Update articol:

Planul de pace al lui Trump în Orientul Mijlociu: Israelul vrea să-şi anexeze coloniile din Cisiordania, Palestina spune că planul va ajunge la “coşul de gunoi al istoriei” (vezi video şi reacţii la nivel mondial)

Preşedintele Donald Trump şi-a prezentat marţi, la Casa Albă, alături de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, planul de pace pentru Orientul Mijlociu, bazat pe o soluţie “cu două state” şi prin care face Israelului o serie de concesii. Planul prevede crearea unui stat palestinian cu teritoriu, autoritate şi suveranitate limitate.  El a spus că teritoriul prevăzut pentru noul stat palestinian va rămâne deschis şi nu vor fi dezvoltate colonii israeliene timp de o perioadă de patru ani. Printre numeroasele puncte sensibile ale planului se numără acordarea suveranităţii Israelului asupra Văii Iordaniei. Această vastă zonă strategică din Cisiordania ocupată este “vitală” pentru Israel, a insistat Netanyahu care a anunţat că statul evreu “îşi va pune în aplicare suveranitatea”.

 

 

 

 

 

Preşedintele SUA Donald Trump a propus marţi o “soluţie realistă cu două state” pentru soluţionarea conflictului israeliano-palestinian, care condiţionează totuşi naşterea unui stat palestinian de “respingerea clară a terorismului” şi menţionează că Ierusalimul va rămâne “capitala indivizibilă a Israelului”, relatează agenţiile internaţionale de presă.

“Viziunea mea prezintă o oportunitatea câştigătoare pentru ambele părţi, o soluţie realistă cu două state care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian pentru securitatea Israelului”, a declarat el la Casa Albă. El a caracterizat propunerea sa drept un “progres istoric”, care a fost precedat de un “proces lung şi laborios”.

“Astăzi Israelul face un mare pas către pace. Am fost întristat de soarta poporului palestinian. Ei merită o viaţă mai bună”, a mai spus Trump în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Trump susţine că planul său, de 80 de pagini, este “de departe cea mai detaliată propunere prezentată vreodată”.

“Viitorul stat palestinian” nu va vedea lumina zilei fără respectarea mai multor “condiţii”, printre care “respingerea clară a terorismului”. El ar putea avea “o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est”, a dat asigurări preşedintele SUA. În plus, liderul de la Casa Albă a afirmat că SUA sunt gata “să recunoască suveranitatea israeliană asupra teritoriilor” ocupate, a căror amploare nu a precizat-o.

În acelaşi timp, Trump a dat asigurări că Ierusalimul “va rămâne capitala indivizibilă a Israelului, foarte important, capitala indivizibilă”, dar nu a precizat ce limite geografice ar urma să aibă loc oraşul.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, parte a oraşului ocupată din 1967 de Israel şi apoi anexată, să fie capitala viitorului stat la care aspiră.

Donald Trump a anunţat că i-a trimis marţi “o scrisoare” preşedintelui Autorităţii palestiniene Mahmoud Abbas, estimând că planul său este “o şansă istorică” pentru palestinieni de a o obţine un stat independent. “I-am explicat că teritoriul prevăzut pentru noul său stat va rămâne deschis şi fără dezvoltarea de colonii israeliene pentru o perioadă de patru ani”, a spus preşedintele SUA.

REACŢII 

Netanyahu va cere duminică guvernului să aprobe anexarea unei părţi din Cisiordania 

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va cere duminică miniştrilor săi să aprobe anexarea de către Israel a unor părţi din Cisiordania ocupată, au făcut cunoscut AFP mai mulţi responsabili israelieni, citaţi de Agerpres. Proiectul de pace pentru Orientul Mijlociu al preşedintelui american, Donald Trump, prevede anexarea Văii Iordanului şi a coloniilor israeliene din Cisiordania. Responsabilii israelieni nu au precizat ce teritorii va cere Benjamin Netanyahu guvernului să anexeze.

La rândul său,  ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim, David Friedman, a declarat că Israelul, care este gata să negocieze ”timp de patru ani” o soluţie cu două state cu palestinienii, va putea să-şi anexeze coloniile din Cisiordania fără întârziere.

“Israelul nu trebuie să aştepte deloc”, a răspuns Friedman unui ziarist care l-a întrebat dacă anexarea va fi şi ea supusă termenului de patru ani.

  • Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a respins planul de pace american, spunând că va ajunge la “coşul de gunoi al istoriei”

Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, a respins planul de pace pentru Orientul Mijlociu prezentat de preşedintele american, Donald Trump, spunând că va fi trimis la “coşul de gunoi al istoriei”, relatează DPA.

“Poziţia noastră nu s-a schimbat”, a spus Abbas la o reuniune de urgenţă a conducerii palestiniene, la care au participat reprezentanţi ai mişcării islamice Hamas şi ai Jihadului Islamic, care a avut loc la Ramallah.

Niciun palestinian nu poate accepta un stat independent fără ca Ierusalimul să fie capitală a acestuia, a declarat Abbas, citat de AFP. “Este imposibil pentru orice copil, arab sau palestinian, să accepte să nu aibă Ierusalimul” drept capitală a unui stat palestinian, a spus el pentru a evidenţia respingerea categorică a perspectivei ca Ierusalimul să devină capitala “indivizibilă” a Israelului, aşa cum a propus preşedintele american.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est, parte a oraşului ocupată din 1967 de Israel şi apoi anexată, să fie capitala viitorului stat la care aspiră.

Reuniune extraordinară a Ligii Arabe sâmbătă, pentru a evoca planul de pace american pentru Orientul Mijlociu

O reuniune extraordinară a Ligii Arabe va avea loc sâmbătă la Cairo, în prezenţa preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, pentru a evoca planul de pace pentru Orientul Mijlociu (OM) pe care Washingtonul l-a dezvăluit marţi, a anunţat secretarul general al organizaţiei, Hossam Zaki, informează AFP.

Această “reuniune extraordinară”, în prezenţa lui Abbas şi a miniştrilor de externe ai statelor membre, va avea loc în urma “unei cereri palestiniene”, a precizat Hossam Zaki într-un comunicat.

Marele imam al moscheii Al-Azhar, mare instituţie a islamului sunnit, a criticat la rândul său în mod vehement acest plan, în timpul unei conferinţe internaţionale pentru reforma discursului religios, la Cairo.

“Nu mai avem identitate (…) în calitate de arabi şi musulmani. Nu mai suntem nimic. (…) Mă simt teribil de dezonorat atunci când l-am văzut pe (Donald) Trump cu (premierul) israelian”, a afirmat marele imam Ahmed al-Tayeb. “Ei sunt cei care prevăd, discută, decid şi rezolvă problemele noastre. Nu există acolo niciun arab sau musulman”, a deplâns el.

Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul “ferm” pentru negocierea unei soluţii cu două state în Orientul Mijlociu

Uniunea Europeană a reafirmat marţi angajamentul său “ferm” în favoarea “unei soluţii negociate şi viabile cu două state”, la puţin timp după ce preşedintele american, Donald Trump, a prezentat planul de pace pentru Orientul Mijlociu foarte favorabil Israelului în detrimentul palestinienilor, notează AFP.

UE “va studia şi evalua propunerile avansate”, a dat asigurări şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o declaraţie făcută în numele celor 28 de ţări membre. Va face însă acest lucru pe baza a aceea ce deja a exprimat, a precizat el, lansând un apel la “relansarea eforturilor de care este urgent nevoie” în vederea soluţiei negociate.

Este vorba, a subliniat declaraţia, de “a ţine cont de aspiraţiile legitime atât ale palestinienilor, cât şi ale israelienilor, respectând toate rezoluţiile ONU pertinente şi acordurile internaţionale”.

“UE reafirmă că este pregătită să acţioneze pentru reluarea negocierilor serioase în vederea rezolvării tuturor problemelor relative la statutul permanent şi ajungerea la o pace justă şi durabilă”, a adăugat comunicatul.

  •  Moscova le cere israelienilor şi palestinienilor ‘să negocieze direct’

Rusia a făcut apel marţi la israelieni şi palestinieni să declanşeze “negocieri directe” pentru a ajunge la un compromis “reciproc acceptabil”, după prezentarea planului de pace al lui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, relatează AFP.

“Trebuie declanşate negocieri directe pentru a ajunge la un compromis reciproc acceptabil. Nu ştim dacă propunerea americană este reciproc acceptabilă sau nu. Trebuie să aşteptăm reacţia părţilor”, le-a declarat agenţiilor ruse de ştiri adjunctul ministrului rus de externe, Mihail Bogdanov.

