Update articol:

Petre Stroe, MET Energy România: “Un impozit de 5% pe cifra de afaceri ne va crește de zece ori nivelul taxelor”

Petre Stroe, CEO Met Energy Romania Petre Stroe, CEO Met Energy Romania
* Energia electrică va fi mai scumpă cu 40% anul viitor faţă de 2018, a mai spus acesta
*Stroe: “Impactul producţiei din Marea Neagră asupra pieţei va fi major, adică preţurile vor scădea”, a spus Stroe.

Un impozit de 5% pe cifra de afaceri în domeniul energiei, discutat la nivel guvernamental, va crește de zece ori nivelul taxelor plătite de MET Energy România, a spus, astăzi, Petre Stroe, CEO-ul companiei.

Potrivit acestuia, energia electrică va fi mai scumpă cu 40% anul viitor faţă de 2018, ceea ce se va reflecta şi în preţurile produselor.
“Explicaţiile sunt interne şi externe, dar nu prea contează în bugetul consumatorilor. Efectele le vom vedea în preţul produselor anul viitor”, a spus Stroe.
Domnia sa a mai spus că MET se va orienta către achiziții directe de la producători, după ce s-a întâmplat ca unii traderi să denunțe unilateral contractele, preferând să plătească penalităţi:  “Un furnizor de la care achiziţionam energie, respectiv EFT, a reziliat în luna noiembrie contractul cu noi pentru 2019, pentru o cantitate de 5 MW, astfel că am fost nevoiţi să achiziţionăm energie la preţ mai mare acum, din piaţă. S-au plătit penalităţi, însă plata acestora a fost mai convenabilă decât livrarea energiei. Ei au respectat reglementarea, însă nu este moral (…) Cu producătorii, lucrăm cu garanții de plată contra garanții de bună executare. Niciun producător nu a denunțat vreodată un contract. Nu se întâmplă să adopte poziții speculative, pentru că prețurile sunt bine gândite, care acoperă și marja”.

*”Nu este posibil un blackout în această iarnă”

Întrebat dacă este posibil un black-out în această iarnă, reprezentantul MET a răspuns negativ, potrivit Agerpres: “Nu mai sunt iernile care au fost. În plus, s-au speriat de iernile trecute şi acum sunt resurse, combustibili. În plus, suntem interconectaţi. Aşa cum exportăm energie, putem şi importa”.
Referitor la faptul că MET Ungaria a rezervat capacitate de transport pe conducta de gaze BRUA, reprezentantul MET România nu a putut da detalii, însă a afirmat că în această lună trebuie să fie luată o decizie dacă rezervarea rămâne valabilă sau nu.
“La fel, şi producătorii de gaze din Marea Neagră trebuie să ia o decizie. Oricum, cu toată această lege offshore care a fost tăvălită, impactul producţiei din Marea Neagră asupra pieţei va fi major, adică preţurile vor scădea”, a mai spus Stroe.
MET România este unul dintre primii cinci furnizori de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 9% în acest an, în creştere de la 0,8% în 2016.

2018 se încheie, pentru MET, cu o profitabilitate de 2,2%, ceea ce este rezonabil, consideră Petre Stroe, care spune că auditorii încadrează ca normal un nivel de 2-3%.

Printre clienţii mari ai companiei se numără Dacia Renault şi uzinele Pirelli. MET România a ajuns la 52 de angajați, în prezent, de la 7, în 2016.

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (05/12/2024)

Notificare Tradeville - indice alocare pentru oferta publica de cumparare actiuni ELECTROAPARATAJ

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (05/12/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni