Update articol:

Politico: Sebastian Kurz (și mama sa) se luptă cu sistemul judiciar din Austria

Sebastian Kurz Sursa foto: twitter.com/sebastiankurz/photo
  • Atacurile cancelarului și ale aliaților împotriva anchetei de corupție amenință statul de drept, avertizează criticii.

Politicienii aflați în criză au tendința fie de a-și ataca adversarii, fie de a încerca să schimbe subiectul. Cancelarul austriac Sebastian Kurz și-a mobilizat mama, potrivit Politico.

„Mama mea este extrem de tristă și îngrijorată”, a declarat cancelarul austriac pentru cotidianul Kronen Zeitung la începutul acestei luni. „Ea spune că și-a dorit altceva pentru mine decât politica și acest tratament”.

Mama lui Kurz are dreptate să fie îngrijorată. Fiul ei, în vârstă de 34 de ani, se confruntă cu o investigație penală pentru că ar fi mințit într-o anchetă parlamentară – o infracțiune care poate duce până la trei ani de închisoare. Kurz nu este singurul care are probleme; mai mulți membri ai cercului său apropiat, inclusiv prietenul său, ministrul de finanțe Gernot Blümel, sunt cercetați pentru infracțiuni care variază de la luare de mită până la obstrucționarea justiției în legătură cu un scandal care a ieșit la lumină pentru prima dată în 2019, pe fondul dovezilor că politicieni în vârstă tranzacționau favoruri și influență pentru locuri de muncă de top la un operator de cazinouri austriac.

Toți cei cercetați spun că sunt nevinovaţi. Kurz a anunţat că nu va demisiona dacă va fi acuzat. El a refuzat să spună ce ar face dacă ar fi condamnat, respingând ideea din start.

Ceea ce este cu adevărat în joc în acest scandal amplu, spun analiştii, nu este viitorul numelor implicate, ci statul de drept în Austria. Folosirea de către Kurz a mamei sale ca martor al presupusului tratament la care a fost supus în timpul anchetei este unul dintre exemplele mai inofensive pentru ceea ce mulți consideră o încercare orchestrată de discreditare a cercetărilor. Sunt deosebit de îngrijorătoare, spun ei, atacurile persistente împotriva procurorilor și anchetatorilor în care Kurz și colaboratorii săi s-au angajat în ultimele luni.

“Pericolul este că atunci când cancelarul sau un alt oficial de rang înalt atacă sistemul judiciar”, a declarat Heinz Mayer, un expert constituțional austriac.

Potrivit Politico, acesta este un model cunoscut în toată Europa Centrală, unde politicieni ca premierul maghiar Viktor Orbán și liderii Partidului Drept și Justiție din Polonia și-au castrat sistematic sistemul judiciar din țările lor de-a lungul anilor. Aceste mișcări au atras furia Uniunii Europene, dar Bruxelles s-a dovedit până acum neputincios să facă multe în acest sens, conform Politico.

În timp ce justiția independentă a Austriei este încă intactă, criticii avertizează că guvernul Kurz a lansat un asalt total asupra sa. (Biroul lui Kurz nu a răspuns unei cereri de comentarii.)

Cel mai impresionant episod a avut loc la începutul acestei luni, când Blümel, care se află în anchetă pentru o presupusă luare de mită, a escaladat o înfruntare la Curtea Constituțională, refuzând să se conformeze ordinului de a preda mii de pagini de documente unei anchete parlamentare care investighează presupusa faptă de corupție.

Ministrul a dat înapoi doar după ce președintele austriac Alexander Van der Bellen a amenințat că va trimite armata pentru a executa ordinul.

Președintele, al cărui rol este în mare parte ceremonial, a fost foarte tulburat de acest episod, considerându-l ca fiind o eroziune mai largă a standardelor în rândul clasei guvernamentale. Pentru acest fapt, el a vorbit, printr-un mesaj video de la palatul său de la Viena, despre importanța statului de drept , numindu-l „sistemul imunitar al statului nostru”.

„Instituțiile noastre judiciare trebuie să-și poată desfășura munca în pace fără întrerupere”, a spus el. „Trebuie să luăm aceste instituții în serios.”

Strategia cancelarului este de a discredita treptat integritatea sistemului judiciar prin atacuri și aluzii neîncetate, a spus expertul  constituțional austriac Mayer.

Anul trecut, de exemplu, Kurz le-a spus jurnaliștilor în cadrul unui briefing că biroul procurorului anti-corupție este un instrument al social-democraților din opoziție. Deși, mai târziu, Kurz a spus că a fost citat greșit, ştirile au “jucat” în favoarea sa, aruncând suspiciuni asupra procuraturii.

Apoi, la începutul acestui an, Kurz a acuzat procurorii că au lansat informații false. Unul dintre procurorii principali ai cazului, Matthias Purkart, a declarat parlamentului săptămâna trecută că biroul său a fost subiectul „diversiunilor” persistente din culise ale oficialilor guvernamentali care i-au împiedicat activitatea.

Ca urmare a deciziei procurorilor anticorupție de a-l numi pe Kurz suspect,  autoritățile de supraveghere au declanșat o investigație internă dacă au urmat procedurile adecvate, a spus Purkart.

Preocupări pe termen lung

Procurorii anticorupție se bucură de o autonomie largă în urmărirea cazurilor, dar în cele din urmă se raportează la ierarhia Ministerului Justiției. Deși ministerul se află acum sub controlul Verzilor, partenerul de coaliție al lui Kurz, instituţia a fost mult timp în “curtea” Partidului Popular (ÖVP) al cancelarului și mulți dintre funcționarii publici de top au legături strânse cu tabăra sa.

Unul dintre acești oficiali este Christian Pilnacek, care până de curând supraveghea toate urmăririle penale, fiind considerat drept cel mai puternic funcționar public al ministerului. Pilnacek este în curs de anchetă pentru că ar fi împărtășit informații confidențiale cu persoane din afara ministerului, dar şi pentru alte presupuse abateri. Procurorul superior, care a fost suspendat în martie, neagă orice acțiune greșită.

Comunicările lui Pilnacek cu tabăra lui Kurz relevă un nivel de colaborare între un procuror puternic și înalți oficiali guvernamentali care ar putea pune în pericol integritatea sistemului judiciar independent, spun criticii.

Potențialul unor astfel de daune instituționale pe termen lung îi îngrijorează chiar și pe unii din cercul conservator al lui Kurz. Franz Fischler, fost comisar austriac al UE din partidul cancelarului, a declarat că țara sa se confruntă cu o dinamică similară cu cea a SUA sub fostul președinte Donald Trump, ale cărui atacuri neîncetate asupra celor care investighează presupusele sale acțiuni greșite au zdruncinat încrederea publicului în sistemul juridic.

„Dar, ca și SUA, cred că sistemul austriac este în cele din urmă suficient de puternic pentru a rezista acestor riscuri”, a spus Fischler.

 

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022