Update articol:

PNL cere demisia lui Teodor Meleşcanu şi va depune plângere penală împotriva ministrului pentru votul în diaspora

Foto Facebook Foto Facebook

PNL solicită demisia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi  va depune miercuri o plângere penală împotriva acestuia, pe motiv că reprezentantul MAE “se face vinovat de boicotarea, blocarea românilor” de a vota în străinătate la alegerile europarlamentare şi la referendum.

Rareş Bogdan a spus la finalul Biroului Executiv Naţional al PNL: “La urne în diaspora s-au prezentat 386.000 de români, în afara secţiilor de vot au rămas 120.000 de români. Estimările sunt că, în cazul în care funcţiona cum trebuie procesul electoral, am fi avut între 700.000 şi 1.000.000 de voturi. Rezultatele ne arată că PNL şi a doua forţă politică a opoziţiei au luat 85% din voturile diasporei, iar acest lucru este cât se poate de clar că a dus la blocarea cu premeditare a procesului electoral. E inadmisibil ca după patru ani şi jumătate de când am întâmpinat aceleaşi probleme pentru 340.000 de români atunci să se întâmple exact la fel, acţiunea fiind premeditată de către Guvernul condus de acelaşi PSD, de către MAE condus, din păcate, de acelaşi personaj sinistru care atunci a blocat votul românilor. Nu au nicio scuză pentru blocarea votului şi revenim cu solicitarea de demisie imediată a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu. Anunţăm depunerea unei plângeri penale împotriva lui Teodor Meleşcanu, cel care se face vinovat de boicotarea, blocarea românilor şi de o ruşine imensă făcută României. Sunt oameni bătuţi, umiliţi, luaţi cu carabinieri, cu poliţia naţională, cu jandarmeria, oameni loviţi de către jandarmeria din Olanda, oameni care au fost luaţi pe sus din secţiile de vot din Italia, Franţa, Olanda, Germania, Spania sau Marea Britanie”, a spus Rareş Bogdan, la finalul Biroului Executiv Naţional al PNL.

Liberalii mai solicită şi deblocarea iniţiativei legislative introduse de PNL cu privire la votul prin corespondenţă şi votul electronic.

“Solicit tuturor parlamentarilor responsabili, nu doar din PNL şi celelalte forţe ale opoziţiei, ci tuturor parlamentarilor responsabili să treacă de urgenţă la deblocarea iniţiativei legislative introduse de PNL cu privire la votul prin corespondenţă şi votul electronic. În acest moment, se află blocată în Comisia juridică condusă de Florin Iordache, la Camera Deputaţilor, for decizional. În cazul în care cei din PSD, ALDE, UDMR, împreună cu minorităţile naţionale, au înţeles ceva din votul de duminică şi din prezenţa la vot într-un număr extrem de mare a românilor, suntem convinşi că se vor ralia şi vor trece în 48 de ore prin Comisia juridică această iniţiativă legislativă şi apoi o vor supune la vot în Camera Deputaţilor. E obligatoriu ca votul electronic şi votul prin corespondenţă să fie introdus în procesul electoral, iar în cazul votului prin corespondenţă acest lucru trebuie să se întâmple încă de la alegerile prezidenţiale”. 

PNL a anunţat şi iniţierea unei comisii parlamentare de anchetă privind votul în diaspora.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a cerut scuze românilor din diaspora care nu au putut vota duminică sau au stat la coadă pentru a vota, anunţând că a dispus o anchetă în ţările în care s-au semnalat astfel de probleme.

“Doresc să îmi exprim regretul şi să cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot sau care au fost obligaţi să stea la coadă ore întregi pentru a putea vota. În pofida măsurilor luate de Ministerul Afacerilor Externe privind creşterea numărului secţiilor de votare din străinătate, care au ajuns la 441, procesul de votare în mai multe state, în special în Europa, nu s-a desfăşurat în condiţii bune sau satisfăcătoare. În consecinţă, am dispus o anchetă în ţările în care s-au semnalat situaţii regretabile, pentru a stabili cauzele şi măsurile necesare pentru a evita repetarea unor asemenea evenimente”, se arată într-un mesaj al ministrului de Externe, în contextul organizării alegerilor europarlamentare şi a referendumului în străinătate, potrivit MAE.

El a mai precizat duminică seara că nu are ce să îşi reproşeze cu privire la cozile formate la secţiile de votare din străinătate, menţionând că este nevoie de consens politic pentru schimbarea legislaţiei electorale. “Participarea foarte largă a contrazis practic toate evaluările pe care le-am avut. (…) În mare majoritate, cu cel puţin o treime – două treimi din secţiile de votare din străinătate s-a stat la coadă. Uneori s-a stat la cozi şi de două ore şi mai bine. La fel era şi prin Bucureşti, am văzut. (…) A fost o activitate foarte puternică în a-i determina să iasă la vot, ceea ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere, eu cred că ne-am atins limitele pe care putem noi să le asigurăm în materie de voturi în străinătate”, a declarat ministrul de Externe, la Antena 3.

Potrivit lui Meleşcanu, România are nevoie de o nouă legislaţie în ceea ce priveşte votul în străinătate, fie că este vorba despre trecerea la un sistem electronic sau despre votul prin corespondenţă. “Noi nu avem nici resursele materiale, nici umane pentru a acoperi zonele în care există majorităţi compacte de români. (…) Împărtăşesc ideea de a avea un consens cât mai larg în Parlament pentru a reuşi să găsim un sistem de vot acceptabil de către toţi şi care să ne permită să ieşim din această înfundătură”, a adăugat Meleşcanu.

Întrebat cu privire la posibilitatea de a demisiona, ca urmare a situaţiei de la secţiile de votare de peste hotare, Meleşcanu a răspuns că el nu are ce să îşi reproşeze. “Eu personal nu am ce să îmi reproşez, văd însă nevoia de a găsi o soluţie pentru ca aceste lucruri să nu se mai pună în cârca Ministerului de Externe şi a ministrului de Externe, pentru că este total incorect şi nedrept”, a susţinut ministrul. 

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)