“Important este ca palestinienii şi arabii să-şi exprime părerile”, a adăugat el, precizând că Moscova va “studia” planul american.

Un stat palestinian bazat pe frontierele din 1967 este “singura cale” spre pace (Amman)

Iordania a apreciat marţi că stabilirea unui stat palestinian independent pe frontierele din 1967 rămâne “singura cale pentru o pace globală şi durabilă”, ca reacţie la prezentarea de către Statele Unite a unui plan de reglementare a conflictului israeliano-palestinian, transmite AFP.

Regatul Haşemit caută “o pace veritabilă, justă, pe baza unei soluţii cu două state punând capăt ocupaţiei care a început în 1967, păstrând drepturile poporului palestinian şi garantând securitatea tuturor părţilor”, a adăugat ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, într-un comunicat.

Orientul Mijlociu: Numai o soluţie “acceptabilă pentru cele două părţi” poate conduce la pace (Berlin)

Numai o soluţie “acceptabilă pentru cele două părţi” poate conduce la “o pace durabilă între israelieni şi palestinieni”, a reacţionat marţi ministrul german de externe, Heiko Maas, la planul prezentat de Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, transmite AFP.

“Propunerea americană anunţată de mult timp este în prezent disponibilă. Vom studia propunerea cu interes şi pornim de la principiul că toţi partenerii vor face acelaşi lucru”, a subliniat demnitarul german într-un comunicat.

“Numai o soluţie negociată cu două state, acceptabilă pentru cele două părţi, poate conduce la o pace durabilă între israelieni şi palestinieni”, a adăugat Heiko Maas.

“Pe această bază, orice impuls pentru a pune pe drumul cel bun procesul de pace din Orientul Mijlociu, mult timp blocat, merită a fi salutat”, a continuat şeful diplomaţiei de la Berlin.

“Propunerea americană ridică unele semne de întrebare despre care vom discuta cu partenerii noştri din Uniunea Europeană”, a adăugat Heiko Maas în comunicat, citând printre aceste probleme “implicarea părţilor în conflict în procesul de negociere” în conformitate cu “parametrii internaţionali” şi “bazele juridice recunoscute”.

Planul lui Trump este “o propunere serioasă” (Londra)

Planul prezentat de preşedintele american, Donald Trump, pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian este “o propunere serioasă”, a apreciat marţi ministrul britanic de externe, Dominic Raab, notează AFP.

“Este clar vorba despre o propunere serioasă” necesitând “mult timp şi eforturi”, a declarat şeful diplomaţiei de la Londra într-un comunicat.

Anterior, premierul Boris Johnson a afirmat că planul “ar putea constitui un pas pozitiv”, după ce a discutat telefonic cu liderul de la Casa Albă.

“Numai liderii Israelului şi teritoriilor palestiniene pot decide dacă aceste propuneri răspund la nevoile şi aspiraţiile popoarelor pe care le reprezintă”, a adăugat Dominic Raab.

“Îi încurajăm să examineze planul în mod sincer şi echitabil şi să vadă dacă poate constitui un prim pas pentru a reveni pe calea negocierilor”, a mai spus ministrul britanic de externe, citat de AFP.A

  • Planul american pentru Orientul Mijlociu: Arabia Saudită “apreciază” eforturile preşedintelui Trump

Arabia Saudită “apreciază” eforturile preşedintelui american Donald Trump, care a prezentat marţi un plan de pace pentru Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri Ministerul de Externe, lansând un apel la negocieri directe între Israel şi palestinieni, relatează AFP.

Orice dezacord cu planul american trebuie să fie rezolvat pe calea negocierilor “pentru a face să avanseze procesul de pace astfel încât să se ajungă la un acord care să consacre drepturile legitime ale poporului palestinian”, a afirmat ministerul saudit într-un comunicat.

“Regatul apreciază eforturile administraţiei preşedintelui Trump de a acţiona pentru un plan de pace complet între părţile palestiniană şi israeliană”, a scris Ministerul de Externe într-un comunicat publicat de presa oficială.

Palestinienii consideră însă că acest plan este părtinitor şi merită să ajungă la “coşul de gunoi al istoriei”.

