Update articol:

Pentagonul a anulat contractul de cloud-computing JEDI, de 10 miliarde de dolari, pentru care concurau Microsoft şi Amazon

pentagon Sursa foto: pixabay.com

Departamentul Apărării al Statelor Unite a anulat marţi contractul de cloud-computing JEDI, în valoare de 10 miliarde de dolari, atribuit de administraţia Donald Trump grupului Microsoft, decizie contestată de Amazon, transmite Reuters.

Departamentul Apărării al SUA a declarat că acest contract de 10 miliarde de dolari nu mai îndeplinește nevoile sale actuale din cauza „mediului tehnologic în schimbare”. Iniţial, Microsoft a primit contractul, dar Amazon a susținut că președintele Trump a influențat decizia. Amazon și Microsoft vor avea ambele oportunitatea de a licita pentru un nou contract.

Iniţial, Pentagonul a anunţat că Amazon şi Microsoft sunt singurele companii care pot îndeplini cerinţele departamentului, dar a spus ulterior, într-o conferinţă de presă, că şi alţi furnizori de servicii cloud pot concura, în următoarele trei luni, dacă îndeplinesc standardele guvernului. Alte companii mari care oferă servicii cloud sunt Oracle, Google, parte a grupului Alphabet, şi IBM.

Acţiunile Microsoft au scăzut cu puţin peste 1% în urma apariţiei anunţului, în timp ce titlurile Amazon au urcat cu peste 3%.

Contractul Joint Enterprise Defense Infrastructure Cloud (JEDI) a fost bugetat pentru până la 10 miliarde de dolari, făcând parte dintr-o modernizare digitală mai largă a Pentagonului. ”Nu avem încă o estimare, dar nu aş ajunge la 10 miliarde de dolari”, a declarat John Sherman, director pentru informaţii la Departamentul Apărării.

Departamentul Apărării (DoD) a anunţat marți: „Odată cu schimbarea mediului tehnologic, a devenit clar că contractul Jedi Cloud, care a fost întârziat mult timp  nu mai îndeplinește cerințele pentru a umple golurile de capacitate ale Departamentului Apărării”.

Sistemul Jedi a fost conceput pentru a înlocui vechile rețele de calculatoare DoD cu un singur sistem cloud, care va găzdui secrete clasificate și va furniza militarilor analize bazate pe inteligență artificială.

Pentagonul s-a confruntat cu provocări juridice din partea Amazon și se pare că și acesta a fost un factor în această decizie.

Un purtător de cuvânt al Amazon Web Services a declarat pentru BBC: „Înțelegem și suntem de acord cu decizia DoD. „Din păcate, atribuirea contractului nu s-a bazat pe meritele propunerilor, ci a fost rezultatul unei influențe externe care nu are loc în achizițiile publice.”

Microsoft a declarat: „Este clar că DoD are încredere în Microsoft și în tehnologia noastră și suntem încrezători că vom continua să avem succes, deoarece DoD selectează parteneri pentru noi lucrări”.

Contractul JEDI a fost atribuit companiei Microsoft în 2019, dar Amazon a intentat rapid un proces pentru a contesta decizia. Amazon, care a fost văzut ca un lider în câştigarea proiectului, a susţinut că procesul contractual a reflectat o influenţă nejustificată din partea fostului preşedinte Donald Trump. În timp ce era preşedinte, Trump l-a ridiculizat în mod public pe Jeff Bezos, CEO al Amazon la momentul respectiv, şi a criticat în mod repetat compania. În aprilie, un judecător al Curţii Federale de Reclamaţii a refuzat să respingă reclamaţia Amazon.