Update articol:

Curtea supremă din Spania îl investighează pe fostul rege Juan carlos într-un caz de corupţie din Arabia Saudită

Parchetul Instanţei Supreme din Spania a deschis o anchetă împotriva fostului rege Juan Carlos care a abdicat în urmă cu şase ani, privind atribuirea de către Arabia Saudită a unui contract cu privire la o linie feroviară de mare viteză, a anunţat luni într-un comunicat Parchetul General spaniol, relatează Reuters.

Procuratura va cerceta dacă fostul rege poate fi inclus în dosarul de corupţie pentru orice acțiune care a avut loc după ce și-a pierdut imunitatea când a abdicat în iunie 2014 în favoarea fiului său Felipe.

„Această anchetă se concentrează, mai exact, pe stabilirea sau eliminarea relevanței penale a faptelor care s-au întâmplat după iunie 2014, când regele nu mai era protejat de imunitate”, se arată în comunicat. Casa Regală spaniolă nu a răspuns la o cerere de comentariu. Avocatul lui Juan Carlos nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Juan Carlos a devenit popular pentru rolul său în tranziția țării la democrație, la sfârșitul anilor șaptezeci, înainte ca diverse scandaluri să fi erodat aprobarea publică în urmă cu un deceniu și l-au obligat să-i dea tronul fiului său.

Această procedură derivă dintr-o anchetă efectuată de către parchetul anticorupţie cu privire la a doua fază a unui contract cu privire la o legătură feroviară de mare viteză între Mecca şi Medina, în Arabia Saudită, care a fost atrobuit unui consorţiu de întreprinderi spaniole în 2011.

La jumătatea lunii martie, regele Felipe a spus că a renunțat la orice moștenire de la tatăl său și și-a întrerupt indemnizația de la palat în urma acuzațiilor de conturi secrete offshore.

Decizia lui Felipe a venit după ce ziarul La Tribune de Genève a dezvăluit că Juan Carlos ar fi primit suma de 100 de milioane de dolari din partea regelui Abdallah  al Arabiei Saudite, în 2008.  Biroul regelui spaniol a refuzat să comenteze informaţia.

Ziarul a spus că Juan Carlos a dat  65 de milioane de dolari Corinnei zu Sayn-Wittgenstein, o femeie de afaceri cu care a avut o relație care a dus la abdicarea lui. 

BVB | Știri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (07/12/2021)

Achizitie companie de proiect parc fotovoltaic

SOCIETATEA DE CONSTRUCTII NAPOCA SA (NAPO) (07/12/2021)

Cerere de deschidere a procedurii insolventei

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (07/12/2021)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (07/12/2021)

Finalizare Plan de plata pe baza de actiuni

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (07/12/2021)

Tarife reglementate aplicabile de la 01 ianuarie 2022