* Zece grupuri parlamentare ale tuturor partidelor dedicate problemelor tehnologice au primit peste o jumătate de milion de lire sterline pe o perioadă de 12 luni.
Companiile Big Tech cheltuiesc sute de mii de lire sterline pe an pentru a avea acces la grupuri informale de parlamentari din Parlamentul britanic, potrivit Politico .
Înregistrările privind transparența arată că firmele tehnologice – inclusiv nume mari precum Google, Facebook, TikTok și Huawei – și alte interese de lobby au dat peste jumătate de milion de lire așa-numitelor Grupuri Parlamentare All-Party (APPG) pe o perioadă de 12 luni, începând cu ianuarie anul trecut.
Grupurile interpartidare, cunoscute sub numele de APPG, sunt alcătuite din parlamentari și membri ai Camerei Lorzilor, dar li se permite să implice persoane și organizații din afara parlamentului în funcționarea și activitățile lor. Nu au statut oficial în parlament – sunt distincte de comisiile parlamentare care examinează legislația – dar există pentru a permite legislatorilor să „se unească pentru a urmări un anumit subiect sau interes”, conform regulilor parlamentare.
Acoperind o gamă largă de subiecte de la probleme ale unor țări individuale la boli precum tuberculoza și sectoare precum industria mobilei, APPG-urile au fost considerate mult timp ca o cale relativ ieftină pentru lobbyiști de a avea acces la parlamentari și colegi interesați de problema lor.
Nu există nicio dovadă că implicarea companiilor încalcă regulile, potrivit Politico, dar “industria” de lobby din Marea Britanie face obiectul unui control intens, ca urmare a dezvăluirilor că fostul prim-ministru David Cameron a încercat să influențeze miniștrii în numele companiei de finanțe Greensill Capital, care a intrat în faliment. Acum se pun întrebări, de asemenea, dacă reglementările din jurul APPG-urilor sunt potrivite pentru scop.
Conform datelor privind transparența, publicate de parlamentul Marii Britanii și compilate de POLITICO, doar donații de 551.499 lire sterline au fost declarate de doar 10 APPG referitoare la tehnologie și mass-media.
“Cu siguranță este o sumă foarte mare de bani și trebuie să punem întrebarea, de ce companiile de tehnologie cred că merită să fie plătiți atâția bani? Este dificil să evităm concluzia că ei cred că primesc o mulțime de influență din aceasta”, a declarat Elizabeth David-Barrett, profesor de guvernanță și integritate la Universitatea din Sussex.
“Cercetările efectuate de-a lungul anilor sugerează că adesea publicul nu simte că are suficientă influență sau nu spune despre ceea ce le afectează viața, dar este îngrijorat de influența excesivă a sumelor mari de bani asupra deciziilor politice”, a adăugat Steve Goodrich, senior manager de cercetare la Transparency International – care a oferit el însuși finanțare unui APPG pentru combaterea corupției.
Influența Big Tech
Unul dintre cele mai bine finanțate APPG ale parlamentului este Forumul Parlamentar pentru Internet, Comunicații și Tehnologie (PICTFOR), despre care se spune că este cel mai mare și mai activ dintre toate APPG-urile.
“Reunim parlamentari din toate partidele și ambele Camere cu actori cheie din sectoarele internetului, comunicațiilor și tehnologiei pentru a se implica în cele mai presante probleme de astăzi și de mâine”, spune site-ul său web. Are 24 de membri parlamentari. Membrii industriei includ Amazon, Google, TikTok, Sky și Huawei.
Conform registrului de interese, publicat în martie, grupul a primit 165.999 de lire sterline de la o serie de companii de tehnologie, cu beneficii înregistrate în perioada 6 martie 2020 – 21 ianuarie 2021.
Pentru „calitatea de membru corporativ” se plăteşte 5.000 de lire sterline pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de lire sterline, pentru „membru mediu” – 2.000 de lire sterline pentru companiile cu o cifră de afaceri anuală cuprinsă între 1 milion și 50 milioane de lire sterline; există şi preţuri mai ieftine, pentru companiile mici, sectorul public, organizațiile de caritate, instituțiile academice și organismele comerciale.
Parlamentarul care conduce PICTFOR spune că APPG-urile sunt „vehicule importante prin care parlamentarii pot obține păreri de la stakeholderi, dar și grupuri utile pentru campanii”.
„Cu ajutorul PICTFOR, parlamentarii pot pune întrebări experților și membrilor de ONG-uri, cercetătorilor și organizațiilor caritabile pentru a îi ajuta să își desfășoarea activitatea legislativă. Aceste întâlniri sunt utile și legitime, însă ele trebuie organizate, iar din acest motiv avem un secretariat finanțat prin sponsorizări. Sponsorii noștri nu pot să ne dicteze ce să facem, însă”, mai spune el.