ROMA – Mafia iubește criza, scrie Politico. De-a lungul istoriei lor de 150 de ani în sudul Italiei, sindicatele crimei organizate din țară au obținut profit din situații de urgență, precum cutremure și focare de holeră prin aprovizionarea lucrătorilor agricoli, fixarea contractelor de construcție sau sifonarea fondurilor destinate salubrizării orașului.
Pe parcursul crizei economice de peste zece ani din Italia, grupurile mafiote și-au spălat profiturile vaste din traficul de droguri investind și obținând controlul asupra întreprinderilor cu probleme, în special în nord, mai scrie publicaţia.
Epidemia de coronavirus care se extinde prin Europa oferă mafiei o altă oportunitate de afaceri profitabilă – și nu doar în Italia, conform Politico. Blocajele naționale stricte, controalele poliției și anularea zborurilor au distrus fluxuri semnificative de venituri – inclusiv prostituția, traficul de droguri și extorcarea – dar organizațiile criminale prădătoare sunt în măsură să valorifice ceea ce urmează.
Deoarece Europa încearcă să se reconstruiască și să reinvestească în economia sa, metoda Mafiei de a se infiltra în afaceri private legitime pentru a profita de punctele slabe dintr-o economie distrusă s-ar putea dovedi incredibil de profitabilă, conform Politico.
„Virusul a demonstrat că nu ţine cont de frontiere, la fel şi mafia”, a declarat generalul Giuseppe Governale, șeful Direcției de investigare anti-mafie (DIA) din Italia, o agenție multiforce în stil FBI. Acesta a adăugat: „Este ca apa, se mișcă oriunde există un gol”.
Cu toată Europa afectată de pandemie – și restricţiile care încep să afecteze economic – activitatea criminală este probabil să se întindă pe întregul bloc european în lunile următoare, avertizează oficialii. “Nu există nicio ţară [UE] care să fie scutită de această problemă”, a declarat Sabrina Pignedoli, europarlamentar din Mișcarea 5 Stele din Italia, care a organizat recent un eveniment în Parlamentul European pentru creșterea gradului de conștientizare a activității mafiei în Europa. Mafia rusă și albaneză pot reprezenta, de asemenea, un risc. „Nu este doar o problemă italiană”, a mai spus ea, potrivit Politico.
“Metoda”
Mafia are o metodă specifică pentru a profita de momentele de criză, conform Politico. Sindicatele crimei din Italia, în special Ndrangheta, care controlează o mare parte a comerțului cu cocaină din Europa, vor căuta să ofere lichiditate companiilor cu probleme în schimbul acțiunilor, a declarat Maurizio De Lucia, procurorul principal din orașul sicilian Messina.
„Mafia oferă împrumut unui proprietar al unei afaceri care are nevoie de bani. Acesta din urmă ştie cu cine are de-a face, dar crede că poate gestiona situația. Se înșală”, a spus De Lucia, descriind ceea ce el a numit „metoda”. În general, mafia cere proprietarului afacerii să angajeze pe cineva, o favoare pe care proprietarul nu prea o poate refuza. “Această persoană începe să dea ordine, să schimbe produse sau să organizeze renovări”, a spus De Lucia.
“Proprietarul protestează, spunând că este compania sa. Dar i se spune: «Nu mai este». Proprietarul este transformat într-o marionetă, sau un om de fațadă, pentru mafia, care beneficiază de relația sa cu băncile și de datele din registrele contabile.
Direcţia centrală a poliţiei privind criminalitatea din Italia (DAC) a avertizat cu privire la mișcări agresive în întreprinderile din lanțul de aprovizionare agroalimentară, infrastructura de sănătate, furnizarea de servicii medicale și sectorul hotelier și restaurante.
De asemenea, grupurile mafiei privesc din ce în ce mai mult către economii cu rate de creștere ridicate, precum Europa de Est. Paradisurile fiscale și țările din UE care sunt mai puțin atente la operaţiunile de spălarea banilor ar putea deveni, de asemenea, ținte, a declarat Pignedoli, europarlamentarul 5 Stele.
Mafia s-a infiltrat deja în economia germană și are o poziție puternică în Spania, în special în hoteluri și turism, potrivit lui Pignedoli. S-au infiltrat, de asemenea, în Franța și Belgia.
În ultimul deceniu, mafia italiană a dezvoltat expertiză în sifonarea fondurilor UE pentru lucrări structurale – în timp ce guvernele injectează fluxuri de numerar în economiile Europei pentru reconstrucție. „Ndrangheta, în special, a exportat acest know-how în alte țări europene, în special în Europa de Est”, potrivit Pignedoli.
