR-urilor, nu doar la adoptarea lor.

Legislația europeană trebuie aplicată tuturor și nu trebuie să acceptăm ca vreun guvern sau politician din Europa să beneficieze de fonduri europene în timp ce încalcă statul de drept.”

Modificările la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNR) sunt posibile, însă doar pe baze obiective, și nu pe criterii politice, conform legislației europene, a spus, ieri, deputatul european Siegfried Mureșan, co-raportor pe implementarea Mecanismului European de Redresare și Reziliență, într-o întâlnire cu presa, la Bruxelles.

În prezent, 26 de state membre ale UE au depus planurile naționale de redresare (mai puțin Olanda, pe fondul unei perioade fără guvern), din care 25 au fost aprobate (n.n. excepție face Ungaria, pe fondul nerespectării statului de drept).

22 de planuri au fost aprobate anul trecut, iar statele respective au primit și prefinanțări, inclusiv România.

Siegfried Mureșan: Modificările la PNRR sunt posibile, însă doar pe baze obiective, și nu pe criterii politice; Sunt necesare investiții în securitatea alimentară și în securitatea energetică

BVB | Știri BVB

Patria Bank Obligatiuni 2028 EUR (PBK28E) (04/07/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (04/07/2022)

Nominalizare membru Directorat CFO

RAIFFEISEN BANK S.A. OB 2027 (RBRO27) (04/07/2022)

Nominalizare membru Directorat CFO

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/07/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 14 martie - 1 iulie 2022