Update articol:

SUA cer Moscovei să continue discuţiile despre Ucraina şi controlul armamentului

rusia-sua

Statele Unite i-au cerut miercuri Rusiei să continue discuţiile după o primă rundă de convorbiri cu privire la Ucraina, desfăşurată în această săptămână, inclusiv în legătură cu subiecte precum controlul armamentului, informează Reuters.

”Dacă Rusia pleacă … atunci va fi destul de evident că nu a fost niciodată serioasă în legătură cu continuarea dialogului diplomatic şi iată de ce la nivel colectiv ne pregătim pentru orice eventualitate”, a declarat Wendy Sherman, adjunctă a secretarului de stat american, după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, desfăşurată miercuri la Bruxelles.

”Ritmul anevoios al angajamentelor multilaterale şi bilaterale din această săptămână demonstrează că SUA şi aliaţii şi partenerii noştri nu se mişcă încet. Rusia este cea care trebuie facă o alegere absolută: dezescaladare şi diplomaţie sau confruntare şi consecinţe”, a spus Sherman.

De asemenea, ea a ţinut să remarce că este important faptul că Rusia nu a respins ideea de a continua discuţiile. ”Ceea ce cred că Rusia a auzit clar de la toţi aliaţii astăzi este faptul că este foarte dificil să ai dialog, să ai diplomaţie care să ducă la succes atunci când în realitate ai exerciţii cu 100.000 de soldaţi cu muniţie de război, propagandă, dezinformare, alte eforturi ce subminează acel cadru”, a adăugat reprezentanta Departamentului de Stat american.

Wendy Sherman a avertizat că Rusia trebuie să adopte măsuri pentru dezescaladare pentru a se ajunge la o soluţie pe cale diplomatică, în caz contrar Moscova trebuind să suporte ”consecinţe destul de grave”.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia a avut loc la două zile după ce reprezentanţii Washingtonului şi ai Moscovei s-au întâlnit la Geneva în vederea detensionării situaţiei legate de securitatea la frontiera ruso-ucraineană.

Rusia a acuzat Occidentul că nu reuşeşte să conştientizeze urgenţa solicitărilor ei. Moscova susţine că extinderea NATO de la 16 membri, la finalul Războiului Rece, la 30 în prezent – printre care un număr mare de foste republici comuniste din Europa Centrală şi de Est – constituie o ameninţare pentru securitatea Rusiei şi că această ţară trebuie să traseze ”linii roşii” pentru a se proteja.

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)