Update articol:

Persoanele fizice pot investi din septembrie în titluri de stat TEZAUR și FIDELIS; La Tezaur, dobânzile anuale sunt: 7,75% pentru scadența de 1 an și 7,90% pentru scadența de 2 ani

Ministerul Finanțelor lansează de joi, 1 septembrie 2022, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației prin intermediul Programelor TEZAUR și FIDELIS.

Programul TEZAUR

Dobânzile anuale oferite sunt: 7,75% pentru scadența de 1 an și 7,90% pentru scadența de 2 ani. Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans.
Persoanele fizice rezidente pot cumpăra titluri de stat TEZAUR :
·        Între 1 – 27 septembrie 2022 online, numai persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghidul Tezaur online și Tezaur online
(https://mfinante.gov.ro/web/trezor/tezaur-online);
·        Între 1 – 28 septembrie 2022 de la unitățile Trezoreriei Statului;
·        Între 1 – 27 septembrie 2022 în mediul urban și 1 – 26 septembrie 2022 în mediul rural, prin subunitățile C.N. Poșta Română S.A.

Programul FIDELIS

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, între 1 și 16 septembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, pentru titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, listate la Bursa de Valori București.

Titlurile de stat în lei au scadența de 3 ani cu dobânda anuală de 8% pe an, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani și dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital, sunt neimpozabile.
Deținătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare și care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate în luna septembrie.
Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului TEZAUR pot fi găsite la sediul trezoreriilor locale, la sediul subunităților poștale precum și pe site-ul Ministerului Finanțelor
(https://mfinante.gov.ro/ro/web/trezor/titluri-de-stat-tezaur), iar pentru Programul FIDELIS informațiile pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finanțelor și instituțiilor partenere
(www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro/mfp; www.alphabank.ro; www.bvb.ro – Programul FIDELIS).

Continuăm emisiunile FIDELIS și în al treilea trimestru din acest an, în cadrul programului dedicat persoanelor fizice. Conditiile de piață și avantajele oferite de titlurile lansate în cadrul acestui Program oferă posibilități de diversificare a investițiilor sau de economisire prin instrumente sigure în condiții avantajoase. Ministerul Finanțelor va continua să vină în întâmpinarea nevoilor investitorilor împreună cu partenerii din sindicatul de intermediere și cu Bursa de Valori București, astfel încât obiectivele Ministerului, de asigurare a finanțării precum și susținere a diversificării instrumentelor financiare de pe piața de capital, să fie realizate în condiții optime”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, potrivit unui comunicat transmis de Bursa de Valori București.

„Ministerul Finanțelor demonstrează din nou că piața de capital este un canal viabil de finanțare, chiar și în condiții cu inflație ridicată, și, totodată, oferă românilor posibilitatea de a investi la randamente consistente o parte din disponibilitățile bănești pe care le dețin. După cum am văzut în ultimii ani, investiția în titlurile de stat Fidelis este un prim pas pe care mulți români îl pot face în lumea investițiilor, mai ales într-o perioadă cu inflație în creștere și în care băncile centrale majorează dobânzile cheie pentru a tempera această dinamică a inflației. Interesul din ce în ce mai mare al românilor pentru titlurile de stat FIDELIS se vede continuu și în creșterea numărului de investitori din România, care era de 117.000 la jumătatea anului, potrivit statisticilor Fondului de Compensare a Investitorilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Ministerul Finanțelor este unul dintre cei mai importanți parteneri ai pieței de capital din România și suntem mândri să dovedim că bursa este un pilon pentru accesarea finanțării nu doar de companii, ci și de Statul român, și, astfel, capitalul este pus în mișcare și aduce și randamente celor care-l dețin. Rotația banilor în economie este un element important în dezvoltarea oricărei țări. Accesibilitatea și ușurința de a fi lichidizate sunt două dintre avantajele titlurilor de stat FIDELIS. Ușurința de a fi vândute în orice moment la bursă permite investitorilor acces facil la capitalul investit în cazul în care doresc acest lucru. Am observat un interes ridicat al investitorilor pentru tranzacționarea acestor titluri de stat, titlurile de stat fiind printre cele mai tranzacționate obligațiuni pe piața secundară”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Detaliile fiecărei emisiuni sunt disponibile în tabelul de mai jos:

 

Criteriu Emisiune în lei scadentă în septembrie 2025 Emisiune în euro scadentă în septembrie 2023 Emisiune în euro scadentă în septembrie 2024
ISIN ROQ0Y1HFDGH1 ROXSAX8UZ153 ROGVSPY8MH73
Simbol R2509A R2309AE R2409AE
Maturitate 21 septembrie 2025 21 septembrie 2023 21 septembrie 2024
Dobândă anuală 8% p.a. 1,85% p.a. 2,65% p.a.
Perioadă derulare 1 – 16 septembrie 1 – 16 septembrie 1 – 16 septembrie
Valoare nominală/ titlu de stat 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minimă subscrisă 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

 

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (16 septembrie 2022), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimată de intrare la tranzacționare este 22 septembrie 2022.

Veniturile obținute în urma investiției în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua și prin intermediul Participanților Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuție), BCR, BRD și Alpha Bank România.

BVB | Știri BVB

Digi Communications N.V. (DIGI) (26/09/2022)

Modificarea Calendarului Financiar al Societatii aferent anului 2022

CHIMCOMPLEX S.A. BORZESTI (CRC) (26/09/2022)

Program disponibilizare colectiva

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (26/09/2022)

Notificare rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

ALRO S.A. (ALR) (26/09/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)