Update articol:

Peter Kazimir, şeful Băncii Centrale din Slovacia, este acuzat de luare de mită, dar neagă acuzaţiile

Guvernatorul Băncii Centrale slovace și membru al consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, Peter Kazimir, a fost acuzat de luare de mită, dar neagă săvârșirea unor acte ilegale și se va apăra împotriva acuzațiilor, au declarat marți Kazimir și avocatul său, potrivit Reuters.

“Nu mă simt vinovat de nicio infracțiune”, a declarat Kazimir, care a ocupat funcția de ministru al finanțelor înainte de a prelua în 2019 postul la banca centrală, într-o declarație prin e-mail care a urmat unei informaţii din media că a fost acuzat.

“Faptele din rezoluție nu sunt adevărate și raționamentul în sine nu are dovezi care să le confirme”, a spus Kazimir, adăugând: “Nu am nicio informație și nici nu am cunoștință să fi încălcat legea și nu am avut niciun interes să influențez vreo  procedură”, a spus Kazimir.

Purtătorii de cuvânt ai procurorilor slovaci implicați în această chestiune nu au fost disponibili imediat pentru comentarii. Banca centrală a refuzat să comenteze dincolo de declarația lui Kazimir, în timp ce guvernul slovac nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. BCE a refuzat să comenteze.

Site-ul de știri slovac www.aktuality.sk, citând mai multe surse neidentificate, a relatat că Kazimir a fost acuzat într-un caz legat de o presupusă mită pentru fostul șef al administrației fiscale din țară, care a fost acuzat în mai multe cazuri și cooperează acum cu anchetatorii.

Avocatul lui Kazimir, Ondrej Mularcik, a confirmat telefonic pentru Reuters că Kazimir a fost acuzat de luare de mită și va face apel la decizie. El a spus că Kazimir a fost acuzat de o faptă cu cea mai mică gravitate din codul penal al Slovaciei, care se pedepsește cu până la cinci ani de închisoare, dar nu a dat detalii despre caz.

Site-ul de știri a declarat că Kazimir a fost acuzat că a jocat rolul de ”curier”, aducând șefului serviciului fiscal o mită de aproximativ 50.000 de euro (57.625 dolari), legată de proceduri fiscale nespecificate. Din articol nu reiese clar de unde proveneau banii.

Kazimir a fost ministru de finanțe, desemnat de partidul de stânga SMER, din 2012 până în 2019, înainte de a prelua mandatul de șase ani la conducerea băncii centrale. Șeful fiscului a fost numit de Kazimir în 2012 și a rămas în funcție până în 2018.

Slovacia, o țară central-europeană cu 5,5 milioane de oameni și membră a Uniunii Europene, trece printr-o serie de investigații de corupție în rândul funcționarilor publici de când alegătorii au ales actualul guvern în martie 2020, pe fondul furiei provocate de asasinarea unui jurnalist care a investigat corupția la nivel înalt.

Membrii Consiliului guvernatorilor BCE pot fi înlăturați dacă au fost găsiți vinovați de abateri grave sau autoritățile furnizează suficiente dovezi că s-au angajat în astfel de infracţiuni.

În 2018, Letonia l-a înlăturat din funcție pe guvernatorului băncii centrale din funcție și l-a împiedicat să participe la ședințele BCE după ce acesta a fost acuzat de un procuror de luare de mită, acuzație pe care guvernatorul a negat-o.

BCE la dat în judecată Letonia pentru acest caz, acuzând-o că a încălcat independența băncii centrale. Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat în favoarea BCE și a forțat Letonia să îl repună în funcție pe guvernatorul băncii centrale întrucât nu s-au stabilit suficiente dovezi ale corupției acestuia.

Percheziții la reședința fostului guvernator al Băncii Centrale din Letonia și fost membru BCE