La rândul său, regele Salman al Arabiei Saudite şi-a exprimat, în cursul unei discuţii telefonice cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, sprijinul “de nezdruncinat” pentru drepturile palestinienilor, a informat miercuri agenţia de stat saudită (SPA).

Regele este de partea palestinienilor şi sprijină “opţiunile lor şi ceea ce consacră speranţele şi aspiraţiile lor”, a adăugat SPA.

“Preşedintele Autorităţii Palestiniene i-a exprimat (regelui Salman) aprecierea pentru interesul arătat cauzei palestiniene şi regatului Arabiei Saudite” pentru sprijinul acordat poporului palestinian, a transmis SPA.

  • Pentru Turcia, planul Trump este “născut mort”

Turcia a apreciat că planul de pace propus de preşedintele american, Donald Trump, pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian este “născut mort”, considerând că este un “plan de ocupaţie” destinat să distrugă orice speranţă în soluţia cu două state, notează AFP.

“Pretinsul plan de pace al Statelor Unite este născut mort”, a declarat ministerul turc de externe într-un comunicat. “Este un plan de ocupaţie urmărind să ucidă o soluţie cu două state şi să obţină prin forţă teritorii palestiniene, a adăugat el.

“Poporul palestinian şi pământul său nu pot fi cumpărate”, se mai afirmă în document. “Nu vom accepta nimic care să legitimeze ocupaţia israeliană şi persecuţiile. Îi vom sprijini întotdeauna pe fraţii noştri palestinieni”, potrivit comunicatului.

“Nu va fi niciodată pace în Orientul Mijlociu fără să fie pus capăt politicii de ocupaţie”, a adăugat ministerul turc de externe. “Nu vom sprijini niciodată niciun plan care nu va fi acceptat de palestinieni”, a menţionat diplomaţia de la Ankara.

Marţi seară, mulţimea adunată în apropierea consulatului SUA la Istanbul a scandat “Jos Israelul! Jos America!”.

  • Emiratele Arabe Unite salută planul lui Trump, “important punct de pornire” pentru negocieri

Planul prezentat marţi de preşedintele american, Donald Trump, este “un important punct de pornire pentru revenirea la masa negocierilor”, au apreciat Emiratele Arabe Unite (EAU), salutând această “iniţiativă serioasă”, notează AFP.

“Emiratele Arabe Unite apreciază eforturile constante ale Statelor Unite pentru a se ajunge la un acord de pace palestiniano-israelian”, a declarat ambasadorul EAU la Washington, Yousef Al-Otaiba, într-un comunicat difuzat pe Twitter.

Yousef Al-Otaiba a fost, alături de omologii săi din Oman şi Bahrein, unul dintre reprezentanţii ţărilor arabe atunci când preşedintele american a dezvăluit marţi la Casa Albă planul său de pace, în absenţa palestinienilor.

  • Orientul Mijlociu: ONU afirmă că ţine cont de frontierele din 1967

ONU respectă rezoluţiile Naţiunilor Unite şi acordurile bilaterale privind crearea a două state, Israel şi Palestina, “trăind alături în pace şi securitate în frontierele recunoscute pe baza liniilor definite în 1967”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Stéphane Dujarric, citat de AFP.

“Poziţia Naţiunilor Unite legată de soluţia cu două state a fost definită de-a lungul anilor prin rezoluţii pertinente ale Consiliului de Securitate şi Adunării Generale de care trebuie să ţină cont secretariatul general” al ONU, a precizat într-un comunicat Stéphane Dujarric după publicarea planului american de pace pentru Orientul Mijlociu.

“Naţiunile Unite rămân angajate să îi ajute pe palestinieni şi israelieni să îşi rezolve conflictul pe baza rezoluţiilor ONU, dreptului internaţional şi acordurilor bilaterale”, a adăugat el.

 

BVBStiri BVB

WTI LIGHT SWEET TURBO SHORT 1/70/68 (EBWTITS37) (23/06/2021)

Suspendare tranzactionare - 16:07 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera

ARMATURA S.A. (ARM) (23/06/2021)

Alegere Presedinte al Consilului de Administratie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (23/06/2021)

Numire Presedinte provizoriu CS si aprobare componenta comitete consultative

CEMACON SA (CEON) (23/06/2021)

Linie de Productie Invelis Ceramic