Update articol:
Criza energetică ne-a demonstrat importanţa gazelor naturale pentru Europa

Pentru România, gazele din Marea Neagră au un rol crucial pentru securizarea independenței energetice

tevi gaze

Criza energetică europeană din acest an a arătat că Uniunea Europeană are nevoie încă de gaze naturale. Dacă, iniţial, gazele naturale nu au trecut examenul taxonomiei în UE şi nimeni nu mai vedea nici un viitor previzibil pentru ele, acum gazele naturale au fost recunoscute drept combustibil de tranziție în economia verde, având un viitor foarte important în UE și în lume.

Analiştii spun că a fost nevoie doar de o primăvară rece și o închidere de robinet de la Moscova ca să ne dăm seama cât de importante sunt gazele naturale pentru Europa. Iar pentru România au un rol crucial.

Valorificarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră reprezintă un element esențial pentru securizarea independenței energetice a României.

Oficialii OMV Petrom consideră că gazele naturale descoperite în Marea Neagră reprezintă energia de care România are nevoie pentru a-și asigura dezvoltarea, în prezent și în viitor.

Modificarea până la finalul anului a Legii Offshore este esenţială pentru extracţia gazului natural din proiectul Neptun Deep, atrag atenţia reprezentanţii OMV Petrom, care consideră că, în contextul unui declin abrupt al producţiei de gaze naturale domestice, gazul din Marea Neagră este soluţia pentru asigurarea independenţei energetice a României.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege a spus, recent, că o mare parte din necesarul de gaze naturale al României este acoperit din producţia internă, iar singura soluţie pentru a crea un echilibru este extracţia gazelor din Marea Neagră.

România este unul dintre cei mai vechi producători de petrol și gaze din lume, iar acum are șansa de a-și reafirma poziția strategică în calitate de producător de energie și de a asigura energie pentru țară, deblocând investiții care au potentialul de a fi printre cele mai mari din istoria țării.

În prezent, Marea Neagră asigură aproximativ 10% din cererea de gaze naturale a României, însă zăcămintele actuale produc de zeci de ani și se apropie de sfârșitul perioadei lor de producție. Activități recente de explorare au arătat că noi rezerve ar putea fi aduse la suprafață, creând astfel valoare pentru țară.

Gazele naturale din Marea Neagră ar putea avea un impact de durată în multe domenii ale economiei și societății românești, dar pot, de asemenea, să deschidă calea pentru furnizare sustenabilă de energie mai curată, îmbunătățind viața a milioane de români.

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, spune că, în momentul în care vom scoate gazele din Marea Neagră vom fi exportator net de gaze naturale, vom avea mai multe gaze decât putem consuma: “De aceea, este foarte important să scoatem aceste gaze pentru a acoperi consumul, a-l folosi în industrie și a fi un jucător pe piața de gaze”.

  • Ce rezerve de gaz are România în Marea Neagră

Conform Agenției pentru Resurse Minerale, platforma continentală a României are resurse estimate la 200 de miliarde de metri cubi de gaze.

Perimetrele sunt în diverse faze de exploatare, cu Black Sea Oil and Gas în faza cea mai avansată.

Dar cele mai mari resurse explorate, până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze, sunt în blocul Neptun Deep, concesionat de Petrom și Exxon.

Dezvoltarea proiectelor majore necesită investiții semnificative care creează locuri de muncă, aduc venituri suplimentare la bugetul de stat și au un efect de propagare în economie. Se estimează că sectorul de explorare și producție al Mării Negre poate atrage investiții cumulate de până la 16 mld dolari, ceea ce ar duce la crearea sau menținerea a până la 30.000 de locuri de muncă, în medie, pe an, pe toată durata proiectelor, o contribuție de până la 71 mld dolari la producția națională de bunuri și servicii și o contribuție de până la 26 mld dolari la bugetul de stat al României, potrivit documentului din “Contribuția proiectelor de explorare și producție a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei românești”, realizat de Deloitte (mai 2018).

Aceste cifre indică potențialul sectorului de explorare și producție al Mării Negre de a avea un impact pozitiv major în economia României în următoarele decenii. În plus, proiectele de succes de gaze naturale din sectorul de explorare și producție ar deschide calea pentru dezvoltarea de proiecte din industrii conexe, de la transportul și distribuția gazelor naturale până la sectorul produselor chimice și petrochimice sau transformarea gazelor naturale în electricitate.

Potențialul din Marea Neagră ne oferă șansa de a juca, încă o dată, un rol important în regiune, devenind cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

BVB | Știri BVB

Sphera Franchise Group (SFG) (19/01/2022)

Deschiderea a doua noi restaurante

CARBOCHIM S.A. (CBC) (19/01/2022)

Hotarari AGA E 05.01.2022- Versiune in limba engleza

IAR SA Brasov (IARV) (19/01/2022)

Convocare AGAO 23.02.2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/01/2022)

Informare asupra Bugetului de venituri si Cheltuieli pentru anul 2022