Update articol:

Pieţele de acţiuni şi de mărfuri din China s-au prăbuşit astăzi, din cauza coronavirus, după vacanţa prelungită pentru Anul Nou chinezesc

Pieţele de acţiuni şi de mărfuri au scăzut puternic astăzi, în prima şedinţă după vacanţa prelungită pentru Anul Nou chinezesc, pentru că numărul deceselor provocate de coronavirus a atins 361, iar investitorii se retrag către active de refugiu, considerate sigure, transmite Reuters.

Pieţele s-au prăbuşit în deschiderea primei şedinte de după 23 ianuarie, când a fost identificat focarul noului coronavirus şi au murit 17 persoane în oraşul Wuhan, epicentrul epidemiei, din provincia Hubei.

De atunci, virusul asemănător gripei a fost declarat urgenţă medicală globală şi s-a răspândit în peste 24 de ţări şi regiuni, primul deces în afara Chinei fiind raportat duminică, un chinez în vârstă de 44 de ani care a murit în Filipine după ce a călătorit din Wuhan.

Numărul de decese în China a crescut la 361 duminică, în creștere cu 57 față de ziua precedentă, a spus Comisia Națională de Sănătate. Numărul de noi infecții confirmate în China a crescut cu 2.829, aducând totalul la 17.205.

Indicele Shanghai Composite a scăzut luni cu 8%, ştergând aproape 370 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, potrivit calculelor Reuters. Yuanul a început tranzacţiile de pe continent la cel mai redus nivel din acest an.

Preţurile fierului, petrolului şi cuprului tranzacţionate la Shanghai au scăzut sub limitele lor zilnice, cu un procent maxim permis, urmând declinul preţurilor acestor mărfuri consemnate la nivel mondial, răspândirea virusului înrăutăţind perspectivele economiei mondiale.

Investitorii se pregătiseră pentru volatilitatea acţiunilor, obligaţiunilor, yuanului şi mărfurilor, la reluarea tranzacţiilor de luni, în urma scăderilor puternice consemnate la burse din întreaga lume, din cauza impactului anticipat pentru a doua mare economie a lumii, care este China.

Pentru a tempera panica, banca centrală chineză a injectat luni în piaţă lichidităţi de 1.200 de miliarde de yuani (173,8 miliarde dolari), prin intermediul unor operaţiuni repo inverse. Beijingul a anunţat totodată că va ajuta firmele care produc bunuri esenţiale să îşi reia activitatea cât mai curând posibil, potrivit radioului de stat CCTV.

Sinopec Corp din China, cel mai mare rafinator din Asia, a declarat că va reduce producția în această lună cu aproximativ 600.000 de barili pe zi, aproximativ 12% din producția medie zilnică de anul trecut, întrucât grijile pentru sănătate au afectat cererea de combustibil, au spus persoane apropiate situaţiei.

În timp ce piețele bursiere s-au redeschis, majoritatea provinciilor și-au prelungit vacanța de Anul Nou pentru a încerca să ţină virusul sub control. Muncitorii din Hubei nu au programat să revină la muncă decât după 13 februarie. Orașe precum Wuhan rămân blocate, călătoriile sunt sever restricționate, iar China se confruntă cu o izolare internațională, din cauza restricțiilor la zborurile către și din țară.

BVBStiri BVB

ROMCARBON SA (ROCE) (03/03/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (03/03/2021)

Structura actionariat la data 26 februarie 2021

FOND DESCHIS DE INVESTITII ETF TRADEVILLE (TVBETETF) (03/03/2021)

Notificare privind numarul si tipul de investitori

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (SIF2) (03/03/2021)

Reluare tranzactionare - ora 16:05 - conf Cod BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizia ASF nr. 303/03.03.2021 - aprobare oferta publica de cumparare actiuni Evergent Investments

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/03/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014