Potrivit domniei sale, la alcătuirea programului de guvernare pe zona energiei PSD a avut în vedere realitățile identificate în piața de energie, necesitățile din Sistemul Electroenergetic Național, resursele pe care România le deține și care pot fi exploatate în beneficiul și interesul românilor și, nu în ultimul rând, angajamentele pe care România și le- a asumat la nivel regional și european.
Petre Nicolescu a spus: “Gândirea noastră a plecat de la mixul energetic pe care îl invocăm și pe care ne bazăm în fiecare zi, de la infrastructura energetică pe care o folosim și care, cu această utilizare de zi cu zi, atinge și un grad de uzură care duce inevitabil și la întreruperi în funcționare.
România beneficiază de un mix energetic diversificat care presupune energie hidro 30- 35%, energie nucleară – 20- 25%, energie din hidrocarburi – 15- 20% și se completează cu energia din regenerabile, biomasă și cărbune.
Hidroelectrica, care deține cea mai mare pondere din energia din mixul energetic și gestionează un portofoliu de 187 de centrale hidroelectrice, cinci stații de pompare și un parc eolian, se confruntă cu o îmbătrânire a hidroagregatelor, unele dintre ele fiind chiar mai vechi de 50 de ani.
De asemenea, Nuclearelectrica, care deține a doua cea mai mare pondere în mixul energetic, are două reactoare nucleare, dar unul dintre ele deja și- a atins durata de viață și trebuie retehnologizat. După cum știm, un reactor CANDU are o durată de viață de 30 de ani.
Ca urmare, pentru a evita aceste întreruperi în funcționarea agregatelor și echipamentelor și pentru a avea la dispoziție energia pe care ne bazăm, ne-am propus ca prim obiectiv să sprijinim implementarea tuturor proiectelor de retehnologizare și modernizare, proiecte ce presupun investiții de circa 2,5 miliarde de euro, acoperind capacități totale de producere a energiei electrice în bandă de peste 2.700 de megawați.
Prin implementarea programelor de retehnologizare și modernizare vom avea un program de mentenanță predictivă, respectiv tehnologii de monitorizare online a echipamentelor, cum ar fi analiza vibrațiilor, termografia și ultrasunetele ce permit detectarea din timp a defecțiunilor și programarea reparațiilor înainte ca problemele să se agraveze. Vom înlocui echipamentele vechi cu altele noi, moderne, esențiale pentru îmbunătățirea eficienței și reducerea costurilor de întreținere. Vorbim despre investiții în tehnologii moderne, echipamente cu randament ridicat și fiabilitate sporită, ce reduc atât costurile operaționale, cât și uzura.
Nu în ultimul rând, ne referim la automatizarea proceselor, sisteme automate de control și monitorizare ce vor duce la optimizarea operării echipamentelor, evitând supraîncărcarea și reducând uzura. Odată ce am stabilit acest obiectiv, atenția noastră s- a îndreptat către capacitățile noi de producție a energiei electrice în bandă, capacități ce urmează să fie puse în locul celor care vor fi scoase din uz temporar sau definitiv, ca urmare a angajamentelor de decarbonizare, precum și către capacitățile noi de producție a gazelor naturale.
Dacă anul trecut am avut un an bun din punct de vedere energetic, deoarece ne- a ajutat Dumnezeu și am avut hidroenergie, anul acesta încălzirea globală, seceta și- au spus cuvântul. Producția de energie hidro nu a mai fost așa cum ne- am așteptat. Au existat întreruperi în funcționare și la reactorul 1 de la Cernavodă. În plus, din 2019 au fost retrase mai multe grupuri de producție a energiei electrice în bandă ca urmare a drumului către decarbonare, din păcate fără să se fi pus nimic în loc și asta se reflectă în soldul de energie electrică la nivel național. Nu mai puțin de 15 grupuri au fost scoase din uz pe bază de cărbune din 2019.
În aceste condiții, investițiile în capacități noi de producție a energiei electrice în bandă și a gazelor naturale devin o prioritate și o necesitate atât pentru România, cât și pentru Partidul Social Democrat. Vorbim, prin propunerea noastră de program, de un program multianual pentru creșterea cantității de energie electrice în bandă de peste doi gigawați electrici și pentru o producție de gaze naturale livrate în sistem de peste 130 de miliarde de metri cubi.
