Update articol:

Piețele europene scad, urmând declinul global, pe măsură ce temerile legate de inflație cresc; Stoxx 600 în scădere cu 1%

Piețele europene au scăzut vineri, urmând pieţele americane şi asiatice, pe măsură ce acțiunile globale încep al patrulea trimestru în declin, potrivit CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 0,9% la începutul şedinţei, băncile scăzând cu 1,9% și conducând pierderile, în timp ce aproape toate sectoarele și bursele majore au alunecat în teritoriu negativ. Utilitățile au fost un sector pe verde, urcând cu 0,7%. Indicele european blue chip a închis luna septembrie în scădere cu 3,4%, încheind o serie de șapte luni de creșteri.

Acțiunile din Asia-Pacific au suferit, de asemenea, scăderi în timpul tranzacțiilor de vineri, indicele japonez Nikkei 225 scăzând cu peste 2,5%, în topul scăderilor. Piețele din China continentală și Hong Kong au fost închise pentru sărbători legale.

În SUA, contractele futures au indicat o deschidere a şedinţei pe Wall Street în scădere, în premarket, după ce S&P 500 a avut cea mai dificilă lună din martie 2020.

Piețele globale au fost afectate de temerile privind inflația persistentă ridicată, încetinirea creșterii economice și creșterea ratelor dobânzilor. Toți ochii vor fi ațintiți asupra datelor inflației care vor fi date publicităţii astăzi.

Estimarea inflației pentru zona euro apare la 10 dimineața, ora Londrei. Între timp, în SUA, se așteaptă ca inflația să fie de 0,2% în august și 3,5% anual.

Miniștrii de finanțe din zona euro se vor întâlni luni pentru a discuta despre consecințele economice din creșterea prețurilor la energie, pe fondul îngrijorării că ar putea avea un impact asupra redresării UE și ar putea afecta în mod disproporționat pe cei mai săraci.

În Germania, blocul conservator CDU-CSU urmează să poarte discuții de coaliție cu liberalii democrați (FDP) duminică, a informat Reuters citând surse CDU-CSU. Blocul conservator a pierdut în fața Partidului Social Democrat de centru-stânga (SDP) la alegerile federale din weekend-ul trecut, dar ambele părți caută alianțe cu alte partide în speranța formării unui guvern de coaliție.

În ceea ce privește datele, vânzările cu amănuntul din Germania au crescut cu 1,1% în luna august, ușor sub prognoza Reuters de 1,5%.

BVBStiri BVB

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (15/10/2021)

Convocare AGEA pentru data de 8 decembrie 2021

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (15/10/2021)

Act aditional la contract de credit

ALRO S.A. (ALR) (15/10/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)