Update articol:

Siegfried Mureșan: Modificările la PNRR sunt posibile, însă doar pe baze obiective, și nu pe criterii politice; Sunt necesare investiții în securitatea alimentară și în securitatea energetică

Modificările la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNR) sunt posibile, însă doar pe baze obiective, și nu pe criterii politice, conform legislației europene, a spus deputatul european Siegfried Mureșan, co-raportor pe implementarea Mecanismului European de Redresare și Reziliență, într-o întâlnire cu presa, la Bruxelles.

Recent, Ministrul Agriculturii a spus că susține modificarea PNRR pentru componenta de irigații.

Siegfried Mureșan a declarat: “Invazia ilegală a forțelor armate ruse în Ucraina este o bază obiectivă, vedem cu toții că sunt necesare investiții în securitatea energetică, în interconectori, în îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea dependenței de Federația Rusă.

Orice propuneri de investiții vor face statele membre în aceste domenii, Comisia Europeană le va evalua în mod favorabil.

La fel, după invazia Rusiei în Ucraina, vedem că securitatea alimentară este importantă. Trebuie să creștem producția în interiorul Uniunii Europene, pentru a suplini importurile care ne vor lipsi din Federația Rusă și din Ucraina.

De aceea, orice investiție în agricultura din România, în infrastructură, inclusiv în sistemul de irigații, care vor duce la creșterea producției, vor fi evaluate în mod pozitiv de Comisia Europeană.”

Suma totală la dispoziția României pentru PNRR va fi făcută publică de Comisia Europeană, în luna iunie, în funcție de creșterea economică înregistrată de România în anii 2020 și 2021.

“Dacă dorim să alocăm mai mulți bani, într-un domeniu, trebuie să găsim alte domenii în care să alocăm mai puțini bani, urmând ca, după aceea, Comisia Europeană să ne aprobe noul PNRR în ansamblu.

Sunt convins că va aproba amendamente pe baze obiective, legate de securitate alimentară și de energie, rapid”, a spus Siegfried Mureșan, adăugând: “Am făcut legislația la nivel european cu niște priorități clare – tranziție spre economie verde, digitală, sprijin pentru economie, coeziune socială, teritorială, sprijin pentru modernizarea instituțiilor publice, inclusiv spitale, modernizarea școlilor. Am lăsat intenționat flexibilitate pentru statele membre, pentru a putea aloca banii, conform regulilor europene, în domeniile în care au nevoie”.

Investiţiile în irigaţii trebuie să fie o componentă care să vizeze o modificare la renegocierea cu Comisia Europeană, a declarat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, citat de Agerpres.

Oficialul a menţionat faptul că Programul naţional de reabilitare a sistemului de irigaţii principal a fost prelungit şi beneficiază de o alocare de 1,5 miliarde de euro, de la 1,1 miliarde, anterior.

În septembrie 2021,  preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen  a venit la Bucureşti pentru a semna Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), un angajament politic de 30 de miliarde de euro, pentru proiecte de dezvoltare a României şi de creştere a rezistenţei în cazul unor crize viitoare.

Parlamentul European dezbate, astazi, primul raport anual de implementare al Mecanismului European de Redresare și Reziliență.

În prezent, 26 de state membre ale UE au depus planurile naționale de redresare (mai puțin Olanda, pe fondul unei perioade fără guvern), din care 25 au fost aprobate (n.n. excepție face Ungaria, pe fondul nerespectării statului de drept).

22 de planuri au fost aprobate anul trecut, iar statele respective au primit și prefinanțări, inclusiv România.

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (06/07/2022)

Convocare AGOA&AGEA 11/12.08.2022

Erste Group Bank AG (EBS) (06/07/2022)

Notificare - detineri > 5%

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (06/07/2022)

Raportare conform art. 71 alin. (1) din Legea 24/2017

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (06/07/2022)

Reluare tranzactionare in 07.07.2022, ora 09:45 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 838/06.07.2022 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni SIF4

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (06/07/2022)

KMGI Informare de presa 06 iulie 20022