Update articol:

Premierul ungar Viktor Orban se deplasează la Moscova, pentru ”a aduce un omagiu” lui Gorbaciov

Viktor Orban Viktor Orban/ Sursa foto: Facebook

Premierul naţionalist al Ungariei, Viktor Orban, singurul politician european de rang înalt care duce tratative cu Rusia pentru livrări de gaze ruseşti, se va deplasa sâmbătă dimineaţa la Moscova pentru funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a anunţat secretarul de stat ungar pentru comunicare şi relaţii internaţionale, Zoltan Kovacs, informează AFP, potrivit Agerpres.

Orban “va aduce un omagiu defunctului Mihail Gorbaciov”, însoţit de o delegaţie ungară, a informat Kovacs pe Twitter, la o zi după ce gigantul rus Gazprom a anunţat că menţine oprirea gazoductului Nord Stream, vital pentru Europa.


Funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice vor avea loc sâmbătă la Moscova. Gorbaciov a murit marţi seara, la vârsta de 91 de ani, în urma unei “lungi şi grave maladii”, potrivit spitalului unde fusese îngrijit.

Mihail Gorbacov a marcat istoria, grăbind, în pofida dorinţei sale, destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, în timp ce încerca să o salveze cu reforme democratice şi economice, punând astfel capăt Războiului Rece.

Budapesta a fost eliberată de armata roşie în 1945, iar Ungaria a trecut apoi sub dominaţie sovietică. În 1956, o revoltă a fost zdrobită de blindate ale blocului sovietic.

Viktor Orban întreţine în mod regulat memoria acelei revolte.

Deplasarea lui la Moscova are loc în condiţiile în care Gazprom a anunţat vineri prelungirea opririi gazoductului Nord Stream, “pentru mentenanţă”.

La rândul său, Ungaria a anunţat miercuri o întărire a schimburilor sale cu Gazprom şi primeşte livrări suplimentare de gaz, într-un moment în care partenerii săi europeni se confruntă cu o puternică reducere a cantităţilor de gaz furnizate.

Kremlinul a anunţat sâmbătă că nu este prevăzută o întrevedere între Vladimir Putin şi premierul ungar Orban. “Din informaţiile noastre, el (Viktor Orban) va veni doar pentru a-şi lua rămas bun de la Gorbaciov. Nu a existat nicio cerere pentru convorbiri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia RIA Novosti.

Înainte de aceasta, dpa informa că niciun politician european de rang înalt nu este aşteptat să participe la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, sâmbătă, la Moscova. În pofida înaltei aprecieri faţă de Gorbaciov la Londra, Paris şi Berlin, invazia rusă asupra Ucraina a deteriorat puternic relaţiile cu Moscova.

Sancţiunile impuse împotriva Rusiei şi contramăsurile ruse au suspendat de asemenea toate zborurile comerciale dintre Rusia şi statele membre ale Uniunii Europene.

Rusia a reacţionat la restricţiile împotriva liderilor săi plasând politicieni occidentali pe lista neagră.

BVB | Știri BVB

E-mini Dow Jones TURBO LONG 0.001/28,000/29,000 (EBDOWTL22) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 27 si 28 Septembrie 2022

TURBO LONG ON GOLD FUTURES (RCGLDTL2) (26/09/2022)

Suspendare tranzactionare - 11:31 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG atingere bariera

MedLife S.A. (M) (26/09/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 19 - 23 septembrie 2022

BRK Dow Turbo Long 29850 (BKDOWTLB4) (26/09/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 26 si 27 Septembrie 2022