Update articol:

Polonia încheie cu SUA un acord strategic pentru energia nucleară de 18 miliarde de dolari

Sursa foto: pixabay.com/photos/flag-the-national-polish-two-4557252

Statele Unite și Polonia au încheiat un acord de energie nucleară în valoare de 18 miliarde de dolari, deoarece țara din Europa Centrală încearcă să-și reducă dependența de cărbune și gazele naturale rusești, potrivit Oil Price. Deși acordul nu este încă definitiv, există șanse destul de mari ca Varșovia să aleagă SUA în fața principalilor săi concurenți de pe scena internațională a energiei nucleare, și anume China și Rusia.

“Sperăm că deciziile finale luate de Polonia … într-o perioadă de timp vor duce la alegerea tehnologiei SUA”, a declarat secretarul pe energie, Dan Brouillette, pentru reporteri, citat de Reuters.

Luni, Secretarul pe energie al SUA, Dan Brouillette, și secretarul de stat al Poloniei pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimski, au discutat despre semnarea primului acord interguvernamental de cooperare pentru dezvoltarea programului de energie nucleară civilă din Polonia. Acest acord de 30 de ani, primul de acest gen, reprezintă o legătură energetică durabilă între Statele Unite și Polonia, potrivit unui comunicat al Departamentului american de Energie.

Potrivit oficialilor americani, președintele Trump a promis Poloniei securitatea energetică, declarând fără echivoc: „Suntem dedicați să vă asigurăm accesul la surse alternative de energie, astfel încât Polonia și vecinii săi să nu mai fie ostatici unui singur furnizor de energie”. Prezentul acord îndeplinește promisiunea președintelui american prin consolidarea parteneriatului energetic strategic general, extinderea mixului energetic al Poloniei și reducerea dependenței energetice a Poloniei de furnizorii coercitivi, mai scrie Departamentul american de Energie.

Acordul încheiat săptămâna aceasta prevede că, în următoarele 18 luni, părțile vor dezvolta un program pentru construcția reactoarelor și modul în care vor fi finanțate. Conform planurilor, primele reactoare ar trebui să fie finalizate în 2033. Întregul program ar putea ajunge să coste Varșovia aproximativ 40 de miliarde de dolari, din care cu cel puțin 18 miliarde de dolari ar urma să achiziționeze tehnologia nucleară americană, potrivit unui oficial al guvernului SUA.

Secretarul Brouillette a subliniat interesul continuu al industriei nucleare americane în furnizarea de energie nucleară curată, fiabilă și rezistentă către Polonia ca mijloc de consolidare a securității energetice în regiune. Ministrul Naimski a recunoscut că, pentru Polonia, acest acord se referă atât la energia curată și securitatea aprovizionării, cât și la securitatea geopolitică mai largă, la creșterea economică pe termen lung și la progresul tehnologic în Polonia.

„SUA se angajează să colaboreze cu Polonia pentru a-și spori securitatea națională, securitatea regională și suveranitatea democratică”, a declarat secretarul american Brouillette. „Administrația Trump consideră că cheia securității energetice este diversitatea energetică – o diversitate de combustibili, surse și rute. Nuclearul va asigura o furnizare curată și fiabilă de electricitate a poporului din Polonia, precum și va spori diversitatea și securitatea energetică a acestora. Următoarea generație de energie nucleară trebuie să facă parte din conversația privind securitatea energetică cu aliații noștri din Europa și din întreaga lume.”

Secretarul de stat al Poloniei pentru infrastructura energetică strategică, Piotr Naimski, a subliniat: “Pentru Polonia, acest acord nu se referă doar la energia curată și la securitatea aprovizionării acesteia. Polonia vede această cooperare strategică într-un context mai larg. Este vorba despre securitate geopolitică, creștere economică pe termen lung, progres tehnologic și dezvoltarea unui nou sector industrial în Polonia”.

„Acest acord marchează câteva repere majore, nu numai că întărește relațiile polono-americane, dar este un anunț pentru restul lumii că America se întoarce în afaceri nucleare, datorită tehnologiei de ultimă oră din SUA. Energia nucleară nu a fost niciodată mai sigură, mai accesibilă sau mai flexibilă. Suntem pregătiți să-i ajutăm pe partenerii noștri să obțină securitate energetică în timp ce curăță mediul, oferind atât tehnologie, cât și finanțare ”, a declarat ambasadorul SUA în Polonia, Georgette Mosbacher.

Ambasadorul Poloniei în SUA, Piotr Wilczek a spus că „Polonia vrea ca SUA să fie partenerul strategic în acest program. Având în vedere timpul necesar pentru construirea, funcționarea și dezafectarea centralelor nucleare, acest parteneriat ar reprezenta o alegere strategică pentru următorii 100 de ani. ”

Polonia vrea să construiască șase reactoare nucleare pentru a suplimenta importurile sale de gaze. În prezent, importă mult gaz din Rusia, dar având în vedere relațiile bilaterale mai puțin prietenoase, vrea să le întrerupă până în 2022, notează Reuters. În schimb, Polonia ar putea importa gaze din Norvegia și gaze naturale lichefiate, printre altele, din Statele Unite.

Cu toate acestea, Polonia se bazează puternic pe centrale electrice pe cărbune, iar acest lucru contravine ambițiilor UE pentru o economie cu zero emisii până în 2050.

Guvernul Poloniei intenționează să construiască între 6 și 9 GW de capacitate nucleară până în 2040, dar va investi și în energie regenerabilă, planificând între 8 și 11 GW în capacitatea eoliană offshore.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (27/11/2020)

Comunicat referitor la comentarii media

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (27/11/2020)

Autorizatie ASF - Modificare act constitutiv

ELECTROARGES SA (ELGS) (27/11/2020)

Prelungire mandat reprezentant permanent Benjamins United SRL