Update articol:
CINCI ZILE INAINTEA ALGERILOR PREZIDENTIALE

PIB-ul SUA crește cu 33,1% în T3, peste așteptări

sursa Pixabay

După cel mai rău trimestru din istorie, economia SUA a crescut în cel de-al treilea trimestru cu cel mai rapid ritm, încpând să își revină din pandemia fără precedent, a raportat joi Departamentul de Comerț, potrivit CNBC.

PIB-ul SUA crește cu 33,1% în T3, conform estimărilor inițiale ale departamentului pentru perioada respectivă.

Câștigul a venit după o scădere de 31,4% în al doilea trimestru și a fost mai bun decât estimarea de 32% a economiștilor chestionați de Dow Jones. Recordul precedent post-Al Doilea Război Mondial a fost explozia de 16,7% din primul trimestru al anului 1950.

Piețele au reacționat pozitiv la știre, Wall Street deschizând ușor la pozitiv.

Consumul crescut, împreună cu câștigurile din vânzări de afaceri și rezidențiale, precum și exporturile au alimentat revenirea din trimestrul al treilea.

Ritmul puternic de creștere a venit după ce statele au oprit o mare parte a activității într-un efort de a stopa răspândirea Covid-19, pe care Organizația Mondială a Sănătății a declarat-o pandemie pe 11 martie.

Aproximativ 228.000 de persoane au murit în Statele Unite din cauza virusului, care a infectat aproape 9 milioane în țară. Economia se află într-o recesiune tehnică din februarie, întrucât economia a scăzut cu 5%, în primul trimestru.

Datele despre PIB au venit cu doar cinci zile înainte de ziua alegerilor prezidențiale. Donald Trump a promis o revenire la creșterea puternică anterioară pandemiei, în timp ce contracandidatul Joe Biden l-a acuzat că duce economia în șanț, pe fondul gestionării greșite a virusului.

„Acest lucru va fi preluat de ambele capete ale spectrului politic, fie ca dovadă a puterii revenirii economice post-blocare, fie ca un avertisment superficial că câștigurile ar putea fi de scurtă durată”, a declarat James McCann, economist global senior la Aberdeen. „Realitatea este că cifra PIB demonstrează că economia SUA a revenit într-adevăr puternic pe măsură ce au fost ridicate măsurile de blocare”.

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (03/12/2020)

Tranzactii parti afiliate - OPCOM si EFSA

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (03/12/2020)

Autorizatia ASF nr. 191/03.12.2020, Decizia ASF nr. 1426/03.12.2020

ELECTROARGES SA (ELGS) (03/12/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL - Engleza

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (03/12/2020)

Conferinta telefonica investitori de retail 09 Decembrie 2020