Update articol:

Politico: Frenezia din jurul GameStop declanșează cel mai intens control al Washingtonului de pe Wall Street în mai bine de un deceniu

SUA capitoliu Sursa foto: pixabay.com/photos/us-capitol-government-washington-dc-477987

Frenezia din jurul tranzacționării acțiunilor GameStop declanșează cel mai intens control al Washingtonului de pe Wall Street în mai bine de un deceniu, fiind organizate audieri și investigații care amenință brokerii și fondurile speculative din centrul tulburărilor, scrie Politico.

Casa de brokeraj Robinhood Financial se confruntă cu cele mai tăioase întrebări și și-a intensificat prezența la Washington pe măsură ce bussinesul său a crescut. În ultimul an, firma a recrutat o serie de insideri cu experiență la Securities and Exchange Commission, la comitetele congresuale și la Trezorerie.

Robinhood a atras anul trecut milioane de investitori mici, adesea tineri, prin aplicația sa populară de tranzacționare, dar s-a confruntat cu amenzi, procese și acuzații că nu a reușit să-și protejeze clienții. A înfuriat parlamentarii  săptămâna aceasta, când a restricţionat achizițiile de acţiuni GameStop.

Ancheta va cuprinde o gamă largă de jucători de pe Wall Street, declanşând ceea ce mulți critici spun că este o dezbatere de mult așteptată – dacă structura complexă a pieței servește investitorilor medii sau este plină de conflicte de interese și susceptibilă de manipulare.

„Sunt profund îngrijorat de faptul că aceste schimbări de tip casino cu acțiuni ale GameStop și ale altor companii sunt încă un alt exemplu de manieră care interferează cu funcția „ corectă, ordonată și eficientă” a pieței, ridicând întrebări evidente cu privire la încrederea publicului în piață și în cei care tranzacționează în ea”, a declarat vineri senatorul Elizabeth Warren (D-Mass.) într-o scrisoare adresată SEC (Securities and Exchange Commision).

Haosul de tranzacționare care zguduie acum Robinhood și alte platforme de tranzacționare este legat de creşteri la mai mult de zece acțiuni care par a fi conduse parțial de utilizatorii site-ului de socializare Reddit. Utilizatorii site-ului au declarat că doresc să pedepsească fondurile speculative care pariau pe scăderi la GameStop și alte companii. Pe măsură ce acţiunile au crescut, fondurile speculative care pariau pe scăderi au avut de suferit. Acțiunile GameStop au crescut cu 68% vineri, revenind de la declinul accentuat de joi.

Volatilitatea extremă a forțat cel puțin un fond speculativ să caute un ajutor de la investitori și a determinat un protest din partea traderilor de pe Wall Street. Nu este clar cine se află de ambele părţi, dar dinamica a declanșat o alarmă populistă din partea parlamentarilor care au profitat de ocazie pentru a lovi în societățile financiare.

Joi, într-o succesiune rapidă, doi dintre cei mai implacabili critici din Washington ai Wall Street – președintele Comitetului bancar al Senatului, Sherrod Brown (D-Ohio) și președintele Serviciilor Financiare, Maxine Waters (D-California) – au anunțat că vor desfășura audieri pe piața bursieră .

Brown și Waters promit că firmele de pe Wall Street vor da socoteală  în cadrul audierilor, care nu au fost încă programate oficial. Nu au arătat nici o simpatie pentru fondurile speculative care au suferit pierderi masive și, în schimb,  au promis să cerceteze rolul lor în această afacere.

“Trebuie să ne ocupăm de fondurile speculative a căror conduită lipsită de etică a dus direct la volatilitatea recentă a pieței”, a spus Waters într-un comunicat. „Trebuie să examinăm piața în general și cum a fost manipulată de fondurile speculative și de partenerii lor financiari în beneficiul propriu, în timp ce alții plătesc prețul”.

Potrivit Politico, incidentul poate declanșa cea mai mare atenție politică asupra mecanismelor de tranzacționare a acțiunilor de la „prăbușirea rapidă” din 2010, când o fluctuație istorică și neașteptată a prețurilor acțiunilor a nedumerit oficialii și investitorii, determinând audieri și investigații de ani de zile.

