Update articol:

Politico: Departamentul de Justiție al SUA – interesat de activitatea lui Rudy Giuliani în România

Anchetatorii Departamentului de Justiție al SUA au pus întrebări legate de activitatea lui Rudy Giuliani, fostul avocat al lui Donald Trump, legată de România, potrivit a două persoane familiare cu investigația, citate de Politico.

Luna trecută, agenți FBI au percheziționat apartamentul și biroul lui Giuliani din New York, de unde au confiscat mai multe computere și telefoane mobile, ca parte a unei investigații cu privire la faptul că Giuliani a încălcat legea în activitatea sa pentru entități străine, inclusiv Legea de înregistrare a agenților străini. Giuliani a spus că „nu a reprezentat niciodată un cetățean străin” și că scrie în mod specific în contracte că nu va face lobby în numele sau nu va reprezenta entități străine.

În 2018, Giuliani a scris o scrisoare președintelui român Klaus Iohannis în care a denunțat „excesele” Direcției Naționale Anticorupție a României și a cerut o amnistie pentru persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni inițiate de DNA în ultimii ani.

Potrivit Politico, ceea ce Giuliani nu a menționat era că scrisoarea era trimisă  în numele Freeh Group, firma de consultanță a fostului director al FBI Louis Freeh, care l-a plătit pentru munca pentru un proiect legat de România. Giuliani nu a vrut să spună ce sumă a primit, iar scrisoarea sa către Iohannis este singura activitate legată de România cunoscută până acum.

Milionarul Gabriel „Puiu” Popoviciu, care a fost condamnat la șapte ani de închisoare într-un caz de fraudă imobiliară, l-a angajat pe Freeh în 2016 pentru a revizui probele împotriva sa. Grupul Freeh a constatat „numeroase deficiențe de fapt și de drept” în cazul care a condus la condamnarea sa. Un purtător de cuvânt al președintelui român a declarat pentru POLITICO că Iohannis nu a răspuns niciodată la scrisoare.

Popoviciu, în 2015, l-a angajat și pe Hunter Biden, fiul vicepreședintelui de atunci, Joe Biden, pentru a contribui la încetarea anchetei de fraudă împotriva sa.  Colaborarea ar fi încetat însă înainte de 2018, când a trimis Giuliani scrisoarea către Iohannis, conform Politico. Giuliani l-a criticat sever pe Hunter Biden pentru legăturile sale cu companii străine, inclusiv în Ucraina și China.

Popoviciu, care se afla la Londa în momentul condamnării, în 2017 și de atunci luptă împotriva extrădării în România, a spus că „nu știe nimic” despre interesele lui Giuliani în România. Când Politico l-a sunat pe Popoviciu și i-a trimis un mesaj despre munca lui Giuliani în România, el a răspuns: „Nu știu nimic despre interesul său pentru România. L-am întâlnit acolo când a fost invitat de un grup privat pentru un discurs [sic], dar nu avut niciodată un contact direct. ”

Nici Giuliani nu a vorbit prea multe despre activitatea sa în România. Întrebat, în 2018, dacă scrisoarea trimisă președintelui avea legătură cu Popoviciu, el a răspuns: „Situația generală nu înseamnă un singur caz. Scrisoarea vorbește de la sine, restul îl aflați clientul meu”. Intervievat de Politico, tot în 2018, Giuliani spunea că scrisoarea se bazează „pe un raport” pe care l-a primit de la Freeh și că Freeh Goup i-a plătit onorariul

Ucraina și România nu sunt singurele țări din afara SUA unde Giuliani a făcut afaceri. Fostul primar a fost partener la o firmă de avocatură, Bracewell & Giuliani, care avea un birou în Kazahstan. Firma de consultanță a lui Giuliani a lucrat și cu o firmă de energie administrată de stat în Qatar, potrivit The Wall Street Journal, iar acesta a semnat un contract de instruire a forțelor de ordine pentru Ministerul de Interne al Bahrainului în 2019.

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu