Update articol:

Petrom: Impactul estimat al OUG 114 si OUG 19 – de aproximativ 40 milioane euro

Pentru anul 2019, OMV Petrom preconizeaza ca pretul mediu al titeiului Brent va fi de 65 USD/bbl

Un cadru fiscal și de reglementare stabil, predictibil și favorabil investițiilor reprezintă o cerință esențială pentru dezvoltarea investițiilor noastre viitoare, atât onshore, cât și offshore, arată OMV Petrom, în raportul semestrial.

Compania menționează: „La sfarsitul lunii martie 2019, Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta nr. 19, care a modificat Ordonanta de Urgenta nr. 114/2018, in urma consultarilor cu jucatorii de pe piata. Consideram ca Ordonanta de Urgenta nr. 19 reprezinta un prim pas in directia revenirii la o piata liberalizata a gazelor naturale. Estimam ca impactul net al acestor masuri asupra rezultatului din exploatare al Grupului OMV Petrom pentru 2019 este de aproximativ (40) mil euro; In 10 mai, metodologia de calcul a pretului de referinta pentru redeventa la titei a fost modificata; pretul de referinta este acum legat de cotatia Brent.”

Compania a prezentat perspectivele pentru acest an.

Astfel, pentru anul 2019, OMV Petrom preconizeaza ca pretul mediu al titeiului Brent va fi de 65 USD/bbl (2018: 71 USD/bbl);  Marjele de rafinare sunt estimate a se situa in jurul valorii de 5 USD/bbl (revizuite de la sub 6 USD/bbl; 2018: 6,28 USD/bbl); 

Cererea de produse petroliere se estimeaza a fi peste nivelul inregistrat in 2018; cererea de gaze naturale si electricitate se estimeaza ca va fi relativ similara comparativ cu 2018.

Petrom se asteapta ca productia sa scada cu aproximativ 5% fata de anul anterior, fara a include initiativele de optimizare a portofoliului, in principal din cauza declinului natural si a activitatilor de mentenanta.

Petrom planifica forarea a aproximativ 100 de sonde noi si sidetrack-uri si mentinerea unui nivel constant al reparatiilor capitale fata de anul anterior.

Investitiile de explorare sunt estimate la circa 0,4 mld lei.

Grupul OMV Petrom trebuie sa furnizeze pietei reglementate 12,5 TWh de gaze naturale pentru perioada mai – decembrie 2019 la un pret maxim de 68 lei/MWh, mai arata compania. Potrivit raportului, Centrala electrica Brazi trebuie sa furnizeze pietei reglementate 1,14 TWh de energie electrica pentru perioada martie – decembrie 2019 la pretul de 259,58 lei/MWh.