Update articol:

Peste 2 milioane de adulți din Marea Britanie nu își permit să mănânce în fiecare zi – The Guardian

londra Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/londra-uk-parlament-big-ben-1053695/
  • Se estimează că unul din șapte adulți suferă de nesiguranță alimentară, în creștere cu 57% față de ianuarie, din cauza creșterii costului vieții

Peste 2 milioane de adulți din Marea Britanie au rămas fără mâncare pentru o zi întreagă în ultima lună, deoarece nu își permit să mănânce, potrivit unui sondaj care dezvăluie impactul „catastrofal” al crizei costului vieții, scrie The Guardian.

Cel mai recent studiu privind aportul alimentar al națiunii arată o creștere cu 57% a proporției gospodăriilor care reduc consumul de mâncare sau sărituri peste mese în primele trei luni ale acestui an, unul din șapte adulți (7,3 milioane) suferind de nesiguranță alimentară, în creștere de la 4,7 milioane în ianuarie.

Secretarul pentru muncă și pensii, Jonathan Ashworth, a descris rezultatele sondajului ca fiind devastatoare, spunând că acestea dezvăluie modul în care familiile au ajuns în dificultăți disperate. „Boris Johnson este responsabil pentru această criză și nu are soluții pentru a o remedia”, a spus el.

Sondajul a avut loc în momentul în care unul dintre cei mai mari furnizori de energie din Marea Britanie a cerut o acțiune urgentă a guvernului pentru a ajuta gospodăriile să facă față unei creșteri anticipate de 1.000 de lire sterline a facturilor în această iarnă. Între timp, pompierii londonezi au fost nevoiți să emită un avertisment urgent de siguranță împotriva incendiilor improvizate la domiciliu, după ce un bărbat a dat foc casei, folosind cherestea în sufragerie pentru a se încălzi.

Cercetarea thinktank-ului Food Foundation a constatat că milioane de oameni – inclusiv 2,6 milioane de copii – au raportat că acum au mese mai mici decât de obicei, sar peste mese în mod regulat sau nu mănâncă atunci când le este foame, deoarece insecuritatea alimentară revine la niveluri văzute ultima dată la începutul primului blocaj național.

Cu toate acestea, în timp ce mulți au raportat că au sărit peste mese sau au mâncat neregulat în primele luni ale pandemiei din cauza penuriei de alimente cauzate de problemele de cumpărare și aprovizionare în panică, problemele actuale sunt datorate creșterii costurilor și sărăciei.

Băncile de alimente raportează că costurile cu energia sunt atât de prohibitive pentru unii oameni, încât solicită pachetele de alimente caritabile care nu conțin alimente care să fie gătite folosind un aragaz sau care trebuie depozitate într-un frigider sau congelator.

Deteriorarea rapidă a securității alimentare reflectă creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie, alimente și benzină, împreună cu creșteri sub inflație ale beneficiilor. Food Foundation a spus că a fost atât de șocată de descoperirile sale inițiale, încât a reluat sondajul pe o bază mai largă, pentru a vedea dacă obține aceleași rezultate.

Potrivit Food Foundation, cifrele privind insecuritatea alimentară ar putea să se înrăutățească în următoarele câteva luni, pe măsură ce inflația continuă să crească.

Anna Taylor, directorul executiv al fundației, a declarat: „Creșterea extrem de rapidă a insecurității alimentare din ianuarie indică o situație catastrofală pentru familii. Nesiguranța alimentară pune familiile sub un stres mental extrem și îi obligă pe oameni să supraviețuiască cu cele mai ieftine calorii, ceea ce duce la probleme de sănătate.”

Prof. Sir Michael Marmot, expert în sănătate publică la University College London, a declarat: „Dacă o gospodărie din șapte suferă de nesiguranță alimentară, societatea eșuează într-un mod fundamental.”

Există puține așteptări ca miniștrii să majoreze beneficiile sau să extindă mesele gratuite la școală în curând, în ciuda preocupării tot mai mari a publicului cu privire la costul vieții. Săptămâna trecută, George Eustice, secretarul pentru mediu, alimentație și afaceri rurale, a îndemnat consumatorii să folosească alte mărci pentru a economisi din cheltuielile cu alimentele, ca răspuns la creșterea prețurilor la alimente.

Mulți dintre clienții actuali ai băncilor de alimente nu le-au folosit niciodată până acum. „Găsim oameni în inundații de lacrimi. Sunt atât de speriați, încât sunt la capătul puterilor . Este o perioadă atât de dificilă și emoționantă”, a spus reprezentantul unei bănci de alimente.

 

BVB | Știri BVB