„Din păcate, ar trebui să fie un alt moment de „flash crash” care îi trezește pe oameni din falsul lor sentiment de securitate că piețele noastre funcționează corect, când de fapt sunt pline de fraude, manipulări și conflicte de interese de care beneficiază marii jucători și înșală ”și jucătorii de retail”, a declarat președintele și CEO-ul Better Markets, Dennis Kelleher, care pledează pentru o supraveghere mai mare a Wall Street.

Deși numeroase alte platforme care oferă tranzacționare bazată pe aplicații pentru investitorii mici – inclusiv Interactive Brokers, E-Trade și Schwab – au limitat, de asemenea, accesul la tranzacționare în acţiuni GameStop și alte acțiuni, majoritatea criticilor au fost îndreptate către Robinhood, casa de brokeraj care spune că are misiunea de „a democratiza finanțele pentru toți”.

Platforma de tranzacționare a fost în activitate intensă  anul trecut, când un val de investitori individuali blocați acasă în timpul pandemiei au folosit aplicația pentru a tranzacţiona acțiuni într-o piață în creștere. Robinhood a atras clienții cu interfața sa simplă și ușor de utilizat și susține că oferă tranzacții „fără comisioane”, precum cele oferite de „marile firme de pe Wall Street”.

Dar Robinhood s-a confruntat cu întrebări din ce în ce mai mari cu privire la respectarea numelui său de salvator pentru investitorii mici.

Anul trecut, Robinhood a fost de acord să plătească 65 de milioane de dolari pentru a achita taxele SEC că nu a reușit să dezvăluie veniturile pe care le-a primit din vânzarea comenzilor clienților săi către alte firme de tranzacționare, privându-i pe clienții săi de 34 de milioane de dolari.

Autoritățile de reglementare din Massachusetts au acuzat separat compania că încalcă legile privind consilierea investițiilor și tratează tranzacționarea acțiunilor ca pe un „joc” pentru a atrage clienții tineri și fără experiență să facă mai multe tranzacții.

Fostul președinte al SEC, Jay Clayton, le-a spus parlamentarilor anul trecut că „trebuie să facem ceva” după sinuciderea unui tânăr de 20 de ani care credea că a suferit pierderi uriașe la Robinhood.

Robinhood a început să angajeze grupuri de lobby și foști oficiali guvernamentali.

Lista salarială îi include pe fostul comisar SEC Dan Gallagher, acum ofițer juridic șef al Robinhood; fost consilier senior al Congresului și oficial al administrației Trump, Beth Zorc, consilier general asociat al companiei; fostul șef de cabinet al SEC și consilier șef de anchetă al Comitetului bancar al Senatului Lucas Moskowitz, consilier general adjunct al companiei; și fostul purtător de cuvânt al Autorității de reglementare a Trezoreriei și Industriei Financiare, Josh Drobnyk, vicepreședintele companiei pentru relații corporative și comunicații.

Robinhood are o listă de locuri de muncă deschisă pe LinkedIn pentru un manager de afaceri federale.

Joi, CEO-ul Robinhood, Vlad Tenev, a fost obligat să respingă zvonurile că acționează în numele fondurilor speculative și, în schimb, a spus că firma limitează tranzacționarea din cauza cerințelor financiare și „protejează firma și clienții noștri”.

Robinhood a strâns 1 miliard de dolari de la investitori, încercând să gestioneze cererea investitorilor.

Tenev a spus că firme a acționat „preventiv” pe fondul unei volatilități extreme a pieței pentru a-și restricționa clienții de la achiziționarea acțiunilor a 13 companii, în timp ce încerca să gestioneze obligațiile financiare, inclusiv regulile de capital SEC și depozitele de compensare necesare pentru susținerea tranzacțiilor. Într-un interviu acordat CNBC, Tenev a negat că compania se confruntă cu o penurie de lichiditate și a respins zvonurile că acționează în numele oricărui fond de acoperire extern sau al unui jucător de pe piață.

Oficialii SEC au spus vineri parlamentarilor că o parte din motivul pentru care unele case de brokeraj au restricționat achizițiile în această săptămână a fost că au încercat să echilibreze obligațiile financiare legate de tranzacții în timpul unei volatilități intense.

