* Produsul intern brut al țării a crescut cu 7,9% în al doilea trimestru față de acum un an, a declarat joi Biroul Național de Statistică.
*Vânzările cu amănuntul au crescut cu 12,1% în iunie față de acum un an, mai mult decât nivelul așteptat de 11% de Reuters.
*Producția industrială a crescut cu 8,3%, mai mare decât estimarea Reuters de 7,8%.
China a raportat o creștere a PIB-ului în al doilea trimestru, care este ușor sub așteptări, în timp ce vânzările cu amănuntul și producția industrială au crescut în iunie mai repede decât s-a preconizat, potrivit CNBC.
Produsul intern brut al țării a crescut cu 7,9% în al doilea trimestru față de acum un an, a declarat joi Biroul Național de Statistică. Acest lucru este sub estimarea Reuters de creștere cu 8,1% pentru perioada aprilie-iunie.
„În ansamblu, economia Chinei pare să fie pe drumul spre redresare, cu obiectivul anual de creștere de 6%”, a declarat într-o notă Chaoping Zhu, strateg de piață global la JPMorgan Asset Management.
„Cu toate acestea, riscurile structurale şi de scădere ale cererii interne sunt îngrijorătoare”, a spus el, indicând o creștere slabă a creditului pe termen lung și incertitudinea cu privire la reglementarea pieței.
PIB-ul din al doilea trimestru a crescut cu 1,3% față de primul trimestru, mai rapid decât ritmul de 0,6% dintre primul trimestru al acestui an și al patrulea trimestru al anului 2020. Cu toate acestea, ultima creștere trimestrială a fost mai lentă decât ritmul de 2,6% din al patrulea trimestru.
În primul trimestru, PIB-ul a crescut cu 18,3%, în creștere față de o contracție de acum un an.
“Economia Chinei susține o redresare constantă”, a declarat într-un comunicat Biroul de Statistică. Dar Biroul a adăugat că există încă îngrijorări cu privire la răspândirea globală a pandemiei și recuperarea „dezechilibrată” pe plan intern.
Vânzările cu amănuntul au crescut cu 12,1% în iunie față de acum un an, mai mult decât nivelul așteptat de 11% prognozat de Reuters. Categoria cu cea mai rapidă creștere a fost băuturile, în creștere cu 29,1% față de an.
Creșterea vânzărilor cu amănuntul a scăzut față de cea a economiei generale și a ratat așteptările analiștilor pentru primele două luni ale celui de-al doilea trimestru.
Consumul a scăzut de la an la an în luna mai pentru patru capitale de provincie – Wuhan, Guiyang, Shijiazhuang și Yinchuan – conform analizei datelor publice de Pinpoint Asset Management.
Producția industrială a crescut cu 8,3%, mai mare decât estimarea Reuters de 7,8%.
În ultimele trei luni, autoritățile chineze au anunțat un sprijin pentru companiile afectate de creșterea prețurilor materiilor prime.
Rata șomajului s-a menținut la 5% în iunie, în timp ce șomajul pentru categoriile de vârstă între 16 și 24 de ani a urcat la 15,4% – la fel ca în iunie 2020.
Joi, o reducere a ratei de necesitate a rezervelor (RRR), sau suma fondurilor pe care băncile trebuie să le dețină în rezervă, a fost stabilită pentru a intra în vigoare. Indiciul inițial al autorităților cu privire la o astfel de reducere a surprins investitorii săptămâna trecută și a semnalat îngrijorarea creșterii mai lente.
Se așteaptă ca această reducere să elibereze aproximativ 1 trilion de yuani (sau 154 miliarde de dolari) în economie.
Între timp, agenția vamală a Chinei a declarat la începutul acestei săptămâni că exporturile au crescut cu peste 32,2% în luna iunie. Creșterea exporturilor va încetini probabil în a doua jumătate a anului, a spus Bruce Pang, șeful cercetărilor macro și strategice la China Renaissance. El a citat factori precum un nivel ridicat de creștere în a doua jumătate a anului trecut și o creștere mai slabă a prețurilor materiilor prime.
Ritmul mai lent al redresării economice a Chinei „este încă înnorat de incertitudini și creștere dezechilibrată, deoarece ocuparea forței de muncă, veniturile gospodăriilor, consumul, investițiile în producție, sectorul serviciilor și companiile private nu au revenit încă la nivelurile pre-pandemice”, a spus Pang.