Update articol:

Paul Sankey, directorul general al Mizuho Securities: Este posibil ca preţul futures al petrolului pe iunie să ajungă la – 100 USD pe baril

Sursa Pixabay

Un analist, care a avertizat cu privire la prețurile negative ale petrolului în urmă cu o lună, spune acum că prețurile futures pentru petrolul WTI ar putea să ajungă, în mai pentru scadenţa iunie, până la un nivel negativ de 100 USD pe baril, potrivit oilprice.com.

Într-o notă de luna trecută, Paul Sankey, directorul general al Mizuho Securities, a declarat: „Prețurile petrolului pot ajunge la negativ”, potrivit Fox Business. Pe atunci, la mijlocul lunii martie, majoritatea analiștilor nu credeau că prețurile petrolului ar putea scădea pe teritoriul negativ și au spus că este doar un titlu care atrage atenția.

Cu toate acestea, o lună mai târziu, preţul petrolului WTI s-a prăbușit cu mai mult de 300% la -37 de dolari pe baril, cu o zi înainte de expirarea contractului WTI Crude May, deoarece deţinătorii acestor contracte au fost dispuşi să plătească pentru a scăpa de livrarea fizică a petrolului la scadenţă.


În opinia lui, prețul de închidere de luni, de -37,63 USD pe baril ar putea să nu fie un incident izolat. Într-o nouă notă de cercetare, Sankey a spus că aceleași condiții de piață – depozitele pline  și cererea în scădere – ar putea să se înrăutățească în următoarea lună și să ducă prețurile WTI la -100 USD.
 

În nota de cercetare din această săptămână, citată de Sergio Chapa de la Houston Chronicle, Paul Sankey, directorul general al Mizuho Securities,  a spus: „Acest preț negativ nu a fost doar o anomalie pe hârtie”.

„A fost realitatea «piețelor de hârtie» (a contractelor) care întâlnesc piețele fizice, iar ultimii deținători ai contractului pe petrol pe luna mai nu mai pot ieși din cerința lor finală de a recepţiona petrolul la depozitul Cushing, Oklahoma” a spus Sankey.

Prăbușirea de luni a petrolului, spun analiștii, este cauzată parțial de saturația depozitului de petrol din Cushing, Oklahoma, unul dintre cele mai mari din Statele Unite.

„Dacă ai avea un butoi împuţit de petrol în curtea din spate, ai plăti cuiva 100 dolari pe barilul ca să-l ia?, spune Sankey, adăugând: „Da, și probabil ai fi ușurat că nu ai fost taxat cu 300 de dolari pe baril. Aceasta este situația în care ne aflăm, producătorii nu au unde să se ducă cu producția inexorabilă, care necesită săptămâni și luni pentru a o aduce la zero ”, spune expertul, potrivit Houston Chronicle.

Carantina din cauza pandemiei coronavirusului a redus cererea globală de petrol brut cu peste 20 de milioane de barili pe zi. A scăzut rapid cererea, a spus Sankey, s-a întâmplat mai repede decât producătorii de petrol din SUA pot închide producția, ceea ce a dus la umplerea rapidă a depozitelor.

Producția de petrol brut din SUA trebuie să scadă cu 2 milioane de barili pe zi până în al treilea trimestru pentru a ajuta la echilibrarea pieței, arată modelele anterioare ale Mizuho Bank. Sankey consideră că problemele de stocare s-ar putea întâmpla din nou la sfârșitul lunii mai, când viitorul contract pentru livrările din iunie expiră.

„Este posibil ca, dacă actualele condiții continuă, depozitele de stocare Cushing ar putea atinge capacitatea până la jumătatea lunii mai”, au spus marți analiștii Wood Mackenzie.

Analiştii ING Warren Patterson și Wenyu Yao spun: „O întrebare cheie este dacă am putea vedea o repetare a acestui lucru odată cu expirarea lunii iunie. Este probabil ca stocarea  de luna viitoare să fie o problemă şi mai mare, având în vedere mediul excedentar, astfel încât, în lipsa unei recuperări semnificative a cererii, prețurile negative ar putea reveni pentru luna iunie. “

BVBStiri BVB

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

BRK Dow Turbo Short 35750 (BKDOWTSB9) (21/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 21 si 22 Octombrie 2021

E-mini Dow Jones TURBO SHORT 0.01/38,000/ 37,000 (EBDOWTS16) (21/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 10:06 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (21/10/2021)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 15/16 noiembrie 2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (21/10/2021)

Raport curent cf. art. 234, litera i) din Reg. 5/2018