„A fost o decizie dificilă și asta a trebuit să facem ca parte a operațiunilor normale”, a spus Tenev.

Controversa comercială a reînnoit atenția asupra imperiului financiar al miliardarului Ken Griffin, fondatorul a două companii care sunt expuse problemei pe fronturi diferite.

Fondul speculativ Citadel al lui Griffin a ajutat luni să se salveze un alt fond speculativ, Melvin Capital Management, care a suferit pierderi semnificative din cauza volatilității GameStop.

Acest lucru a amplificat controlul unei alte afaceri Griffin, Citadel Securities, una dintre firmele de tranzacționare electronică care cumpără ordine de acțiuni de la Robinhood și execută tranzacțiile. Practica pe scară largă a industriei – cunoscută sub numele de plată pentru fluxul de comenzi – este controversată din cauza îngrijorării cu privire la beneficiul investitorilor individuali. Susținătorii spun că reduce costurile de tranzacționare.

Firmele Citadel nu au fost acuzate de acțiuni greșite, dar sunt ținte evidente pentru parlamentarii care cercetează problema. Reprezentanții companiei spun că afacerile funcționează separat. Citadel Securities a declarat că nu a ordonat niciunei case de  brokeraj de acțiuni să suspende tranzacționarea. Fondul speculativ Citadel a declarat că nu este responsabil pentru decizia unui broker de a opri tranzacționarea.

Având în vedere nivelul de interes public, GameStop va deveni una dintre primele și cele mai examinate probleme care așteaptă atenția din partea lui Gary Gensler, un autor de reglementare agresiv care a fost adus de președintele Joe Biden pentru a conduce SEC, dacă va fi confirmat de Senat.

“Gensler ar fi verificat tot dacă ar fi fost președinte, dar nu este și nu va fi până la jumătatea lunii martie cel mai devreme”, a declarat Isaac Boltansky, director de cercetare politică pentru Compass Point Research & Trading.

SEC se va confrunta cu presiuni pentru a arăta că abordează problemele de lungă durată ale pieței despre care parlamentarii și susținătorii investitorilor spun că a rămas nesupravegheată, inclusiv puterea regulilor de manipulare a pieței și măsurile de transparență pentru a ajuta investitorii individuali.

Fondurile speculative, care investesc bani în numele persoanelor și instituțiilor bogate, au atras deja o oarecare atenție de reglementare la debutul pandemiei.

Stresul extrem de pe piețele cheie ale datoriilor a forțat Rezerva Federală să intervină pentru a se asigura că toate tipurile de companii vor putea împrumuta bani pentru a supraviețui blocajelor la nivel național. Au explodat strategiile de tranzacționare riscante ale unor fonduri speculative, care au fost identificate ca un potențial contribuitor la situația dificilă a pieței.

Aceste evenimente și episodul GameStop au puține suprapuneri în ceea ce privește detaliile, dar o atenție reînnoită a parlamentarilor ar putea alimenta solicitările pentru o mai mare transparență în activitățile fondurilor mari.

„Gradul de răspuns pe care îl vedem atât în ​​rândul parlamentarilor, cât și al publicului, în general, amintește că rămân multe întrebări cu privire la interesul căruia servește cu adevărat sistemul financiar”, a declarat Kathryn Judge, profesor la Columbia Law School.

Totuși, disponibilitatea fondurilor speculative de a paria împotriva acțiunilo poate contribui, de asemenea, la menținerea prețurilor mai aproape de valoarea percepută a unei companii. Acest lucru ar putea face mai dificil pentru parlamentari să indice deficiențe specifice de reglementare legate de GameStop, mai ales că fondurile speculative pierd în mod regulat bani din așa-numita vânzare în lipsă.

„Industria fondurilor speculative sprijină un acces mai mare la piețele financiare”, a spus Bryan Corbett, președinte și CEO al Asociației Fondurilor Administrate, care reprezintă acea industrie. „Corectitudinea esențială pentru toți investitorii necesită o piață ordonată cu o funcție eficientă de descoperire a prețurilor. Favorizează stabilitatea, reduce riscul și încurajează încrederea pieței”.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/01/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGA 15(16).02.2023

ROMCARBON SA (ROCE) (27/01/2023)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) pentru S2, 2022