Update articol:

Curtea supremă din Spania îl investighează pe fostul rege Juan carlos într-un caz de corupţie din Arabia Saudită

Parchetul Instanţei Supreme din Spania a deschis o anchetă împotriva fostului rege Juan Carlos care a abdicat în urmă cu şase ani, privind atribuirea de către Arabia Saudită a unui contract cu privire la o linie feroviară de mare viteză, a anunţat luni într-un comunicat Parchetul General spaniol, relatează Reuters.

Procuratura va cerceta dacă fostul rege poate fi inclus în dosarul de corupţie pentru orice acțiune care a avut loc după ce și-a pierdut imunitatea când a abdicat în iunie 2014 în favoarea fiului său Felipe.

„Această anchetă se concentrează, mai exact, pe stabilirea sau eliminarea relevanței penale a faptelor care s-au întâmplat după iunie 2014, când regele nu mai era protejat de imunitate”, se arată în comunicat. Casa Regală spaniolă nu a răspuns la o cerere de comentariu. Avocatul lui Juan Carlos nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Juan Carlos a devenit popular pentru rolul său în tranziția țării la democrație, la sfârșitul anilor șaptezeci, înainte ca diverse scandaluri să fi erodat aprobarea publică în urmă cu un deceniu și l-au obligat să-i dea tronul fiului său.

Această procedură derivă dintr-o anchetă efectuată de către parchetul anticorupţie cu privire la a doua fază a unui contract cu privire la o legătură feroviară de mare viteză între Mecca şi Medina, în Arabia Saudită, care a fost atrobuit unui consorţiu de întreprinderi spaniole în 2011.

La jumătatea lunii martie, regele Felipe a spus că a renunțat la orice moștenire de la tatăl său și și-a întrerupt indemnizația de la palat în urma acuzațiilor de conturi secrete offshore.

Decizia lui Felipe a venit după ce ziarul La Tribune de Genève a dezvăluit că Juan Carlos ar fi primit suma de 100 de milioane de dolari din partea regelui Abdallah  al Arabiei Saudite, în 2008.  Biroul regelui spaniol a refuzat să comenteze informaţia.

Ziarul a spus că Juan Carlos a dat  65 de milioane de dolari Corinnei zu Sayn-Wittgenstein, o femeie de afaceri cu care a avut o relație care a dus la abdicarea lui. 

BVBStiri BVB

RAIFFEISEN BANK - OB. 2028 (RBRO28) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (30/07/2021)

Convocare AGA Ordinara si Extraordinara in data 10(11).09.2021

RAIFFEISEN BANK _ OB. 2026 (RBRO26) (30/07/2021)

Rezultate financiare semestriale 2021