Update articol:

Petre Stroe, MET România Energy: Urmărim o creștere a afacerilor cu cel puțin 5% pe an, în următorii cinci ani

Petre Stroe, CEO Met Energy Romania Petre Stroe, CEO Met Energy Romania

MET România Energy, filială a Grupului elveţian MET, va încheia anul cu afaceri de 350-370 milioane de euro, față de 220 milioane euro, în 2018, a spus, astăzi Petre Stroe, CEO-ul companiei. Potrivit acestuia, compania urmărește o creștere anuală de 5% a afacerilor, în următorii cinci ani.

După ce în anul 2018 a finalizat a doua achiziție importantă – RWE Energie (după preluarea Repower) compania a reușit – prin aplicarea strategiei de business – să consolideze poziția pe piața energetică locală și să-și atingă obiectivul stabilit, de îndeplinire a bugetului, cu o marjă de profit de 2-3% la prețul de vânzare, potrivit unui comunicat.

Potrivit lui Petre Stroe, cantitatea de energie livrată clienţilor a depășit 4 TWh ( 3,1 TWh energie electrică și 0,9 TWh gaze naturale), iar portofoliul este de aproximativ 2300 consumatori. 

Cu aproximativ 5.000 de puncte de consum deservite, MET România Energy reușește să câștige o cotă de piață de peste 7%, conform companiei.

Petre Stroe a mai menționat că MET a reușit, anul acesta, să atragă clienți precum ArcelorMittal, TMK, Silcotub, Azomureș, și a pierdut din portofoliu Pirelli, Dacia Renault.

“În cadrul strategiei stabilite pentru 5 ani, urmărim o creștere  a afacerilor cu cel puțin 5% în fiecare an.  De la preluarea mandatului de CEO, în anul 2017, am dorit implementarea unui nou model de business pentru MET România, un model vertical integrat, ceea ce înseamnă și dezvoltarea unor capacități de producție, regenerabile sau cu utilizarea gazului naturale. Analizăm, astfel, oportunitatea construirii unei capacități noi de producție sau achiziția unei capacități deja existente. În acest scop, am făcut pași importanți, am identificat locații. Ne manifestăm disponibilitatea de a intra în dialog cu autoritățile locale astfel încât noi să transferăm know-how-ul pe care îl avem în zona energetică, iar, de partea celalaltă, să ni se prezinte nevoile, cererile comunității. Numai așa, prin cooperare, dar și prin înțelegerea corectă a cadrului de reglementare, putem face investiții în producția de energie, investiții atât de necesare în momentul de față”, afirmă Dl Petre Stroe.

Pe piaţa de gaze naturale, MET România are o cotă de circa 2,01%, aflându-se între primii 10 furnizori din ţară. “În contextul noilor surse de gaze naturale, căutăm să ne întărim poziția de furnizor prin dezvoltarea portofoliului de clienți”, spune Dl Stroe.

“Consider că este absolut necesar să organizăm dezbateri cu consumatorii, care să fie ajutați să aibă mai multe cunoștințe în ceea ce privește piața de energie: funcționare, reglementări, prețul energiei (evoluție, estimări) etc.”, consideră Dl Petre Stroe.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă costurile cu dezechilibrele provocate de către consumatori (diferențele între estimarea de consum și cel realizat).

“La încheierea unui contract de furnizare, banda de dezechilibre pe care o avem în vedere cu clientul este de plus/minus 15%. Un plus de 15% la prețul energiei din cauza dezechilibrelor, cauzate de estimarea greșită a clienților, le poate adăuga acestora costuri foarte mari, care le poate afecta profitabilitatea activității! De aceea acest cost ar trebui și poate fi gestionat! Trebuie ca împreună, toți actorii din piață – consumatori, furnizori, operatori de piață, Transelectrica – să ne întâlnim, să găsim soluții, pentru că trebuie să controlăm această situație, care ne poate afecta pe toți“, a mai spus directorul general al MET România Energy.

MET Group este o companie europeană integrată de energie, cu sediul în Elveția, având activități în domeniul gazelor naturale, al energiei și al petrolului, axate pe comerțul en-gros cu mărfuri, precum și în infrastructura energetică și în active industriale. MET este prezent în 15 țări, prin filialele sale, pe 26 de piețe naționale ale gazelor și 22 de centre internaționale de tranzacționare. Grupul activează în Austria, Bulgaria, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Spania, Elveția, Turcia, Ucraina și Marea Britanie. MET Group are peste 1.700 de angajați, de aproape 40 de naționalități. În România, filiala grupului – MET România Energy furnizează energie electrică şi gaze naturale consumatorilor finali și oferă servicii energetice clienţilor săi.