Update articol:
Exclusiv Reuters:

PIF, Fondul suveran al Arabiei Saudite, în discuţii pentru o investiţie în Lucid Motors, rivală a Tesla

lucidmotors.com lucidmotors.com

PIF, fondul suveran de investiţii al Arabiei Saudite, despre care Elon Musk, CEO Tesla, a spus că îl va ajuta să finanţeze retragerea de la bursă a companiei (circa 72 miliarde de dolari), este în discuţii pentru o investiţie în Lucid Motors, rivală a producătorului de automobile electrice Tesla, au declarat, duminică, persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters.

Conform Reuters, discuţiile dintre compania privată Lucid Motors şi PIF scot în evidenţă interesul arabilor în producători de automobile electrice, pentru a diversifica portofoliul de investiţii al regatului saudit.

Un acord cu Lucid Motors ar corespunde mai mult cu resursele limitate ale PIF, susţine Reuters,  având în vedere că, deşi are active de 250 de miliarde de dolari, PIF are deja angajamente substanţiale în alte companii de tehnologie, inclusiv un acord de 45 de miliarde de dolari pentru o investiţie într-un fond uriaş specializat în sectorul tehnologic, condus de SoftBank Group din Japonia.

Se pare că PIF și Lucid Motors au elaborat deja o foaie de parcurs în care PIF ar putea investi mai mult de 1 miliard de dolari în Lucid Motors pentru a obține proprietate majoritară, au spus sursele. Cu toate acestea, prima investiție a PIF în Lucid Motors ar fi pentru suma de 500 de milioane de dolari, iar injecțiile de numerar ulterioare ar veni în două etape, fiind condiționate de anumite etape de producţie ale Lucid Motors.
Discuţiile dintre PIF şi Lucid Motors ar putea să nu ducă la un acord, au avertizat sursele. Reprezentanţii PIF şi ai Lucid Motors nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Elon Musk a şocat investitorii în această lună cu un tweet în care a afirmat că analizează să retragă Tesla de la bursă la preţul de 420 de dolari pe acţiune, respectiv 72 de miliarde de dolari, şi că finanţarea este asigurată.

Elon Musk vrea să retragă Tesla de la bursă, acţiunile au urcat cu peste 11%

Ulterior, directorul general al Tesla a explicat că afirmaţia sa s-a bazat pe convingerea că PIF, un nou acţionar al Tesla, ar putea furniza finanţarea necesară, dar surse apropiate PIF au minimizat această perspectivă.

Lucid Motors, care are sediul în Newark, California, a fost fondată în 2007, sub numele de Atieva, de către Bernard Tse, un fost vicepreşedinte al Tesla, membru al boardului acesteia, şi Sam Weng, fost director la Oracle şi Redback Networks. Compania a primit sprijin din partea unor investitori chinezi, între care Jia Yueting şi BAIC. Alţi susţinători includ Venrock, Mitsui & Co, Tsing Capital.

Lucid Motors nu vinde încă mașini. În 2016, a dezvăluit un prototip al modelului său Lucid Air, un sedan de lux de 100.000 de dolari, şi speră să înceapă construcția în Arizona la sfârșitul anului 2018. 

 

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (29/11/2023)

Suspendare provizorie sentinta faliment actionar majoritar

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (29/11/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGEA 21/22.12.2023

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (29/11/2023)

Electrica a atras o noua finantare de 17,4 mil. euro prin Fondul de Modernizare

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (29/11/2023)

Depunere Oferta publica de cumparare actiuni EVER