Prețul petrolului este preconizat să crească în a doua jumătate a anului, deoarece oferta se luptă să satisfacă cererea, potrivit unui oficial al Forumului Internațional al Energiei.
Joseph McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, atribuie creșterea prețului petrolului unei cereri în creștere din partea Chinei și Indiei – doi dintre cei mai mari consumatori de petrol, după SUA.
Prețurile petrolului vor crește în a doua jumătate a anului, deoarece oferta se luptă să satisfacă cererea, potrivit secretarului general al Forumului Internațional al Energiei.
Cererea de petrol a revenit rapid la nivelurile de dinainte de Covid, „dar aprovizionarea are o perioadă mai dificilă pentru a se recupera”, a declarat Joseph McMonigle, secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, adăugând că singurul factor care moderează prețurile în acest moment este teama de o recesiune.
„Așadar, în a doua jumătate a acestui an, vom avea probleme serioase cu menținerea ofertei și, în consecință, veți vedea prețurile reacționând la asta”, a declarat sâmbătă McMonigle pentru CNBC, în marja unei întâlniri a miniștrilor energiei din grupul celor 20 de economii industriale (G20) din Goa, India.
McMonigle atribuie creșterea prețurilor petrolului unei creșteri a cererii din China – cel mai mare importator de țiței din lume – și din India.
„India și China împreună vor atinge 2 milioane de barili pe zi de creștere a cererii în a doua jumătate a acestui an”, a spus secretarul general al IEF.
Întrebat dacă prețurile petrolului ar putea crește din nou la 100 de dolari pe baril, el a menționat că prețurile sunt deja la 80 de dolari pe baril și ar putea crește de aici.
„Vom vedea scăderi mult mai abrupte ale stocurilor, ceea ce va fi un semnal pentru piață că cererea este cu siguranță în creștere. Deci, veți vedea prețurile răspunzând la asta”, a spus McMonigle.
Cu toate acestea, McMonigle este încrezător că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi – cunoscuți sub numele de OPEC+ – vor lua măsuri și vor crește oferta, dacă lumea va ceda în cele din urmă unui „dezechilibru mare între cerere și ofertă”.
„Sunt foarte atenți la cerere. Vor să vadă dovezi că cererea este în creștere și vor răspunde la schimbările de pe piață.”
Contractele futures pe țițeiul Brent cu expirare în septembrie s-au stabilit la 81,07 USD pe baril la închiderea de vineri, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate cu livrare în septembrie a încheiat ziua de tranzacționare la 76,83 USD.
McMonigle a vorbit și despre piața gazelor naturale lichefiate, atribuind stabilitatea pieței energetice din Europa unei ierni mai calde decât se aștepta în 2022.
„Vremea a fost probabil cel mai norocos lucru care s-a întâmplat”, a spus el, dar a avertizat că „nu este doar iarna aceasta, [dar] și următoarele două ierni” ar putea fi problematice.
Factorii politici la nivel mondial nu pot fi mulțumiți doar pentru că prețurile GNL au scăzut, ci sunt necesare mai multe investiții în energie regenerabilă pentru a se asigura că luminile continuă să rămână aprinse, a spus el.
Securitatea energetică a devenit acum punctul central al summit-urilor precum G20, a semnalat McMonigle. „Cu siguranță trebuie să continuăm tranziția energetică și toate opțiunile trebuie să fie pe masă”, a subliniat el, adăugând că prețurile și volatilitatea de pe piețele energetice trebuie urmărite îndeaproape.
„Sunt îngrijorat că, dacă oamenii încep să conecteze prețurile ridicate și volatilitatea de pe piețele energetice de politicile climatice sau de tranziția energetică, vom pierde sprijinul public”, a spus el.
„Vom cere publicului să facă o mulțime de lucruri dificile și provocatoare pentru a permite tranziția energetică. Trebuie să-i ținem aproape.”