Jurnalistul Ján Kuciak a fost ucis în timp ce investiga fenomenul din Slovacia în 2018.
“Mafia va lucra oriunde există o capacitate de corupție a funcționarilor, care vor cădea în capcană, fie pentru că sunt necunoscători, fie sunt dispuși să fie corupți”, a declarat Governale, șeful anti-mafia din Italia.
Investițiile masive în infrastructură pentru a stimula economia vor furniza, de asemenea, lucrări pentru companiile tradiționale, cum ar fi construcțiile, producţia de ciment și transporturi. Deși controalele la licitațiile publice sunt concepute pentru a înlătura întreprinderile infracționale, amploarea pe scară largă a investițiilor planificate în urma epidemiei de coronavirus ar putea însemna că aceste procese sunt grăbite și mai puțin susceptibile de a detecta afaceri ilegitime, a spus Guvernale.
Activități noi
Deja, grupurile mafiote au început să lucreze în apropierea operaţiunilor de izolare care au dus la mai mulți polițiști pe străzi și au afectat comerțul și călătoriile internaționale.
Unele grupări livrează droguri la domiciliu pentru a ajunge la clienți, în timp ce altele le vând discret la cozile din supermarketuri sau găsesc spații alternative, inclusiv biserici, potrivit unui infiltrat Cosa Nostra.
Prețurile au crescut, iar cererea rămâne ridicată. „Oamenii găsesc întotdeauna bani pentru droguri”, a spus sursa, citată de Politico.
Crima organizată a fost puternic afectată de închiderea multor magazine și a tuturor barurilor și restaurantelor. Însă pe propriul lor teritoriu, grupurile mafiote au dorit să arate înțelegere.
Aceștia aplică „principiul fierarului”, a spus Governale, explicând: „Există momente grele. Chiar acum aceştia trebuie să fie ca o nicovală și să îndure, așteptând vremuri mai bune. Când vine vorba de reconstrucție, ei devin ciocan și lovesc din nou”.
Unele grupuri criminale dezvoltă noi activități pentru exploatarea situației de urgență, potrivit unui raport al Europol.
Comerțul cu măști, mănuși și produse farmaceutice contrafăcute sau inferioare sunt „în plină expansiune” în economia pandemică. Luna trecută, o operațiune transnațională a agenției a dus la 121 de arestări și confiscarea a 13 milioane de euro în produse farmaceutice potențial periculoase și 34.000 de măști chirurgicale contrafăcute.
Agenția a raportat, de asemenea, furturi din mai multe state ale UE care au folosit acelaşi mod de operare: autorii pretind că sunt salariaţi ai autorităţilor sau de îngrijire a sănătății şi care oferă materiale informaționale, produse de igienă sau „teste corona”.
Completarea golului
În zonele mafiei din sudul Italiei, unde mulți lucrează la negru, fără să plătească impozite, poliția se teme că sărăcia, exacerbată de izolare, ar putea oferi teren fertil pentru recrutarea de noi locotenenți ai mafiei. Mișcarea 5 Stele a lui Pignedoli a solicitat înțelegeri de la stat pentru toți cei fără venituri.
Tot în Europa, oamenii de afaceri solicită tot mai mult ajutor guvernelor. Aceştia spun că statele ar trebui să ofere lichiditate în sistem și să dea garanţii băncilor, astfel încât să poată împrumuta companiile care au fost afectate de epidemie.
„Statul trebuie să fie alături de cei aflați în dificultate sau altcineva o va face”, a spus Governale, adăugând: “Mafia devine puternică atunci când statul este absent. Este ca principiul vaselor comunicante – dacă statul nu este prezent, spațiul va fi ocupat de altcineva”.
La fel ca virusul în sine, creşterea activității infracționale din întreaga UE este probabil să necesite un remediu la nivel european. Dar răspunsurile eficiente pot fi limitate de o lipsă a legislației specifice anti-mafie din statele individuale și de paradisurile fiscale.
În Germania, de exemplu, nu există o limită de plată în numerar. Lipsa de conștientizare în țări precum Olanda a permis ca anumite sectoare, inclusiv horticultura, să fie infiltrate de Ndrangheta, care o exploatează pentru spălarea banilor și ascunderea transporturilor de droguri, conform Politico. Deși autoritățile olandeze au sporit cooperarea judiciară cu alte țări, legislația anti-mafie încă lipsește.
În acest moment, organizațiile criminale au un avantaj major: liderii politici sunt preocupaţi de riscurile imediate pentru sănătate ale focarului. „Deocamdată, crima organizată nu se numără printre prioritățile Comisiei [Europene]”, a spus Pignedoli.