Update articol:
#BLACKSEAONLINEFORUM

Petru RUȘET: Rezerva de gaze de dimensiuni considerabile – o şansă extraordinară pentru România (video)

Șansa pe care o are România de a avea o rezervă de dimensiuni considerabile – dacă nu mă înșel estimarea este de 10 ani consumul total al României de azi – nu poate decât să fie o mare oportunitate pentur noi, a declarat domnul Petru RUȘET, Managing Director Siemens Energy, la cea de-a doua ediție a evenimentului BLACK SEA FORUM: ”Importanța geostrategică și economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de Financial Intelligence.

 

Potrivit domniei sale, tehnologia e aici, normele și limitele stabilite de Uniunea Europeană sunt absolut clare, tot ce mai e de făcut este să accesăm și să folosim această resursă pentru a face tranziția de la tehnologii foarte poluante la tehnologiile de viitor: “De ce hidrogen? Lucrurile sunt foarte simple. În Europa s-a decis că hidrogenul va fi alternativa unei producții așa zis convenționale care să asigure și stabilitatea rețelelor în viitor, având în vedere că doar fotovoltaic și vânt nu este posibil. Vorbim nu numai de lipsa emisiilor, dar și de posibilitatea de a a stoca energie prin hidrogen”.

Potrivit domnului Ruşeţ, sunt foarte importante termenele din punctul de vedere al politicilor europene și al reglementărilor de emisii care sunt foarte clare: “2025 este un an de cotitură din punct de vedere al producției pe capacități cu eficiență și cu emisii mult peste limitele care sunt stabilite în Uniunea Europeană. Am putea spune că mai avem încă cinci ani până atunci și că putem să ne descurcăm. Din păcate, proiectele energetice de această natură ar fi trebuit să fie pornite ieri pentru a putea fi într-un în stadiu de operare în 2025. Dar cred că piața începe să răspundă și să producă din ce în ce mai multe dezvoltări în domeniul acesta.

Un alt element de luat în calcul în ceea ce privește utilizarea gazului este faptul că, în acest moment, în energie poluam cam 30% din total, 70% fiind transport, clădiri și industrie. Energia poate veni cu aport extrem de rapid, din păcate dureros, dacă reușește să treacă de pe tehnologia poluantă pe acest combustibil de tranziție. Cred că Statele Unite a scăzut cu peste 40% gradul de poluare trecând pe tehnologii mai puțin poluante, pe gaz natural, iar Australia are 37%, sunt exemple în lume unde deja acestei politici s-au implementat.

Din această perspectivă, România ar putea face niște pași extrem de rapizi, toate liniile de creditare europeană ajută la acest tip de decizie și de business model. Mai este o decizie care s-a luat de curând la Bruxelles și anume de a stabili limita de 250 kilograme pe megawatt oră emisii de CO2 pe toată durata de viață acestor centrale.

Portofoliul de turbine pe care noi, Siemens Energy, îl putem oferi pe gaz astăzi în proporție de sută la sută poate utiliza și hidrogenul. Capabilitățile de mixare a hidrogenului pornesc de la 15-20% și merg până la sută la sută. În momentul în care se vine cu o parte de hidrogen, automat emisiile scad sub limite – în unele cazuri pot ajunge și la sub 100,  care a fost prima cerință a Comisiei Europene, adică permiteau doar tehnologii total verzi – fotovoltaic și vânt”.

Siemens Energy România este deja implicată întru un proiect care a fost public – este vorba de Blue Danube Hidrogen, împreună cu Siemens Energy Austria, Verbund si Hidroelectrica. Domnul Petru Ruşeţ a spus: “Cred că este un proiect de referință pan-european care va stabili și eficiența de viitor și ne va da un pic de libertate să ne alegem calea spre hidrogen. Vorbim de investiții făcute de companii destul de importante și din zona producției de energie și din zona de tehnologie. Blue Danube Hidrogen este pe masa Comisiei Europene pentru accesarea de fonduri, toate companiile implicate au facut call, iar depunerea s-a făcut în Austria.

De asemenea, sunt foarte multe proiecte în România pe care le sprijinim noi, ca furnizor de tehnologie. Putem să sprijinim diverși investitori privați să își creeze proiectele, dezvoltarile și să îi ajutăm și în stabilirea unor modele de business. Este foarte importantă conlucrarea între furnizorul de tehnologie, consultanții de piaţă si client. În momentul acesta, business planul începe să capete contur și, odată ce Uniunea Europeană finalizează discuția în comisia de taxonomie, cu siguranță vor fi foarte multe proiecte pregătite să aplice pentru finanţare. Din ce știu eu, în acest  moment sunt două companii care au făcut call să aplice pentru un mix generare hidrogen în România şi în pregătire sunt multe altele.

Din perspectiva furnizorului de tehnologie trebuie să vă spun că Germania are două etape în care deja a cerut și a obținut șapte miliarde pentru dezvoltarea tehnologiei de hidrogen și este în curs de a obține încă două miliarde. Lucrurile au deja un profil clar și o direcție clară”.

 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/11/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 22 - 26 noiembrie 2021

RAIFFEISEN BANK - OBLIGATIUNI 2029 (RBRO29) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (29/11/2021)

Numire membru independent Consiliu de Supraveghere