Avem în vedere aici obiective clare care pot fi implementate în perioada imediat următoare: Centrala de producere a energiei electrice în cogenerare de la Mintia, ce va asigura undeva la 1.750 de megawați, Centrala de producție a energiei electrice în cogenerare de la Iernut – 430 de megawați electrici cu finanțare de 300 de milioane de euro, Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, ce vor asigura 1.400 de megawați electrici cu finanțare din credite externe și din finanțări proprii. Chiar vineri s- a semnat la Baku contractul de dezvoltare a celor două reactoare. Și nu în ultimul rând, aș vrea să amintesc proiectul Neptun Deep al companiilor Romgaz și OMV-Petrom și exploatarea onshore a zăcământului de la Caragele, ce vor asigura peste 100 de miliarde metri cubi și altul peste 30 de miliarde de metri cubi.
Aceste capacități de producere a energiei electrice în bandă considerăm că trebuie să fie suplimentate cu capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, cu beneficii directe în mixul energetic. Și aici discutăm despre capacitățile de producție a energiei electrice din surse regenerabile regenerabile, mai ales cele finanțate prin fonduri europene nerambursabile. Și aici avem inclusiv țintele din Planul Național de Redresare și Reziliență – cel puțin 3.500 de megawați eolian și solar susținute prin contracte pentru diferență și cel puțin 3.000 de megawați eolian și solar în total instalat și conectat la rețea până în 2026, cu instalații de stocare aferente”.
- Rolul prosumatorului în Sistemul Electroenergetic Național
Următorul obiectiv din programul de guvernare al PSD este rolul prosumatorului în Sistemul Electroenergetic Național
Petre Nicolescu a spus: “Prin acest obiectiv, Partidul Social Democrat urmărește consolidarea rolului prosumatorului în sistemul energetic național, în vederea asigurării unei contribuții semnificative a acestuia la stabilitatea, adecvanța și fiabilitatea sistemului energetic național. Vizăm un un număr de cel puțin 140.000 de prosumatori și, ca și măsuri, avem în vedere actualizarea legislației specifice și îmbunătățirea ei, continuarea programului de finanțare Casa Verde pentru proiecte care să conțină și sisteme de stocare și dezvoltarea amplului program Casa Verde pentru instalarea de sisteme de stocare pentru prosumatorii care nu au instalate astfel de sisteme”.
- Rețele de transport
Pe lângă producerea de energie electrică și gaze naturale, un rol important pentru Partidul Social Democrat și pentru România îl reprezintă rețelele de transport și, bineînțeles, de distribuție, care asigură accesul consumatorilor la resurse, a mai spus coordonatorul departamentului Energie din cadrul Consiliului Național al PSD.
Acesta a explicat: “Pe zona de energie electrică, Partidul Social Democrat își propune implementarea tuturor programelor de investiții pentru dezvoltarea rețelei electrice de transport, în special cele finanțate prin fonduri nerambursabile, dar nu numai.
Și aici ne referim la toate liniile electrice aeriene pe care Transelectrica și le- a propus să le modernizeze și să le dezvolte cu stațiile aferente, dar și la interconectările pe care România și Transelectrica le- au planificat la nivel regional.
Programul Partidului Social Democrat se referă la sprijinirea implementării proiectelor de investiții pentru dezvoltarea rețelei de transport gaze naturale. Vorbim despre conducta BRUA, faza a doua și lucrările aferente, vorbim despre interconectările cu țara vecină, Republica Moldova, despre extinderea rețelei de transport pentru resursele din Marea Neagră – conducta Tuzla Podișor, proiecte ce necesită o infrastructură extinsă pentru transportul gazelor extrase, rețele care să lege platformele offshore de rețeaua națională și de coridorul BRUA, permițând valorificarea gazelor în la nivel național și nu numai; modernizarea și extinderea rețelei interne si, nu în ultimul rând, că tot suntem în perioada de iarnă și avem programul de iarnă, modernizarea infrastructurii de stocare a gazelor naturale și aici vorbim în primul rând de compania Depogaz care gestionează depozitele de înmagazinare a gazelor naturale, dar și de compania Depo Mureș. Vorbim despre lucrări de modernizare, cu predilecție pe creșterea capacității de înmagazinare și, foarte important, creșterea capacității de extracție”.
