Update articol:

Presa rusă: Germania expune Polonia și România la rachete rusești: Senatorul rus Konstantin Dolgov ameninţă România şi Polonia: “Bine ați venit în clubul sinucigașilor, dacă sunteţi de acord”

Rusia Moscova Sursa foto: pixabay.com
  • Senatorul Dolgov a numit sinucigaşă ideea Bundestagului de a apăra Ucraina cu sisteme de apărare aeriană de pe teritoriul țărilor de graniță 

Senatorul rus Konstantin Dolgov, membru al Consiliului Federației Ruse, fost reprezentant permanent adjunct al Federației Ruse la ONU, a amenințat direct România și Polonia cu lovituri de rachete rusești în cazul în care una dintre aceste state vor lua „măsura sinucigașă” de a pune la dispoziția Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană, cu utilizare directă de pe teritoriul românesc sau polonez, scrie portalul rus de propagandă pro-război Vzglyad, în articolul „Germania expune Polonia și România la rachetele rusești”.

Konstantin Dolgov ameninţă Polonia și România: “Bine ați venit în clubul sinucigașilor, dacă sunteți de acord cu o asemenea idee din partea Germaniei”.

Acesta a spus: “Permiteți-mi să vă reamintesc că președintele Vladimir Putin a spus recent: Moscova va ține cont de faptul că avioanele de luptă F-16 pe care țările NATO le vor furniza Ucrainei pot fi purtătoare de arme nucleare. Asta înseamnă că vom avea dreptul să lovim aerodromurile de pe care decolează. De fapt, aceeași situație este și cu sistemele de apărare aeriană din țările limitrofe cu Ucraina. Să vedem cât de puternică este starea de sinucidere în instituțiile politice și de afaceri din Polonia și România. În ceea ce privește publicul, cred că sentimentul anti-război este deja destul de popular acolo. Există mulți oameni rezonabili în Europa care, desigur, nu vor nicio confruntare, cu atât mai puțin o ciocnire directă cu Rusia. Oboseala de a ajuta Kievul este, de asemenea, în creștere. Starea de spirit în cercurile publice se schimbă nu în favoarea politicienilor occidentali, nici în favoarea Kievului”.

Ideea apărării Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană din alte țări are prea puțin sens practic, notează Alexander Artamonov, observator militar și internațional și specialist în armatele NATO, adăugând: „Forțele armate ruse pot folosi rachete OTK Iskander pentru lovituri, a căror interceptare este eficientă în mai puțin de 50%. În plus, aceste condiții determină o gamă foarte mică de sisteme de apărare aeriană. Inteligența artificială a sistemului de apărare aeriană consideră nucleul sistemului drept centru de apărare, de care sunt amplasate lansatoarele la oarecare distanță. Când obiectul protejat este la câteva zeci de kilometri de centrul sistemului de apărare aeriană, eficiența este mult redusă”, a subliniat el.

„Sistemele SAM funcționează pe principiul vizibilității la 360 de grade. Sistemul Patriot SAM poate avea patru până la șase baterii pe un centru. În consecință, pentru centrul sistemului, situat, să zicem, în Polonia, aceasta este principala facilitate de securitate. Acum imaginați-vă că obiectul de protecție este situat pe teritoriul Ucrainei – la periferia acestei sfere cu un diametru de câteva zeci de kilometri. Cât timp va avea sistemul de apărare aeriană să vadă, să calculeze traiectoria și să intercepteze o rachetă care zboară din direcția opusă? – a spus expertul rus.

“Forțele armate ruse au rachete de croazieră de categoria „X” care zboară la marginea radarului, adică literalmente la o altitudine ultra-joasă – aproximativ 60 de metri și sunt aproape inaccesibile radarelor. De asemenea, putem trimite un roi de drone să atace – câteva zeci dintre ele. Nu este clar cum le vor intercepta sistemele de apărare aeriană NATO”, a detaliat analistul rus.

Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României și al Poloniei – Kiev Independent

 

În Bundestag-ul german, unii membri ai coaliției de guvernământ și ai partidelor de opoziție au susținut ideea că forțele armate ale statelor europene NATO trebuie să protejeze spațiul aerian de deasupra Ucrainei de Vest cu ajutorul sistemelor de apărare aeriană, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung .

„Protejarea spațiului aerian deasupra Ucrainei de Polonia și România nu trebuie exclusă pe termen lung”, a declarat Anton Hofreiter, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene și membru al partidului Union 90/Verzi.

Agnieszka Brügger, colega de partid a lui Hofreiter, a mai spus că ar fi corect „să plasăm sisteme de apărare aeriană la granițele țărilor vecine, astfel încât părțile de vest ale Ucrainei să poată fi protejate”.

Roderich Kiesewetter de la Uniunea Creștin Democrată (CDU) a indicat că țările occidentale ar putea doborî vehicule aeriene fără pilot rusești. „Acest lucru ar ușura povara apărării aeriene ucrainene și le-ar permite să protejeze frontul”, a spus Kiesewetter, comparând situația cu cea în care Statele Unite și alte țări occidentale au apărat spațiul aerian israelian fără a deveni parte la conflict.

Markus Faber de la Partidul Liber Democrat (FDP) a fost de asemenea de acord că „spațiul aerian de deasupra regiunilor de frontieră ale Ucrainei” ar putea fi „protejat de apărarea antiaeriană de pe teritoriul NATO”.

Anterior, Nico Lange, analist la Conferința de Securitate de la München, și generalul locotenent Heinrich Brauss, fost secretar general adjunct al NATO, au propus doborârea rachetelor rusești peste regiunile de graniță ale Ucrainei de pe teritoriul Poloniei și României. De asemenea, oficialii polonezi au menționat această posibilitate, dar nu au fost prezentate soluții concrete. Potrivit analiștilor, sistemele europene de apărare aeriană ar putea acoperi o zonă de la graniță cu adâncimea de 70 km pe teritoriul ucrainean.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025