Petre Nicolescu a mai spus că România acordă o atenție specială parteneriatului cu Republica Moldova: “Primul ministru al României, domnul Marcel Ciolacu, a semnat încă la începutul acestui an Memorandumul de continuare a reformelor dintre România și Republica Moldova. Și aici vorbim de interconectare în sectorul energiei electrice, interconectarea cu Republica Moldova prin trei linii electrice aeriene de 400 de kV, integrarea rețelei Republicii Moldova în rețeaua europeană de transport al energiei electrice ENTSO-E și OPCOM, bursa de energie din România, să fie declarată operator și în Republica Moldova. La nivelul interconectorulului în sectorul gazelor naturale vorbim de realizarea lucrărilor complementare conductei Iași-Ungheni Chișinău și, de asemenea, vorbim despre cele două depozite care au fost incluse în Memorandumul de înțelegere – depozitul de la Sărmășel care să deservească inclusiv necesitățile Republicii Moldova și inclusiv un depozit nou la Fălticeni. Depogaz lucrează la ambele proiecte”.
- Măsuri de eficiență energetică
O altă măsură propusă de Partidul Social Democrat prin programul de guvernare se referă la accelerarea măsurilor privind eficiența energetică.
“Prin acest program se va asigura stimularea consumatorilor finali casnici și non-casnici să accelereze implementarea măsurilor pentru eficiență energetică și promovarea beneficiilor eficienței energetice, implicit reducerea costurilor facturilor la energie. Programul se adresează unui număr de peste 9 milioane de clienți casnici și non-casnici și constă în monitorizarea consumului de energie la nivelul fiecărei regiuni, suficient de granular cât să permită efectuarea unor analize cu privire la randamentul măsurilor pentru realizarea eficienței energetice și evitarea risipei de energie; crearea unui cadru care să faciliteze dialogul dintre furnizorii de energie și consumatorii finali pe teme de eficiență energetică și distribuirea regulată către consumatorul final a unor informații practice pentru utilizarea eficienței energetice, de exemplu, măsuri care pot fi luate la nivel de gospodărie sau de către IMM uri pentru diminuarea consumului; sprijinirea operaționalizării unei rețele naționale de ghișee unice pentru eficiență energetică”.
- Consumatorul vulnerabil
Protejarea consumatorului vulnerabil și reducerea fenomenului de sărăcie energetică în contextul dereglementării pieței de energie reprezintă o prioritate pentru noi, a declarat coordonatorul departamentului Energie din cadrul Consiliului Național al PSD, explicând: “Propunem prin program măsuri ce presupun: consolidarea mecanismului de sprijin al consumatorului vulnerabil și a persoanelor ce se află în risc de sărăcie energetică, respectiv măsuri privind posibilitatea eșalonării plății facturilor de energie și evitarea deconectării, ajutor pentru achiziția de produse și servicii, pentru îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor sau pentru conectarea la surse de energie, măsuri de eficiență energetică, respectiv investiții în eficiența energetică, cum ar fi reabilitarea termică a locuințelor și implementarea de echipamente cu consum redus ce pot reduce costurile facturilor pentru consumatorii vulnerabili; măsuri privind informarea și consilierea consumatorilor vulnerabili și vorbim aici despre educația energetică și consilierea ca măsuri esențiale pentru ca persoane vulnerabile să înțeleagă cum își pot optimiza consumul și cum să beneficieze de sprijinul disponibil. Și, nu în ultimul rând, prevenirea deconectării consumatorilor vulnerabili în situații de criză.
Nu în ultimul rând, prin implementarea Programului de guvernare, Partidul Social Democrat vizează un sistem electroenergetic național digitalizat prin promovarea și utilizarea tehnologiilor digitale pentru a moderniza și îmbunătăți infrastructura energetică, pentru a facilita integrarea surselor de energie regenerabilă și a asigura funcționarea sistemului energetic național la standarde înalte de calitate și eficiență. Vizăm crearea de noi locuri de muncă și de competențe îndreptate către tranziția către o energie verde, dar nu numai, și identificarea, atragerea și valorificarea potențialului de inovație din sectorul energetic în sprijinul industriei energetice la nivel național”.